Miskinlere eziyet

Güncelleme Tarihi:

Miskinlere eziyet
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 20, 2002 11:48

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu yıl 7 Nisan 2002 Sağlık Günü'nü, ''Sağlık İçin Hareket Et'' sloganıyla kutlayacak. WHO'ya göre, yürüdüğünüzde, oynadığınızda, ev temizlediğinizde, dans ettiğinizde veya merdiven çıktığınızda sağlık için hareket ediyorsunuz.

Haberin Devamı

WHO Türkiye Ä°rtibat Ofisi'nden alınan bilgiye göre, Örgüt, 2002 yılı Dünya SaÄŸlık Günü'nün sloganını, ''Agita Mundo - SaÄŸlık İçin Hareket Et'' olarak belirledi. Bu sloganla WHO, bireylere, halk saÄŸlığıyla ilgili hastalıkların önlenmesini saÄŸlamak için ''hareket etme'' çaÄŸrısında bulunuyor.Â

2020 yılından itibaren bulaşıcı olmayan hastalıkların global hastalık sıkıntısının yüzde 70'inden fazlasına neden olabileceğini tahmin eden WHO, bulaşıcı olmayan hastalıkları, ''insanların ne yedikleri ve nasıl yaşadıklarına bağlı olarak zaman içinde oluşan hastalıklar'' olarak açıklıyor.

WHO'ya göre, bireysel davranışlar, problemin yalnızca bir parçası... Yoksulluk, şiddet, sosyal ve ekonomik değişmeler, eğitimsizlik, sağlık hizmetlerinin yetersizliği ve politik belirsizlik, AIDS ve sıtmada olduğu gibi, kanser, şeker veya kalp hastalıklarının da artmasına sebep oluyor. 

Bu nedenle ülkelerin AIDS, tüberküloz ve sıtma vakalarına ek olarak kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve felç gibi hastalıklarla mücadele etmeye çalıştığını belirten WHO, kardiyovasküler hastalıklar,şeker hastalığı ve şişmanlığın nedeni olarak fiziksel aktivite eksikliğini gösteriyor.

Fiziksel hareketsizliğin, her yıl 2 milyondan fazla ölüme neden olduğu tahmin edilirken, yanlış beslenme, yetersiz fiziksel etkinlik ve tütün kullanımının biraraya gelmesi yüzde 80'e varan erken kalp hastalıklarına yol açıyor.

''HAREKETSÄ°ZLÄ°K DEPRESYONU ARTIRIYOR''

Bir insanın, hayatı boyunca sağlıklı beslenmeyi sürdürerek, normal kilo ve fiziksel faaliyetle kansere yakalanma riskini azaltabileceğinin kanıtlandığını belirten WHO, hareketsizliğin, yüksekkan basıncı riskini, lipit kan düzensizliğini, depresyonu ve korkuyu artırdığına işaret ediyor. 

WHO'nun verilerine göre, Amerika'da yılda 300 bin ölüme şişmanlık neden oluyor, Japonya'da ise gelecek 10 yıl içinde 200 milyon insanın şişman olacağı tahmin ediliyor. 

Şişmanlığın, yalnızca kişisel çabayla veya fiziksel aktivitenin fazlalaştırılmasıyla önlenemeyeceğini vurgulanırken, bunu önlemek içingıda endüstrisi, global şirketler, medya, topluluklar ve bireylerin işbirliği içinde çevreyi değiştirerek kilo almayı engellemeleri gerekiyor.

Halk sağlıkçılarının, bazı toplumlarda yeterli gıda bulunmadığını göz önüne almalarını isteyen WHO, yeterli veya dengeli beslenememenin de şişmanlık ve kronik hastalıklar açısından tehlikeli olduğunu bildirdi.

WHO'ya göre, fiziksel aktivite, direk veya endirek sağlıkla ilgili kazançlar elde edilmesine yardımcı oluyor ve gençler arasındaki şiddeti, tütün kullanımını, güvensiz seks veya yasadışı ilaç kullanımıgibi başka riskli alışkanlıkları azaltabiliyor. Hatta yetişkin insanlar arasındaki yalnızlık ve izole olmuşluk duygularını da azaltabiliyor, onları fiziksel ve ruhsal açıdan geliştirebiliyor. 

TÃœTÃœN VE ALKOL TÃœKETÄ°M VERGÄ°SÄ°

Bulaşıcı olmayan hastalıkların ortaya çıkmasını engellemek amacıyla tütün ve alkol tüketimgisi, temiz havanın kapalı mekanlara girmesi konusundaki talimatlar, eğlence ve sportif tesislerinin açılması ve güvenli sokakların planlanması gibi faaliyetler, WHO tarafından öneriliyor.

İnsanların fiziksel hareketsizliklerinin tek nedenin bireysel olmadığını vurgulayan WHO, kalabalık, suç, trafik ve kirli havanın yanı sıra park, spor ve eğlence tesislerinin, yürüme alanlarının olmamasının da pek çok insan için fiziksel faaliyetleri gerçekleştirmeyi zorlaştırdığana dikkati çekiyor. 

WHO, ''Sağlık İçin Hareket Et'' sloganıyla yürüteceği kampanya ile politikacılara ve halk sağlıkçılarına, halk sağlığının geleceği için sadece tedaviye değil önleme çalışmalarına da yatırım yapmaları gerektiğini göstermeyi amaçlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!