Güncelleme Tarihi:
Subhi Salih, Müslüman Kardeşler’in en önde gelen milletvekillerinden ve yarın Mısır’da yapılacak seçimlerin en önemli adaylarından olsa da, Salih’in seçim kampanyası büyük oranda polisin Müslüman Kardeşler üzerindeki baskısından kaçınmayı öngörüyor.
Kardeşlik, 2005’te yapılan seçimlerde meclisteki sandalyelerin yaklaşık yüzde 20’sini elde etti. Din temelli partilere karşı çıkarılan bir yasayla resmen yasaklanan ancak kağıt üzerinde bağımsız adaylar çıkarmasına izin verilen parti, tutuklamalara ve taciz kampanyalarına maruz kaldı.
Devletin bütün birimlerini kontrol eden iktidar Ulusal Demokrat Parti’nin yarınki seçimlerde ciddi bir çoğunluk elde etmesi bekleniyor. Parti son yıllarda sabit bir ekonomik büyüme sağlayan politikalarıyla öne çıkıyor.
Sonuçlar şüpheli olsa da, yarınki seçimler önümüzdeki yıl ilkbaharda yapılacak başkanlık seçimlerinin bir ön gösterimi niteliğinde olacak. Mısır, sağlığı bozulan devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in görevde 30 yılını doldurmasıyla kritik bir geçiş dönemine giriyor. Mübarek bir dönem için daha yarışacak mı, yerine kim geçecek, partisi bu değişiklikleri nasıl taşıyacak sorularının cevapları bilinmiyor.
İktidar partisinin önde gelen isimlerinden Muhammed Kemal, “Meclis seçimleri partinizi nasıl hareketlendirdiğinizle ilgili olarak başkanlık seçimleri için bir eğitim çalışması gibidir” dedi.
Ülkenin en güçlü muhalefet partisi Müslüman Kardeşler, 1950’lerde gerçekleştirdiği şiddet saldırıları dolayısıyla yasaklanmıştı. Parti daha sonra şiddeti kınadı.
Ardından gelen Mısır hükümetleri sürekli olarak grubu baskı altında tuttu. Hükümet yetkilileri Müslüman kardeşlerin dini eğilimlerinin ülkede istikrarı tehdit ettiğini belirtti.
Arap dünyasının en kalabalık ülkesi ve Washington’ın yakın müttefiki Mısır’a 1975’ten bu yana her yıl ABD’den 1.3 milyar dolarlık askeri destek ve 28 milyar dolar kalkınma yardımı geliyor. Ülke ABD’nin İsrail-Filistin barış çabalarında ve İran ve müttefiklerine karşı bir Arap cephesi oluşturma girişimlerinde önemli rol oynuyor.
Salih, Müslüman Kardeşler’in 2005’te yaptığı patlamayla meclise girdi. Partinin en güçlü günlerini yaşadığı bu dönemde 87 aday meclise girdi. Grup bu yıl bazı üyelerinin seçim boykotu çağrısıyla kendi içinden gelen muhalefetle zayıfladı. Bazı analistler grubun son yıllarda parlamentodaki varlığını artırması dolayısıyla artan kontroller dolayısıyla desteğini kaybettiğini belirtti.
Ancak bu yılki seçimlerde asıl etkili faktör Mısırlı liderlerin Müslüman Kardeşler’in adaylarını seçimlerden diskalifiye etmesi ve destekçileri tutuklaması oldu. İskenderiye’de Kardeşler’in sekiz adayından üçü seçim komisyonu tarafından reddedildi. Mahkeme iki kez adayların seçime girmeye uygun olduğuna hükmetti ancak komisyon adaylıkları geri vermedi.
Salih, parti merkezinde haneye tecavüz olayı yaşandığını ve kampanyasında çalışan 38 kişinin tutuklandığını belirtti. Yüzlerce kampanya posterine zarar verildi, miting girişimleri ise polis tarafından engellendi.
Mısır genelinde, yetkililer uluslararası seçim gözlemcilerinin kontrolünü reddederken, yerel gözlemcilere de lisans vermeyi reddetti. Partiye sınırlı televizyon yayın süresi verildi, SMS gönderme hakkına sınır koyuldu.
Ulusal Demokrat Parti yetkilisi Kemal baskının sadece Müslüman Kardeşler’le sınırlı olduğunu ve gerekçesinin partinin yasadışı bir örgütlenme olması ve laikliğe tehdit unsurları içermesi olduğunu belirtti. Kemal, “Müslüman Kardeşler, seçimlerde aday çıkarma hakkı olmayan yasadışı bir örgüttür” dedi.
Bu hafta içinde Salih’in destekçileriyle polis arasında neredeyse her gün bazı şiddet olayları yaşandı.
Wall Street Journal'da yayımlanan "Egypt Curbs Islamist Campaign" başlıklı haber-analizden derlenmiştir.
http://twitter.com/HurriyetPlanet