Güncelleme Tarihi:
MİT'i Başbakan'a bağladığı, barış sürecinde Hükümet yetkililerini hukuki ve cezai sorumluluktan kurtardığı eleştirileriyle tartışma yaratan MİT Kanun Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye 11.06'da başladı.
İçişleri Komisyonu, AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy başkanlığında toplandı.
Komisyona MİT Müsteşarı Hakan Fidan katılmazken, MİT adına bir müsteşar yardımcısı yer aldı, Hükümet'i Beşir Atalay temsil etti.
ATALAY: MİT'E YENİ KANUN GELİYOR
Atalay, MİT Kanun Teklifi ile 30 yıl sonra yapısal değişikliğe gidildiğini belirterek, "Baştan sona Baştan sonra MİT'in yenilenmesi için kanun üzerinde de çalışılıyor. Bunu da inşallah sizlerin huzuruna getireceğiz" dedi
Atalay, teklifle MİT'in hiçbir sınırı konulmayan görev alanının daraltılarak, belirgin hale getirildiğini de savundu..
HÜKÜMET'TEN TEKLİFTE GERİ ADIM
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT yasa teklifinin 2. maddesinde yer alan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na Başbakan'ın getirilmesi düzenlemesinin tekliften çıkarılacağını açıkladı. Atalay, "İstihbarat Koordinasyon Kurulu MİT Yasası'nda var. MİT Müsteşarı'nın başkanlığında toplanıyor. Başbakan'ın başkanlığında toplanması çok tartışıldı bunu önerge ile değiştireceğiz, eski yapısını koruyacağız" dedi.
Atalay, ayrıca basın mensuplarına ceza öngören maddelerde değişikliğe gidildiğini ve cezaların indirileceğini açıkladı.
ATALAY BU RAKAMLARI İLK KEZ AÇIKLADI: MİT 2 BİN 473 KİŞİYİ MAHKEME KARARIYLA DİNLİYOR
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay MİT Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü İçişleri Komisyonu'nda MİT'in dinleme rakamlarını açıkladı. Atalay, MİT'in 2 bin 473 kişiyi mahkeme kararıyla dinlediğini açıkladı, rakamın diğer ülkelerde milyonları bulabildiğini savundu.
Atalay şöyle dedi:
"Çok özel bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Bugün itibarıyla mahkeme kararıyla gerçekleştirilen dinleme sayısı 2 bin 473'tür. MİT'te dinleme yetkisi için mahkeme kararıyla alıyor. İstihbarat dinlemesi şu anda başka ülkelerde bu sayı milyonları bulabilir. Bunların yarıdan fazla yabancılara yönelik gerçekleştiriliyor, gerçekleştirilenler ise terörist ve casusluk vakalarını kapsıyor. MİT'in emniyet istihbaratta olduğu gibi normal bir vatandaşı dinlemesi sözkonusu değil. 20 dilde dinleme ise sınır ötesindeki yapıların takip altına alınmasıdır. Bu da MİT'in asli görevidir."
MİT'E PARLAMENTO DENETİMİ GELİYOR
Atalay, MİT'e parlamento denetimi getirme sözü de verdi ve şöyle dedi:
"Böyle bir reforma ihtiyaç olduğu açıktır. Bu çalışmayı biz getireceğiz Hükümet olarak. Burada bazen şöyle tartışmalar oluyor. Milli irade burasıdır. Sanki siyasetin eli bir yere girince zarar verecek. Siyaset ulvi bir çaba. Milletimize nasıl hizmet veririz diye çalışıyoruz. Ben burada söz veriyorum bu düzenlemeyi çalışıyoruz ve önünüze getireceğiz.''
MUHALEFETTEN SÜRPRİZ HAMLE
İÇİŞLERİ Komisyonu'nda MİT Teklifi'nin geneli üzerinde yapılan görüşmelerde anayasaya aykırılık iddiaları ortaya atılıp teklifin geri çekilmesi istenirken, muhalefetten süpriz hamle geldi.
Ortak hareket eden CHP ve MHP, Meclis Başkanlığı'na "MİT Kanun Teklifi'ni Anayasa Komisyonu'na havale edin" diye başvurdular. MHP'li Faruk Bal, "Başvurularımızı Meclis Başkanlığına verdik. MİT Kanun Teklifinin Anayasa Komisyonu'na havale edilmesini istiyoruz. Bu uygun görülürse, Anayasa Komisyonu'nun uygun gördüğü günde görüşülmesini isteyeceğiz" dedi.
Komisyonda teklifle basın özgürlüğünün de yok sayıldığı belirtilerek, "Bu teklif Türkiye'nin Bass rejimine çevrilmesinin son tuğlası. Teklif yasalaşırsa, MİT El Muhaberata ve Türkiye Baas rejimine dönüşür" dedi.
İŞTE ON İMZALI ORTAK BAŞVURU
CHP ve MHP'li 10 vekil, TBMM Başkanlığı'na verdikleri ortak başvuruda MİT Kanun Teklifi'nin "anayasanın özüne aykırı" olduğunu savunarak, şöyle dediler:
"MİT Kanun Teklifi Anayasanın 10, 20.22, 28, 36, 37,40. maddelerine ve anayasanın özüne ve felsefesine aykırıdır. Bu sebeple teklifin öncelikle Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi gerekirken, esas komisyon olarak İçişleri Komsiyonu'na havale edilmiştir. Teklifin anayasaya aykırılık iddiaları doğrultusunda müzakere edilmesi için Meclis Anayasa Komisyonu'na havale edilmesini takdirlerinize ve gereğini müsadelerinize arz ederiz. "
MİT MENSUBUNU YALAN MAKİNASINA SOKACAK
İçişleri Komisyonu'ndaki tartışmalı teklifteki MİT'in eski ve yeni mensuplarının yalan makinasına sokulması düzenlemesi tartışma yarattı. Muhalefet sözcüleri, "MİT sakıncalı personel mi çalıştırıyor da bu tedbire gerek duyuldu" eleştirisi yaptılar.
BAŞÖRTÜ VE ANAYASAYI ASKIYA ALMA TARTIŞMASI
MİT Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü İçişleri Komisyonu'nda başörtüsü ve anayasayı askıya alma tartışması yaşandı. MHP'li Hasan Hüseyin Türkoğlu'nun paralel yapı eleştirisi getirip, eylemcilerin tacizine uğramadığı görüntülerle ortaya çıktığı iddia edilen başörtülü kadınla ilgili sözleri üzerine başörtüsü takan AK Partil Konya Milletevekili Gülay Samancı, "Rencide oluyoruz" diye müdahale etti. Bunun üzerine Türkoğlu, "Bu konuyu Sayın Başbakan gündeme getirdi" dedi. Komisyon Başkanı Mehmet Ersoy da "Konu anlaşıldı" diyerek tartışmayı noktaladı.
ANAYASAYI ASKIYA ALMA TARTIŞMASI
Türkoğlu'nun, "Bu Hükümet anayasayı askıya aldı" sözleri üzerine, AK Partililer, " Siz darbecilerle meşru hükümeti bir görüyorsanız ayıp" diye tepki gösterdiler. Türkoğlu, "Sözlerimde ayıp denecek bir şey varsa özür dilerim. Ama ayıp olan bir şey yok. Bu arkadaşlar benim konuşmama tacizde bulunuyorlar" dedi.
KOMİSYON'DA ZAMAN ZAMAN GERGİNLİK DE YAŞANDI. İŞTE KOMİSYON'DA YAŞANANLAR:
'VAZO GİBİ OTURUYORSUN' KAVGASI
AK partili milletvekillerinin basın mensuplarının ve kameraların salondan çıkarılması yönünde not alışverişi iktidarla muhalefeti karşı karşıya getirdi. İlk kavga, kameraların içeride kalmasından çıktı.
Bazı AK Partili'ler, görüntü alınmasının ardından kamera ve foto muhabirlerinin salondan çıkarılmasını talep edince tartışma yaşandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Kameralar görüntülerini alır, kameralar dışarı davet edilir. Başıma geliyor ve notumu çekiyor" diyerek kameraların dışarı çıkarılmasını istedi.
Tüzüğe, yasalara aykırı bir durum olmadığını belirten Ünal, "Buradan kemaraların önünde mesaj veriyorsunuz, muhaberat devletinden tutun da faşizme kadar..." diye konuştu.
Ünal'ın bu sözlerine muhalefet milletvekilleri itiraz etti ve Ünal'ın da usul üzerine konuşmadığını belirterek, Başkan'a kendilerine yapıldığı gibi neden müdahale edilmediğini sordu.
MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, "MİT her yeri izliyor rahatsız olmuyorsunuz kameralar önümdeki notu çekiyor diye rahatsız oluyorsunuz" ifadesini kullandı.
MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, "Bizim de önümüzde notlar var biz neden rahatsız olmuyoruz" dedi.
Tartışmalar sırasında MHP'li Nevzat Korkmaz, AK Partili Bülent Turan'a "Vazo gibi oturuyorsun orada" diye sataşınca Turan "Sensin vazo, saygısız" dedi.
İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy, "Saklanacak hiçbir şey yok. Kameralar çıksa bile basın mensupları burada izliyorlar" dedi.
MUHALEFET: TEKLİF ÖNCE ALT KOMİSYONA SONRA ANAYASA KOMİSYONUNA GİTSİN
CHP sözcüleri teklifin basın patronlarına hapis cezası getirildiğini, birçok temel hak ve özgürlüğü ilgilendirdiğini bu nedenle öncelikle Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesini gerektiğini savundular.
CHP'liler, teklifin Alt Komisyonu'na havale edilerek olgunlaştırılmasını da istediler. Muhalefet sözcüleri, "Bu teklif anayasaya açıkça aykırı. Komisyon'un çalışmalarına ara verilerek, anayasa komisyonun görüşünün muhakkak önümüze getirilmesini istiyoruz" dediler.
BDP'Lİ KAPLAN MİT GİZLİ YÖNETMELİĞİNİ İSTEDİ
BDP'li Hasip Kaplan, "MİT gizli yönetmeliğinden bir milletvekili olarak bir örnek istiyorum. Hasip Kaplan olarak değil. Neyi karşılamıyor da bu yönetmelik böyle bir teklif getiriliyor. Türkiye'de rejimi değişterecek bir teklifle karşı karşıyayız. Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesini ve Alt Komisyona havale edilmesini istiyoruz. Anayasaya aykırılıkların bu tekliften ayıklanmalıdır. Eğer bunu yapmazsak 1930'lara döneriz korkusunu yaşıyoruz. Bir otobüse molotof atılıyor genç kız ölüyor, atan MİT mensubu çıkıyor" dedi.
MHP'Lİ BAL: ESED, SADDAM, HİTLER GİBİ İSTİHBARAT DEVLETİ KURUYORSUNUZ
MHP'li Faruk Bal, "MİT'e anayasanın da Meclis'in de yargının da üzerinde yetki veriyorsunuz. Bu yetkiyle bir istihbarat devleti kuruluyor. Bu dünyada istihbarat devletleri vardır. Saddam'ın vardı, Esed'in vardı, Hitler'in, Stalin'in vardı. Bu teklifin Anayasa Komisyonda görüşülmesi gerekir. Bu tekilfin anayasa komisyonunda görüşülmesi için davet ediyoruz" dedi.