‘Mobilya'da KDV indirimi kalıcı olsun’ talebi

Güncelleme Tarihi:

‘Mobilyada KDV indirimi kalıcı olsun’ talebi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2009 12:26

ADANA Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, küresel ekonomik krize önlem paketi içinde yer alan mobilyada KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesinin sektör temsilcilerini sevindirdiğini, ancak indirimin sürekli hale getirilip, hammadde ve yan sanayi ürünlerine de yansıtılmasını gerektiğini söyledi.

Mobilya sanayinin istihdam sağlayan sektörler arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Şaban Baş, 30 Haziran’da sona erecek KDV indiriminin Türkiye genelinde 1.5 milyar liralık stokun eritilmesinde faydalı olacağını, ancak üreticilerin rahatlaması için ek tedbirler alınmasının şart olduğunu belirtti. Baş, “Mobilyada hammadde ve yan sanayi ürünleri girişleri yüzde 18 KDV’li, nihai ürün çıkışları ise yüzde 8 oluyor. Bu üreticinin karından fedakarlık anlamına geliyor. Hükümetin bu konularda da düzenlemeler yapmasını arzuluyoruz” dedi.

‘VERGİ GELİRİ ARTAR’

Piyasadaki canlanmanın hem mobilya üreticisi, hem devlet, hem de vatandaşın yararına olacağını, KDV oranı düşürülmesine rağmen devletin vergi gelirinin daha fazla olacağına inandığını anlatan Baş şöyle konuştu:
“Mobilya gibi KDV’si yüksek ürünlerde pazarlık payı oluyor. Vatandaş KDV pazarlığı yaparak, faturasız daha ucuza malı satın alma yoluna gidiyor. Bu da kayıt dışılığı getiriyor. Düşük KDV’de pazarlık ortadan kalkacağı için kayıt dışılığın önüne geçilmiş olacak. Esnaf da bu pazarlık sıkıntısından kurtulmuş olacak. Mobilya alacak vatandaşlarımız için fiyatlar daha cazip hale gelecek. Bu, tüketiciler için de çok önemli bir fırsat yaratır. İkincisi durgunluktan şikayetçi olan mobilya üreticileri ve satıcıları için talep, dolayısıyla satışlarda hareketlilik demek olur. Ancak unutulmamalı ki, asıl kazançlı devlettir. Satışların artması aynı zamanda vergi artışı demektir. Bu işten herkes kazançlı çıkacak.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!