MNG'ye ‘dolguyu kaldırın' talimatı

Güncelleme Tarihi:

MNGye ‘dolguyu kaldırın talimatı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 17:26

MUĞLA İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü, Güllük Körfezi'nde Pina Yarımadası ve Çomça Koyu'na kaçak dolga yapan MNG Holdiung'e, “Dolguyu kaldırın, kıyıyı eski haline getirin” talimatı geldi.

Haberin Devamı

Halep çamlarıyla kaplı Pina Yarımadası'nda, tahsisle aldığı orman arazisine 1200 yataklı turistik tesisi yaparken, denize de kaçak dolgu yapan MNG Holding A.Ş.'ye tepkiler sürerken Milas Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ekipleri bugün bölgeye gelerek inceleme yaptı. Görevlilerin MNG'ye ait 06 AU 5886 plakalı özel minibüsle Pina Yarımadası'na gelmesi dikkat çekti. Sahildeki dolgu alanında ölçüme başlayan memurlar açıklama yapmadı. MNG Holding A.Ş.'nin Bodrum'daki temsilcisi Sinan Karaağaçlı ve şantiye elemanları, gazetecileri görünce bölgeden araçlarla ayrıldı.

Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Muğla İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'nün kararının kendisine bugün öğle saatlerde ulaştırdığını söyledi. Atçı, şöyle dedi:

“Müdürlük, dolgunun kaldırılması ve kıyının eski haline getirilmesi için aldığı kararı yazılı olarak şirkete tebliğ edilmek üzere bana iletti. Jandarma aracılığıyla şirket yetkililerine tebliği yapıp bir an önce dolguyu kaldırmaları için talimat vereceğim. Bu arada denize yapılan dolgunun miktarının tam ortaya çıkması için kadastro uzmanları bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Buna göre şirkete süre verilecek. Basında yer alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın şirkete izin verdiğine dair bilgiler gerçeği yansıtmıyor. Şirket Maliye Bakanlığı'ndan kıyı düzenlemesi ve imar değişikliği için ön izin talep etmiş. Kıyı Kanunu ve Turizm Teşvik Kanunu uyarınca imar planı ve uygulama projesinin hazırlanması için şirkete olur verilmesi, izin verilmesi anlamına gelmiyor. Maliye ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın alt birimlerine verdiği talimatta sadece imar planı ve uygulama projelerinin şirket tarafından hazırlanabileceği belirtiliyor, bu kesinlikle şirkete dolguyu yapma izni verildiği veya izin verilecek anlamına gelmiyor.”

Kaymakam Atçı, Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından MNG'ye toplam 60 bin YTL ceza kesildiğini söyledi.

Bu arada Pina Yarımadası ve Çomça Koyu'na MNG'nin yaptığı iki dolgu alanı, piknik alanına döndü. Dolgu alanına gelerek oltalarını atıp balık avlayan ve piknik yapan emekli memurlardan Yatağanlı Basri Değirmenci, Hüseyin Gürbüz ve Mahmut Aydın dolguya isyan etti. Basri Değirmenci son olarak 4 ay önce Pina'ya çocuklarıyla piknik yapmaya geldiğini belirterek şöyle konuştu:

“Deniz böyle haince doldurulur mu? Burada tam bir çevre katliamı yaşanıyor. Çevre felaketinin bu boyutlarda olduğunu düşünememiştim. Adamlar devletin, halkın gözü içine baka baka kaçak marina yapıyor kimsenin haberi yok. Umarım devlet çevre cinayeti işleyen şirkete ödül vereceği yerde bir an önce bu dolgunun kaldırılmasını sağlar. Yaz aylarında yöre halkının ve yerli turistlerin piknik ve denize girme alanına dolgu izni verilirse şirket buraya bir kişiyi sokmaz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!