Özgür EKŞİ/MARMARİS-AKSAZ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2009 00:00
Somalili korsanların deniz haydutluğuna karşı BM Güvenlik Konseyi kararıyla bölgeye gönderilmesi için Meclis’ten de tezkere çıkan TCG Giresun firkateyni, dün zorlu seferine çıktı.
GİRESUN FIRKATEYNİ İŞTE BÖYLE UĞURLANDIAksaz Deniz Üssü’nden demir alan gemideki 32’si subay toplam 263 denizcinin sevdikleriyle vedalaşmaları görülmeye değerdi. Komutan Albay Cem Dalkanat’ın "Korsanlara karşı insancıl olacağız" sözleriyle demir alan, teknik donanımı çok yüksek TCG Giresun’da, SAT ve SAS komandoları da bulunuyor...
TCG Giresun Firkateyni, Aden Körfezi ve Somali açıklarında korsanlara karşı görev yapan uluslararası deniz gücüne katılmak üzere dün Marmaris Aksaz’daki deniz üssünden yola çıktı. Gemi komutanı Kurmay Albay Cem Dalkanat, "Deniz haydutlarıyla mücadelede" insancıl olacaklarını, kendilerine bir şey yapılmadığı sürece, ona göre hareket edeceklerini söyledi.
Siz Barbaros’un torunusunuz
Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’ndaki uğurlama törenine Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Caner Bener, gemi personeli ve ailelerinin ile çok sayıda vatandaş katıldı. Görev süresince Fırketeyn personelinin atalarına layık birer Türk denizcisi ve Barbaros’un torunları olduklarını göstereceklerini vurgulayan Tuğamiral Bener, "Yüreklerinizdeki vatan sevgisiyle bu görevi başarıyla icra edeceğinize olan güvenim tamdır" dedi.
Bölgede dört ay görev yapacak
Deniz haydutluğuyla mücadele kapsamında BM Güvenlik Konseyi kararıyla kurulan Görev Kuvveti-151 isimli Birleşik Görev Kuvveti’nde görev yapacak olan Giresun, 21 Şubat’ta görev yerine ulaşacak. 25 Şubat’ta göreve başlayacak olan gemide 32 subay, 150 astsubay, 9 uzman erbaş ve 72 erbaş-er olmak üzere 263 personel yer alıyor. Giresun, bölgede 4 ay görev yapacak. Ardından görevi Gemlik’in devralması bekleniyor.
Köpekbalıklarına karşı önlem
Bölgede çok köpekbalığı olduğu dalgıçların ayağına takılan ve saldırganı 5 metre mesafede tutan elektromanyetik shark tod adlı koruyucu alındı. Gemideki SAT komandoları ise sahip oldukları zırh delici silahlar, uzak mesafeden keskin atış yeteneği ve gece görüş sistemleri ile yakın ve uzak mesafeden deniz haydutlarına soluk aldırmayacak. Geminin radar ve sonar sistemi denizin üstünü kontrol ederken, SAS’lara ait denizaltı 230 feete (yaklaşık 70 metre) iniyor.
GENESİS ve uydu donanımlı
HÜRRİYET, TCG Giresun’un Savaş Harekat Merkezi’ne girdi. Uydu iletişim ve izleme imkanlarına sahip merkeze inen komutan, çatışma anında hangi silahların kullanılacağına karar veriyor. Gemide, uçaklar ve karargahla iletişimi sağlayan GENESİS sistemi de bulunuyor. Buradaki personel olası bir saldırıda elini ve yüzünü yanmaktan koruyan eldiven ve maske ile görev yapıyor.
Denizci zarafetiyle vedalaştılar TCG Giresun savaş gemisinin denizci askerleri dört ay sürecek Somali seferine çıkmadan önce aileleriyle vedalaştılar. Somali açıklarında ve Aden Körfezi’nde görev yapacak Türk savaş gemisi TCG Giresun’da, Deniz Kuvvetleri’nin özel savaş birliği olan SAS ve SAT komandoları da görev yapıyor.