MIT'i Meclis denetlesin

Güncelleme Tarihi:

MITi Meclis denetlesin
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2002 02:03

MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, ‘‘Batı ülkelerinde istihbarat birimleri parlamento denetimi altındadır. Meclis denetimine açık ve hazırız’’ dedi.

Milletvekilleriyle görüşen Atasagun, telefon dinlemedeki dağınıklığın giderilmesi için konunun doğrudan Başbakanlık'a bağlanmasını istedi.


MİLLİ İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Şenkal Atasagun, demokratik ülkelerdeki istihbarat kuruluşlarının parlamento denetiminde olduğunu belirterek, ‘‘MİT'i Meclis denetlesin’’ dedi.

Atasagun bu sözleri, yasadışı telefon dinleme olayını araştırmak için kurulan ve MİT'i ziyarete gelen TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nu bünyesinde kurulan ‘Telekulak Komisyonu’ üyelerine söyledi. DSP, MHP ve DYP milletvekillerinden oluşan heyet, önceki gün saat 15.00'te başbakanlığın sağladığı özel randevu ile MİT Müsteşarlığı'na gitti. Milletvekillerini bizzat Atasagun bilgilendirdi. Atasagun, teşkilatın şeffaflaşma yönündeki eğilimlerini ortaya koyan şu açıklamayı yaptı:

DEVLETİ BİLEN VEKİLLER DENETLESİN

‘‘Demokratik Batı ülkelerinde istihbarat birimleri parlamentonun denetimi altındadır. Biz de şeffaflaşıyoruz ve bu anlamda Meclis denetimine açık ve hazırız. Meclis bizi denetleyebilir. Milletvekilleri ile MİT'in içinden seçilen kişilerin oluşturabileceği bir denetleyici kurul MİT'i denetleyebilir. Senede bir ya da iki kez yapılan çalışmalar, operasyonlar dahil bu kurul tarafından denetlenebilir. Kuruldaki milletvekilleri muhalefetten ve iktidardan seçilebilir. Ama bu milletvekilleri mutlaka devlet işleyişini iyi bilenler arasından seçilmeli.’’

DİNLEMEYE DÜZEN GETİRMEK GEREKLİ

Atasagun, telefon dinleme konusunda kendisinden bilgi isteyen DSP'li Orhan Ocak, DYP'li Mehmet Gözlükaya ile MHP'li Ahmet Aydın'a ilginç yanıtlar verdi. Atasagun, dinlemenin tek çatı altından yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Atasagun şöyle konuştu:

‘‘Telefon dinleme konusunda kanuni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bu yöndeki, istihbarat birimlerinin ittifakıyla hazırlanan bir düzenleme, taslak olarak Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü'nde duruyor. Bu bir an önce çıkmalı. Dinleme konusundaki dağınıklığın bitmesi için o taslak bir an önce yasalaşmalı. Telefon dinleme konusu bir çatı altında toplanmalı. Bir kurala bağlanmalı ve düzene sokulmalıdır. İnsan hakları ve özel hayatın gizliliği açısından herkese bu şekilde bir temel yasa lazım.’’

BAŞBAKAN'A BAĞLANSIN

İnsan hakları ve özel yaşamın gizliliği ilkesine hukuk devleti içinde riayet edilmesinden yana olduklarının altını özenle çizen Atasagun, ‘‘Ama bunun yanında bütün demokratik ülkelerin de istihbarat almaları gereklidir’’ diyerek, şunları söyledi:

‘‘Burada önemli olan şey hukuka uymak. Biz başka kurumları bilmeyiz ama son 2-3 senede bu konuda MİT'ten bir şikayet olmamıştır. Telefon dinleme konusu bir sisteme bağlanmalıdır. Mesela ABD'de başkanlık sistemi olduğu için dinleme Başkan'a bağlıdır. Avrupa ülkelerinde başbakana, İngiltere'de ise Dışişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Türkiye'de de icra makamı başbakanımız olduğu için bu konu doğrudan başbakana bağlanmalıdır.’’

Bilgi sızdırana 8 yıl

MİT içinde sıkı otokontrol uyguluyor. Birisi bilgi sızdırırsa, ona diğer istihbarat birimlerinde çalışanlardan fazla olarak 3 kat ceza veriyoruz. Yani, topladığı bilgiyi sızdıran en az 8 yıl hapis cezası alıyor.

Vatandaş telefonu ilgi dışı


Bugünkü teknolojide şantaj niyetli özel dinlemeler olabilir. Cep telefonları en tehlikelisi. Biz bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Takip olayını internet, telsiz haberleşmesi gibi her türlü elektronik ortamda yapıyoruz. Biz vatandaşın telefonu ile ilgilenmeyiz. İlgi alanımız, Türkiye'ye zarar verme ihtimali olan kişi ve olaylar.


PKK’yı MİT çökertti

Güneydoğu'daki terör mücadelesinde, MİT mensuplarının istihbaratı PKK'nın çökertilmesinde çok etkili oldu. MİT'in aldığı bilgiler, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanlığı ile ilgili bakanlıklara bildirilir. Özel yasamızla izinsiz dinleme yapabiliriz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!