Güncelleme Tarihi:
Fransız fizikçiler Emmanuel Virot ve Alexandre Ponomarenko patlamış mısırın nasıl şekil aldığını araştırmaya karar verdiler.
Her bir mısır tanesi, içinde minik bir su damlacığı bulundurmakta. Aslında mısırın patlaması için %14 oranına karşılık gelen bu suya ihtiyaç var. Su, dıştaki sert kabuğun altında yer alıyor. Tanecikler, 100 santigrat derecenin üzerine ulaştığında içlerindeki su kaynayarak buhar basıncı oluşturmaya başlıyor. Bu durum devam ettikçe basınç artıyor ve dış kabuk kırılıyor.
Bu esnada mısırın içindeki besi dokusunda (endosperm) bulunan yumuşak nişasta granülleri genişleyip dışarı fırlayarak patlamış mısıra şekil veriyor. Ancak patlama sesiyle mısırları bir oraya, bir buraya fırlatan şey bu değil. İlginçtir ki; patlamalar, taneciklerin içindeki su damlacıkları buharlaşıp tamamen dışarıya salındığında oluşuyor. Sebebi de içerideki basıncın düşmesi. Patlamadan kalmış olan taneciklerdeyse dış kabuğun yanmış olması nedeniyle bu süreç gelişemiyor.
popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.