Güncelleme Tarihi:
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Atasoy, taşeron ve mevsimlik işçilerde mobbigle karşılaşma sıklığını yüzde 37.5 olarak saptadıklarını belirterek, "Ekonomik durum, kazanç ne kadar düşükse, iş güvencesi yoksa mobbing o kadar fazla görülüyor" dedi.
BEÜ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Atasoy’un, 6 akademisyen arkadaşıyla yaptığı, 'İş yerinde yıldırmaya maruz kalımı ölçmek için kullanılan olumsuz davranışlar anketi', tekstil iş kolundaki 11 işyerinde çalışan toplam 310 işçiye uygulandı. Ankette 21 sorunun yöneltildiği 112'si kadın, 198'i erkek çalışanların yüzde 34.5'inin, son 6 ayda her gün veya haftada bir, 'kişisel tehdit ve izolasyon', 'mesleğe yönelik tehdit', 'sindirme, korkutma', 'aşırı iş yükü' gibi olumsuz davranışlarla karşılaştığı saptandı.
EN FAZLA MOBBİNG, TAŞERON VE MEVSİMLİK İŞÇİLERDE
Araştırmada, iş yerinde mobbingle karşılaşma sıklığı kadınlarda yüzde 37.5, erkeklerde ise yüzde 32.8 olarak belirlendi. Mobbinge maruz kalma sıklığı yükseköğretim görenlerde yüzde 44.4, orta ve dengi öğrenim görenlerde yüzde 41.5, ilkokul ve dengi öğrenim görenlerde ise yüzde 28.2 olarak saptandı. Daimi statüde çalışan işçilerde mobbingle karşılaşma sıklığı yüzde 37, niteliksiz belirli süreli işçilerde yüzde 32, taşeron ve mevsimlik işçilerde yüzde 37.5 olarak belirlendi.
BEÜ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Atasoy, dünyada yapılan çalışmalarda iş yerinde yıldırma yaygınlığının yüzde 3-67 arasında geniş bir dağılım gösterdiğini söyledi. Doç. Dr. Atasoy, Türkiye’de yapılan az sayıdaki çalışmalarda ise yıldırma yaygınlığının hemşirelerde yüzde ç, öğretmenlerde yüzde 50, bankacılık sektöründe ise yüzde 2-11 düzeyinde belirlendiğini kaydetti.
’'EKONOMİK DURUM DÜŞÜKSE, MOBBİNG ARTIYOR'
Kendi çalışmalarında iş yerinde yıldırma oranının yüzde 34.5 olarak saptadıklarını ifade eden Doç. Dr. Atasoy, "Bu çalışmada belli bir sektördeki işçilere baktık. Özellikle düşük seviyede çalışanlarda mobbingle karşılaşma oranı daha fazla. Ekonomik durum ne kadar düşükse, kazanç ne kadar düşükse, iş güvencesi yoksa mobbing o kadar fazla görülüyor" dedi.
Doç. Dr. Atasoy, iş yerinde çok sık ve uzun süreli düşmanca davranışa maruz kalmanın bedensel, ruhsal ve sosyal iyilik halini bozduğunu söyledi. Doç. Dr. Atasoy, şöyle konuştu:
"İş yerinde yıldırmanın depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, panik bozukluğu, ruhsal ve psikosomatik yakınmalar, fibromiyalji ve uyku bozuklukları, intihar girişimi gibi önemli sonuçlara neden olduğu bildirilmiştir. İş yerinde yıldırma, kişinin ailesinde de olumsuz sonuçlar doğurmakta, ayrılıklar, boşanmalar, çatışmalar, çocukların yaşadıkları olumsuzlar aileler üzerinde katlanılması güç baskılar oluşturmaktadır."