MİT'ten İstanbul'da nokta operasyon! Santa Maria Kilisesi saldırısında silah temin eden Soltamatiov yakalandı

Güncelleme Tarihi:

MİTten İstanbulda nokta operasyon Santa Maria Kilisesi saldırısında silah temin eden Soltamatiov yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2024 11:24

Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne 28 Ocak'taki saldırının planlayıcılarından olan ve kullanılan silahı temin eden Viskhan Soltamatiov MİT'in çalışmaları sonucu İstanbul'da yakalandı.

Haberin Devamı

Milli İstihbarat Teşkilatı, Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne yönelik saldırı ile ilgili yaptığı istihbarat ve risk analizleri neticesinde, DEAŞ'lı terörist Viskhan Soltamatiov’un Afganistan’daki DEAŞ yapılanması olan Horasan Vilayeti’ne (ISKP) bağlı olarak Türkiye’ye yönelik faaliyet gösterdiği tespit etti.

Santa Maria İtalyan Kilisesi saldırısının planlayıcılarından biri olan ve suç aletini temin eden DEAŞ’lı terörist Viskhan Soltamatiov İstanbul'da yakalandı.

Terörist Soltamatiov verdiği ifadede örgütle ilgili önemli bilgiler de öğrenildi. Terörist ifadesinde Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne gerçekleştirilen saldırı öncesi planlamaları ve ISKP’nin adam kazanma, finans ve lojistik faaliyetlerine ilişkin hususları aktardı.

MİT tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde, Aralık 2023’te DEAŞ’ın Türkiye’deki sinagog ve kiliselerin yanı sıra Irak Büyükelçiliği’ne yönelik eylem planlamaları engellenmiş, çok sayıda şüphelinin yakalanması, örgüte ait dijital materyallerin ele geçirilmesi ve Türkiye’ye yönelik planlarının akamete uğratılması sağlanmıştı.

Haberin Devamı

MİTten İstanbulda nokta operasyon Santa Maria Kilisesi saldırısında silah temin eden Soltamatiov yakalandı

SALDIRI ÖNCESİ DÜZENLENEN TOPLANTIYA KATILMIŞ

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre; MİT'in yaptığı istihbari çalışmalar sonucunda yakalan DEAŞ’lı terörist 'Ebu Zer Es Sisani' kod adlı Viskhan Soltamatiov'un 2021 yılında örgüte katıldığı tespit edildi. Soltamatiov, 2019 yılından 2020 yılının sonuna kadar Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bulundu, ardından Türkiye'ye gelerek, DEAŞ'ın sözde faaliyet sorumlularından biri ile ilişki kurdu. Onun tarafından örgüte davet edilerek Suriye'ye gönderilmek istendi.

Soltamatiov, Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne yönelik saldırı öncesinde İstanbul'da bir hücre evinde saldırıyı gerçekleştiren eylemcilerin de katıldığı planlama/ keşif/ hazırlık toplantısına katıldı. DEAŞ'lı terörist Viskhan Soltamatiov'un, DEAŞ ISKP ile birlikte Orta Asya'dan gelerek Suriye'ye geçen ve burada saklanmaya çalışan, geçmişte çatışma bölgelerinde bulunmuş kişilerle de iş birliği içerisinde olduğu öğrenildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!