MİT koordine etti: Ankara'da ABD ile Rusya arasında esir takası

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2024 16:33

Milli İstihbarat Teşkilatı, Ankara’da yedi ayrı ülkenin (ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus) cezaevlerinde bulunan toplam 26 şahsın karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza attı. Öte yandan operasyonla ilgili ABD Başkanı Biden ve Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’ye teşekkür etti.

Haberin Devamı

Takas operasyonu kapsamında; ABD’den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer uçak olmak üzere toplam 7 uçak ile Türkiye’ye nakledilen şahıslardan; 2’si çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, 3 rehinenin de ABD’ye nakledilmesi sağlandı.

TARİHE GEÇEN TAKAS OPERASYONUNDA MİT İMZASI

Bu operasyon son yıllarda ABD, Rusya ve Almanya arasında gerçekleşen en geniş kapsamlı rehine değişimi olarak tarihe geçti. Tarihe geçen bu operasyonun diyalog kanallarının kurulmasını ise MİT sağladı.. İstihbarat diplomasisini etkin şekilde kullanan MİT’in organizasyonu ile Temmuz 2024’te taraflar Türkiye’de bir araya getirildi. ABD, Almanya, Polonya, Norveç, Slovenya ile Rusya ve Belarus’ta cezaevinde bulunan Batı ülkeleri vatandaşları ile Rusya vatandaşları arasında gerçekleştirilecek takas faaliyetinin müzakereleri yapıldı. MİT, müzakerelerin başından sonuna kadar arabuluculuk faaliyetini başarı ile yürüttü.

Haberin Devamı

KAMUOYUNDA SIKÇA DUYULAN İSİMLER DE VAR

Tüm tarafların uzun bir süredir istediği ve yerel basınlarında yankı uyandıran önemli isimler takas kapsamında değişime konu oldu. Bu kişiler arasında; RF’de cezaevinde bulunan The Wall Street Journal muhabiri Evan GERSHKOVICH ile ABD Deniz Piyadesi Paul WHELAN, Belarus’ta cezaevinde bulunan Almanya vatandaşı paralı asker Rico KRİEGER, Rus muhalif İlya YASHİN ve Almanya’da cezaevinde bulunan FSB subayı Vadim KRASİKOV gibi kamuoyunda adı sıkça duyulan isimler yer aldı.

TAKAS OPERASYONUNU MİT YÖNETTİ

Ankara’da 7 ayrı ülke arasındaki bu takas operasyonu, müzakere sürecinin en başından, takasların gerçekleştirildiği son ana kadar MİT tarafından yönetildi. Takas faaliyetinin bütün güvenlik önlemleri, lojistik planlamaları ve ihtiyaçları MİT tarafından karşılanırken yine taraflar arasındaki iletişim ve koordinasyon da MİT üzerinden sağlandı.

ESİRLER MİT PERSONELİ GÖZETİMİNDE UÇAKLARDAN ALINDI

Takasın gerçekleştiği Ankara’da da rehinelerin değiş-tokuşu MİT’in kontrolünde yapıldı. Takas yapılacak rehine sayısının çok olması nedeni ile şahısların tamamı MİT personelleri gözetiminde uçaklardan alınarak güvenli alanlara intikal ettirildi. Taraf ülkelerin tasdik işlemlerinin tamamlanması, rehinelerin sağlık kontrolleri ve talep edilen diğer ihtiyaçların karşılanması sonrasında rehineler gidecekleri ülkelerin uçaklarına MİT’in onayı ve talimatları ile yerleştirildi. Taraf ülkelerin uçakların dönüşü de yine MİT’in onayı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

MİT, ÜLKELER ARASINDAKİ DİYALOGDA KİLİT ROL ÜSTLENİYOR

Ülkeler arasındaki her türlü sorunda diyalog kanallarının sonuna kadar açık tutulması yönünde çağrılarını sürdüren Türkiye ve Milli İstihbaratı Teşkilatı (MİT) Başkanlığı, tüm tarafların bir araya geldiği ortak platformlar kurma ve arabuluculuk faaliyetleri gerçekleştirme yönünde adımlar atmakta. MİT, istihbarat diplomasisi başta olmak üzere tüm istihbarat araçlarını kullanarak uluslararası alanda çatışmaların çözümüne katkı sağlamakta.

 

BAKAN FİDAN:  TÜRKİYE BARIŞÇIL DİPLOMASİNİN MERKEZİ OLMAYA DEVAM EDECEKTİR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Bugün Ankara’da tarihi bir tutuklu takası operasyonu gerçekleştirildi. Bu operasyonda görev alan Milli İstihbarat Teşkilatı personelimizi yürekten tebrik ediyorum. Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu doğrultusunda barışçıl diplomasinin merkezi olmaya devam edecektir" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Ankara'da MİT Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen rehine takası operasyonuna ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan tarafından açıklama yapıldı. Yapılan yazılı açıklamada, "Bugün yedi ayrı ülkenin (ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus) cezaevlerinde bulunan toplam 26 şahsın karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonu Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Takas operasyonu kapsamında; ABD’den iki, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer uçak olmak üzere toplam yedi uçak ile Türkiye’ye nakledilen şahıslardan; ikisi çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, üç rehinenin de ABD’ye nakledilmesi sağlanmıştır. Müzakere sürecinin en başından, takasların gerçekleştirildiği son ana kadar takas faaliyetinin bütün güvenlik önlemleri, lojistik planlamaları ve ihtiyaçları Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından yürütülmüştür. Türkiye, uluslararası alanda barış ve istikrarın sağlanması için her türlü katkıyı sunmaya devam edecektir" denildi.

Haberin Devamı

CEVDET YILMAZ: BUGÜN HAYATA GEÇİRİLEN ESİR TAKASI, ÇÖZÜM ÜRETEN ÜLKE KONUMUMUZUN SOMUT BİR ÖRNEĞİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Dünyanın bugünkü zorlu koşullarında istikrar, barış ve güven ülkesi Türkiye olarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bölgesel ve küresel düzeyde huzurun ve barışın tesis edilebilmesi için yoğun bir çaba sarf ediyor, diplomatik girişimlerimizle çözüm üreten ülke konumumuzu güçlendiriyoruz. MİT Başkanlığımızın çok taraflı diplomasisi sayesinde Ankara’da bugün hayata geçirilen esir takası, çözüm üreten ülke konumumuzun somut bir örneği olmuştur. Temmuz ayı içinde ABD, Almanya, Polonya, Norveç, Slovenya, Rusya ve Belarus’u kapsayan diplomatik görüşmelerin neticesinde, bugün bu ülkelerdeki cezaevlerinde olan 26 şahsın takası ülkemizde gerçekleştirilmiştir" ifadelerini kullandı.Yılmaz, açıklamasının devamında, Türkiye’nin güven ve istikrar içinde gelişimine liderlik yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sunduğunu, etkin koordinasyonu ve titiz çalışması ile böylesi bir neticenin hasıl olmasını sağlayan MİT Başkanı ve ekibini tebrik ettiğini kaydetti.

Haberin Devamı

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK: TÜRKİYE’NİN ROLÜ ÇOK DAHA ÖNEMLİ HALE GELMİŞTİR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanımız Sn Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin yürüttüğü çok taraflı ve barış odaklı diplomasi sonuçlar üretmeye devam etmektedir. Türkiye bölge ve dünya barışı için kilit ülke olma konumunu güçlendirmektedir. Cumhurbaşkanımızın çok boyutlu siyasi yaklaşımı, Türkiye’nin diplomatik sorun çözme kapasitesini dünyanın en güvenilir zemini haline getirmiştir. Bölge ve dünya barışının tehlikede olduğu bir dönemde Türkiye’nin rolü çok daha önemli hale gelmiştir.

MİT Başkanlığımızın güçlü istihbarat diplomasisi sayesinde Ankara’da yedi ülkenin cezaevlerindeki 26 şahsın takası yapılmıştır. MİT başkanlığımızın başarılı koordinasyonunda gerçekleşen bu sonuç, Türkiye’nin bir kere daha müzakere ve barış odaklı kapasitesini ortaya koymuştur.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

MİT’in yönettiği takas operasyonuyla ilgili olarak ABD Başkanı Biden ve Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’ye teşekkür etti. 

Biden yaptığı basın açıklamasında, "Herkes adım attı. Polonya, Türkiye herkes elini taşın altına koydu. Bu çok önemli. Türkiye'ye çabaları için minnettarım. Eve masum insanları döndürdük. Hepsiyle konuştum. Onlara yardım etmek önemli" dedi.

ABD Büyükelçisi Flake ise “Haksız yere tutuklu bulunan Amerikalıların özgürlüğüne kavuşmasından ve aileleriyle yeniden bir araya geliyor olmasından dolayı memnuniyet duymaktayım ve bugün gelinen noktaya ulaşmak için sağladığı olağanüstü destekten dolayı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne minnettarım.” ifadelerini kullandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!