Güncelleme Tarihi:
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, 19 Ocak'ta Adana-Gaziantep otoyolunda Ceyhan ilçesindeki Sirkeli doğu gişelerinde MİT'e ait tırların durdurulmasına ilişkin ihbarı yapan şüphelilerle ilgili soruşturmanın tamamlandığı belirtildi.
Soruşturma kapsamında 13 askeri personel hakkında kamu davası açıldığı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Söz konusu MİT'e ait faaliyetle ilgili görevlendirilen MİT mensuplarının önceden cep telefonu, kimlik ve adres bilgilerinin casusluk amacıyla ele geçirilip, uydurma bir suç iddiasıyla ilgili kişiler hakkında mahkemeden önleme dinlemesi kararı alınıp, MİT mensuplarının yasa dışı dinlendiği ve söz konusu MİT faaliyetinin ayrıntılarının öğrenilip bir mizansen çerçevesinde Adana İl Jandarma Komutanlığı'na önceden haber verilip sonradan mizansene uygun ihbarın yapıldığı ve MİT tırlarının buna dayanılarak durdurulduğu ve söz konusu olayın gerçekleştirildiği tüm soruşturma kapsamından anlaşılmıştır."
Söz konusu şüphelilerin Adana ve Ankara İl Jandarma komutanlıkları istihbarat şube müdürlüklerinde görevli askeri personelden Ö.K, H.G, G.M, H.K, B.K, H.Ö, E.T, H.İ.K, A.Y, M.Ö, C.K, H.Ü. ve S.Y. olduğunun tespit edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Şüpheliler hakkında 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme' (TCK madde 328/1) suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis talebi ile ve 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla açıklama' (TCK 330/1) suçundan müebbet hapis cezası istemiyle Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açılmıştır. Öte yandan diğer jandarma görevlilerinden şüpheliler H.C, Ü.U. ve C.B. hakkında aynı suçlardan dolayı delil yetersizliğinden kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir. Ayrıca diğer iddialar ve diğer şüphelilerle ilgili soruşturma Adana Cumhuriyet Başsavcılığının 2014/30800 soruşturma numarası üzerinden devam etmektedir."
TIR’LAR DURDURULDUKTAN SONRA NELER YAŞANDI?
19 Ocak’ta MİT’e ait TIR’ların durdurulup, aranmasının ardından olay günü nöbetçi olan Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10’uncu madde ile yetkili Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı ile birlikte aynı statüdeki Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca’nın özel yetkileri kaldırıldı. Ahmet Karaca Kayseri’ye geçici görevle atanırken, Takçı da Trabzon’a tayin edildi.
Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay da görevinden alındı. Daha sonraki günlerde Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atandı. Trabzon’a atanan Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı, olayla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bazı gazeteler hakkında suç duyurusunda bulunarak, manevi tazminat davası açtı. Özel yetkileri kaldırılan Cumhuriyet Savcıları ile bu statüdeki savcıların koruma görevini yapan 20 polise de görevden el çektirildi.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen casusluk soruşturması kapsamında daha önce gözaltına alınan ve ifadesinin ardından serbest bırakılan Yüzbaşı Hakan Gençer geçen 10 Nisan’da, Astsubay Gültekin Menge de bir gün sonra getirildiği Adana’da çıkartıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Daha sonra avukatların itirazı üzerine bu askerler tutuklamadan 5 gün sonra tahliye edildi.
Adana Valiliği ise jandarmanın sorumluluk alanında daraltmaya gidip, kent merkezinden geçen transit yollar ile merkezin uzağındaki bazı köy ve mahallelerin sorumluluk alanını polise verdi. Bu düzenleme içinde MİT’e ait TIR’ların durdurulduğu Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu da polisin sorumluluk bölgesine geçti.