Reuters / A.A.
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2011 00:00
Mısır’da aşırı dinci Selefistlerin seçimlerin ilk turunda ikinci parti çıkması ülkede endişe yarattı. İskenderiye’de liberaller ve Kardeşler elbirliğiyle “Firavun heykellerinin yıkılmasını” gündeme getiren Selefist Abdül Muneym el-Şahat’ın ikinci turda seçilmesini engelledi.
ARAP Baharı’nın merkez ülkesi olarak kabul edilen Mısır, yeni dönemde yükselen radikal İslamcılık’la başetmeye çalışıyor. Selefilerin desteklediği El Nur partisinin, seçimlerin ilk turundan yüzde 24.4 oranında oy çıkarması, bu ülkedeki ılımlı İslamcı ve azınlıkları endişelendirdi. Bu endişenin en çarpıcı göstergesiyse, El-Nur’dan İskenderiye milletvekili adayı olan Abdül Muneym el-Şahat’a karşı oluşan cepheydi. Şehrin liberalleri, Hıristiyanları ve genç seçmenleri, El-Şahat’a karşı bağımsız bir aday olan Hüsnü Devidar’a destek verdi. Seçimden önceki son günlerde bu destek, Müslüman Kardeşlerin de katılımıyla iyice arttı ve Devidar Meclis’e girmeyi başarırken, El-Şahat dışarıda kaldı.
Firavunların üstünü örtelim
Peki El-Şahat, nasıl olup da bir yanda gayri-Müslüm azınlıkları, bir yanda da Müslüman Kardeşler’i ortak platformda buluşturacak ölçüde tehlikeli kabul edildi? El-Şahat, Mısır’ın en önemli tarihi ve turistik sembollerinden biri olan paha biçilemez firavun heykellerinin, “putperestliği özendirdikleri gerekçesiyle” önce üstlerinin örtülmesi, ardından da yıkılması gerektiğini savundu. Muhaliflerince, Taliban yaklaşımının Mısır’a uyarlanmış hâli olarak değerlendirilen El-Şahat, bununla da kalmadı, 1998 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Mısırlı yazar “Necip Mahfuz”un kitaplarını, “hafifmeşreplik, fahişelik ve dinsizlik”in yaygınlaşmasına katkıda bulunduğunu söyleyerek, entelektüelleri irkitti. Sonuçta El-Şahat aleyinde geniş bir koalisyon oluştu ve ultra İslamcı vekil adayının Meclis’e girmesi engellendi.
Sayılarla Mısır turizmi
Yıllık gelir 11.6 milyar $ (2009 başı itibariyle)
Yılda ortalama 13 milyon turist geliyor.
Çalışan nüfusun %12’si bu sektörde görev yapıyor.
GSYİH’in %12’si bu sektörden geliyor.
Kardeşler’le ordu karşı karşıya
SİYASİ normalleşme hazırlıklarını sürdüren Mısır’da ülkenin en güçlü siyasi grubu Müslüman Kardeşler’le ordu arasında yeni bir kriz başgösterdi. Ülkeyi geçici olarak yöneten askeri cuntanın bazı üyeleri, Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, parlamentoda oluşturulan Anayasa komisyonunun, yeni Anayasa’nın oluşturulmasında son sözü söyleyemeyeceğini, komisyonun çalışması tamamlandıktan sonra, çalışmanın kendi onaylarından geçmesi gerektiğini açıklamışlardı. Kardeşler’in önde gelen isimlerinden Muhammed Baltacı, “Parlamentonun rolünü marjinalize edip, imtiyazlarını, seçilmiş olmayan başka bir mekanizmaya aktaracak olan her girişimi, halkın iradesini yok saymak olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Turizm çökecek korkusu
Mısır ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri, turizm. İç isyanın 2011 yılı itibariyle Mısır’da turizm gelirini düşürdüğü biliniyor; ancak bu durumun, siyasi krizin atlatılmasından sonra yeniden normale dönmesi bekleniyor. İşte bu nedenle, Selefilerin firavunlar ve hattâ piramitlerle ilgili yaptığı çıkışlar, hem yöneticileri hem de toplumun diğer kesimlerini ürkütüyor. Turizm Bakanı Yardımcısı Hamdi Zagzug, Selefiler’in çeşitli zamanlarda yaptıkları açıklamalardan dolayı turizm sektörünün zarar görme ihtimaline dikkati çekti.