Güncelleme Tarihi:
AK Parti, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamadığı için TBMM Genel Kurulu'na grup önerisi getirdi.
AK Parti'nin görüşmelerin ardından kabul edilen grup önerisine göre, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapan teklif, 48 saat geçmeden, bugün Genel Kurulda ele alınacak. Genel Kurul, teklifi yasalaştırana kadar çalışmalarını sürdürecek.
TBMM Genel Kurulu, yarın da mesai yapacak. Grup önerisiyle, bazı uluslararası anlaşmalar gündemin ön sıralarına çekildi.
"TELAŞLA GÖRÜŞÜLMEYE ÇALIŞILIYOR"
Grup önerisi aleyhinde konuşan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, teklifin, telaş ve heyecanla, Meclisin önceden planlanan çalışma düzenini değiştirerek görüşülmeye çalışıldığını söyledi.
AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, teklifte verilecek önergeyle Başbakanın, kamu görevlileri arasında görevlendireceği kişi ibaresinin yer alacağını belirtti.
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın grup önerisi aleyhindeki konuşmasında, “PKK gerillası” ifadesine, AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi. Sakık, “Sen terörist diyorsun halkın bir bölümü de bizim çocuklarımız diyor” diye konuştu.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, teklifle ilgili tartışmalarda ortaya çıkan en önemli sonucun; haksızlıkların, hukuksuzlukların üretim merkezi haline gelmiş olan özel yetkili mahkemelerin artık iktidar çevrelerini de rahatsız etmeye başlaması olduğunu ileri sürdü.
"KİŞİLERE ÖZEL YASA"
BDP Adana Murat Bozlak da partisinin görüşlerini açıklarken, kişilere özel yasalar hazırlandığını, “parlamentonun artık Türkiye Büyük Millet Meclisinin parlamentosu olmaktan çıkarak, AK Parti'nin parlamentosuna” dönüştüğünü iddia etti.
BU MİLLETE GÜVENMEMEKTİR
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Savcı, hakim, polis, asker, falanca yerdeki memur ülkenin yararını düşünür, bunlar ülkenin aleyhine iş ve işlem yapmazlar... Ama Başbakan ülkenin yararını düşünmez, aleyhine iş ve işlem yapar. Atanmışlara güveneceksiniz, milletin seçtiklerine güvenmeyeceksiniz, bu millete güvenmemektir” diye konuştu.
ÖZEL: DEĞİŞİKLİK ÖNERGESİ VERECEĞİZ
AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, teklifle, uygulamadaki yanlış yorumların önüne geçilmesinin amaçlandığını söyledi. Başbakanın vereceği iznin, idari bir işlem olduğunu, bunun da idari yargı denetimine tabi tutulduğunu belirten Özel, “Başbakan izin verir veya vermez; iki halde de idari denetime açıktır. Hukuki denetim yok iddiası, gerçeği yansıtmıyor. Hukuki denetim yolu, sonuna kadar açık, yargıdan kaçırılma yoktur, hukuki zırh getirilmemektedir” dedi.
Başbakan tarafından özel olarak görevlendirilme şeklindeki düzenlemenin, ucu açık olmadığını kaydeden Özel, ancak yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için değişiklik önergesi vereceklerini bildirdi.Özel, kişiye özel, adrese teslim düzenleme iddialarının doğru olmadığını ifade ederek, bir düzenlemenin kişiye özel olabilmesi için bir kereye mahsus, sadece o kişiye uygulanıp, sonra uygulanmaması gerektiğini ancak bu teklifin, bundan önce yapılan ve bundan sonra yapılacak bütün soruşturma, kovuşturmalarda uygulanacağını söyledi.
"BUNDAN SONRA DE GÖRÜŞMELER YAPABİLİRİZ"
Adalet Bakanı Ergin “Devletin ilgili yetkili birimleri, ihtiyaç duydukları zaman ve zeminde terör örgütü elebaşı ile görüşmeler yapmışlardır.Bugüne kadar bu görüşmeler yapılmıştır ve bundan sonra da ihtiyaç olması halinde bu görüşmeler yapılır. Bu görüşmelerin sonucunda şayet Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve Hükümetin kabul edebileceği bir zemin oluşsaydı bunu getirip bu parlamentoda gereğini yapmak üzere harekete geçirdik.Bu görüşmeleri yapan istihbarat birimlerinin Hükümetimize yapmış olduğu herhangi bir telkin yoktur. Hükümetimizin verdiği herhangi bir söz ve taahhüt söz konusu değildir” dedi
TBMM GENEL KURULU KAPALI OTURUMA GEÇTİ
Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1. maddesi üzerinde MHP'nin değişiklik önergesi görüşülürken, bu parti milletvekillerinin verdiği önerge üzerine kapalı oturuma başlandı.
İzleyiciler, basın mensupları ve tutanak memurları Genel Kurul dışına çıkarılırken, kapalı oturumlarda görev yapacak yeminli tutanak memurları ile sağır ve dilsiz kavaslar içeri alındı. Genel Kurul Salonuna duvarı bulunan basın büroları da kapatıldı.
KAPALI OTURUM BİTTİ
MHP milletvekillerinin önergesiyle geçilen kapalı oturumun tamamlanmasının ardından TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşime ara verdi.
KANUN TEKLİFİ NE GETİRİYOR?
Komisyon tarafından kabul edilen ve TBMM’ye gönderilen kanun teklifi şöyle:
TBMM Adalet Komisyonu tarafından Genel Kurul’a gönderilen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi şöyle:
Teklif ile MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerinin görevini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'nci maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiası ile haklarında soruşturma yapılmasının Başbakanın iznine bağlı olduğu öngörülmektedir.