Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2007 00:00
Gazetelere ilan vererek, personel arayan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), yerli dizi ve filmlerdeki ajan karakterlerini beğenmiyor. İnternet üzerinde şeffaflaşan teşkilatın www.mit.gov.tr adresindeki sitesinde "Merak Edilenler" köşesinde yerli dizilerdeki ajanlar "gerçeğin ötesinde heyecan ve cazibe katılmış" karakterler olarak niteleniyor ve "yanlış anlamalara" neden olduklarını belirtiliyor.
İnternette soru yağmuruna tutulan MİT hakkında merak edilenler ve işte MİT’in cevapları:
Yerli dizi ve filmlerde konu edilen "istihbarat görevlisi, MİT görevlisi" modeli aslına ne kadar uygundur?- Senaryo yazarları, ürünlerini pazarlayabilmek için eserlerine doğal olarak gerçeğin ötesinde heyecan ve cazibe katma ihtiyacı hisseder. Yarattıkları karakterlere odaklanan
film yapımcılarının gerçekle kurgu arasındaki aralığı genişletmeleri yanlış anlamaları da beraberinde getirebilmektedir.
KURALLARA UYARIZ
MİT’te çalışanların trafikte geçiş önceliği, hız sınırlamasına uymama gibi ayrıcalıkları var mıdır? Yoksa sizler de trafik cezası ödüyor musunuz? - MİT mensuplarının trafikte geçiş önceliği, hız sınırına uymama, vs. gibi herhangi bir ayrıcalığı bulunmamaktadır. Dolayısıyla MİT çalışanları da, tüm Türk vatandaşları gibi, trafik kurallarına uymakla yükümlüdürler. Aksi halde trafik cezaları ile tecziye edilmektedirler.
İhbarda bulunmak isteyenler için özel ihbar hattınız var mı? Varsa neden bunu halka açıklamıyorsunuz?
- MİT’in halka açık bir özel ihbar hattı bulunmamaktadır. İç güvenlik örgütü olan Emniyet Genel Müdürlüğü bu uygulamayı sürdürmektedir. Ancak Milli İstihbarat Teşkilatı’nın internet sitesindeki "Nasıl Yardım Edebilirsin" bölümünde yer alan mesaj formu, sözü edilen amaç çerçevesinde de kullanılabilmekte, mesajlarda aktarılan bilgiler değerlendirilmektedir.
GÖREVDE KOD ADI
MİT’te çalışan herkes birbirini tanır mı? Tanıyorsa, gerçek kimliği ile mi, kod adıyla mı tanır?
-MİT yasal bir kuruluş, mensupları ise yurt dışına ve Türkiye sathına yayılmış devlet memurlarıdır. Coğrafi şartlar ve görevin özelliği nedeniyle farklı ortam ve yerlerde çalışırlar. Bu koşullardaki bir işyerinde insanlar birbirlerini ne kadar tanırsa, MİT mensupları da birbirlerini o kadar ve elbette gerçek kimlikleri ile tanırlar. Ancak, tüm istihbarat örgütlerinde olduğu gibi, görevin gerekli kıldığı durumlarda kod adı kullanılması gizlilik ve güvenliğin vazgeçilmezliğinden kaynaklanır.
MİT’ten emekli olan ya da istifa ederek ayrılan kişilerin görev yaptıkları döneme ilişkin anılarını yazarak kitap haline getirmelerini nasıl karşılıyorsunuz? -MİT’in görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen 2937 Sayılı Kanun, Teşkilatın görev ve faaliyetlerine ilişkin her türlü bilginin gizliliğini esas kabul etmiştir. Söz konusu yasanın 27. maddesi, bu gizliliğin ihlalini hapis cezası ile müeyyide altına almıştır. Söz konusu anıların, Teşkilat’ı yücelten veya eleştiren hususlar içermesi Teşkilat açısından bir önem taşımamakta, ilgili kişi hakkında yasal işlem derhal başlatılmaktadır. Çünkü Teşkilat için önemli olan, gizliliktir.
MİT dizilerdeki MİT’çileri yapay bulduGizli ajanlar, yeraltı örgütleri, ekonomik çıkar grupları, uyuşturucu tacirleri ve yaygın deyişle "derin devlet" ilişkilerini işleyen "Kurtlar Vadisi" ve "Sağır Oda" dizilerindeki MİT ajanları, MİT’in internetteki sitesine göre gerçeklikten uzak, cazibe katılmış yapay karakterler...
MiT çalışanının yabancı ile evlenmesi yasak
MİT’in sitesinde yer alan bilgilere göre ortalama bir MİT çalışanı 26-45 yaş arasında, üniversite mezunu ve erkek. Çalışanların sadece yüzde 18’ini kadınlar oluşturuyor. İlkokul mezunu oranı sadece yüzde 2.2. Çalışanların yüzde 4.6’sı 23-25, yüzde 1.4’ü ise 56-65 yaş aralığında. 26-45 yaş arasında olanlar ise yüzde 75.2.
MİT mensuplarının yabancılarla evlenmesi yasak. Yabancılarla görüşmeleri ise ancak amirlerinin bilgisi dahilinde mümkün. Gizliliğin bu kadar önemli olduğu teşkilatın mensupları lojmanlarda yaşıyorlar. Ancak bekar olanlar lojmandan aileleriyle birlikte yaşamak şartıyla faydalanabiliyor. Ankara’daki MİT lojmanlarının içinde alışveriş merkezi, kreş, çocuk bahçesi, açık ve kapalı yüzme havuzlarının, tenis kortları, fitness merkezi ve yürüyüş yolları ve kütüphane bulunuyor.
Sağlık sorunlarında da teşkilattan yardım alan çalışanlar, bazı eğlence ve dinlenme tesislerinden de ücretsiz yararlanabiliyor.
Temmuz’da siteyi 91 bin kişi tıkladı
2006 yılında 992 bin 4 kişinin girdiği MİT’in internet sitesinde, Temmuz 2007 aylık rakamları şöyle:
Toplam tıklama: 91 bin 552
E-Posta: 766
Yardımcı olmak isteyen 485 (yüzde 63)
Bilgi isteyen 281 (yüzde 37)
Gönderilen cevap: 191