Güncelleme Tarihi:
Genel Kurul’da AK Parti’nin verdiği önergelerle teklifte yeni değişiklikler yapıldı. Savcıların, MİT görevlileriyle ilgili doğrudan işlem yapmasını engelleyen hüküm yeniden düzenlendi. Buna göre savcılar MİT faaliyetleriyle ilgili ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde öncelikle MİT Müsteşarlığı’na bildirecekler. Müsteşarlığın konunun görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunu belirtmesi veya belgelendirmesi halinde hiçbir işlem yapılmayacak, MİT görevlileri gözaltına alınamayacak. Ancak daha sonra soruşturma için Başbakan’dan izin talep edilebilecek.
YENİ DELİL OLASILIĞI
MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrıldığı 7 Şubat 2012’deki soruşturma sürecini tamamen ortadan kaldıran hüküm de değiştirildi. “Aynı konuya ilişkin yeniden soruşurma yapılamaz” ifadesi değiştirilerek, “Aynı konuya ilişkin yeni ve somut bir delil ortaya çıkmadan yeniden soruşturma yapılamaz” hükmü öngörüldü.
Kabul edilen önergeyle MİT Müsteşarı hakkındaki soruşturmalarda Askeri Yargılama Kanunu’nun Yüce Divan’da yargılanacak Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarıyla ilgili soruşturma usüllerinden bazıları uygulanacak. Buna göre soruşturma izni verilmiş olanlar geçici süre ile görevden uzaklaştırılabilecek.
Anılan kararlara karşı ilgililer 10 gün içinde Cumhurbaşkanlığı’na itiraz edebilecek. Cumhurbaşkanı’nca verilen karar kesin olacak. MİT Müsteşarı, sadece Yargıtay ilgili dairesince yargılanabilecek.