Güncelleme Tarihi:
Hem ordu yanlıları hem de Mursi taraftarlarının geniş katılımlı gösteriler için sokaklara dökülmesinin beklendiği Mısır'da, özellikle Cuma namazının ardından meydanlarda toplanan Mısırlıların sayısı giderek artıyor.
Ordu, ay başında Mursi'ye verdiği ültimatomun bir benzerini dün de gözaltındaki devrik lider serbest bırakılana dek gösterilere devam edeceğini açıklayan Müslüman Kardeşler'e verdi. Ordudan yapılan açıklamada, 48 saat süre tanınan Müslüman Kardeşler'den Cuma günü sonuna kadar gösterilere son vererek, geçiş dönemi için çizilen yol haritasına katılmasını istedi.
Ancak Mursi’nin yardımcısı İmad Abdülgafur, ordunun bu çağrısına olumsuz yanıt vererek, “Adaletsizliği asla kabul etmeyiz, hain olarak yaşamaktansa ölümü tercih ederiz" ifadesini kullandı. Abdülgafür, "Cumhurbaşkanımız Mursi göreve iade edilene kadar direnin, özgürlük için meydanlara çıkmaya devam edin ve zulmü kabul etmeyin” çağrısı yaptı.
"STRATEJİMİZ DEĞİŞECEK"
Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi önceki gün "onurlu tüm Mısırlıları Cuma günü şiddet ve teröre karşı meydanlara inmeye çağırırken", ordudan dün yapılan açıklamada da "şiddet ve terör eylemlerine karşı izlenen stratejinin yarından (Cuma) itibaren değişeceği” ifade edilmişti.
MURSİ İÇİN TUTUKLAMA KARARI
Mısır mahkemesi ise bugün Mursi'yle ilgili çok önemli bir karar aldı. Mahkeme, Mursi'nin 2011 yılında Hamas'la işbirliği yaparak Mısır askerlerini öldürmek suçlamasıyla tutuklanmasını talep etti. Hüsnü Mübarek’i deviren olaylar sırasında Kahire'nin kuzeyindeki bir hapishaneden diğer Müslüman Kardeşler liderleriyle birlikte kaçan Mursi'nin, bazı mahkumları, cezaevi görevlilerini ve askerleri öldürdüğü iddia ediliyor.
Mısır resmi haber ajansı MENA, savcılığın hali hazırda Mursi'yi sorguladığı ve kendisine suçlamalara lişkin "delilleri" sunduğunu bildirdi
MENA, nerede tutulduğu bilinmeyen Mursi'nin 15 günlüğüne gözaltına alındığını ancak gözaltı süresinin soruşturmanın gidişatına göre uzatılabileceğini bildirdi.
Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad el Haddad, tutuklama kararını, Mübarek rejimi tarafından yapılan bir "misilleme" olarak tanımladı. Mahkeme kararına Hamas'tan da kınama geldi.
İşte Mursi'ye yöneltilen suçlamalardan öne çıkanlar:
- Hamas ile işbirliği yaparak ülkedeki güvenlik güçlerine ait merkezlere saldırılar düzenlemek.
- Hapishaneleri basarak kamuya ait binaları tahrip etmek.
- Vadi en-Natran Hapishanesi'nde kasıtlı olarak yangın çıkarmak.
- Hapishaneden firar etmek ve tutukluların kaçmasına yardımcı olmak.
- Hapishane kayıtlarını imha etmek.
- Emniyet görevlilerini öldürmek ve kaçırmak.
BAN: MURSİ SERBEST BIRAKILSIN YA DA...
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise 3 Temmuz'daki askeri müdahaleden beri ordu tarafından gözaltına tutulan Mursi ile Müslüman Kardeşler yöneticilerinin serbest bırakılmasını ya da durumlarının şeffaf bir şekilde gözden geçirilmesini istedi.
Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Mısır'daki gelişmeleri artan bir endişe ile takip eden Ban, tüm taraflardan azami itidal sergilemelerini istedi.
Tüm Mısırlıların barışçıl gösteri hakkını desteklediğini ifade eden Ban, geçici yönetime halkın güvenliğini gözeterek kanun ve düzeni sağlamaları çağrısı yaptı. Mısır'da "anlamlı ulusal diyalog" ve "katılımcı bir uzlaşı süreci" talebini yineleyen Ban, barışçıl bir yolla sivil idare, anayasal düzen ve demokratik yönetime bir an önce dönülmesini talep etti.