Güncelleme Tarihi:
Mısır'da Mübarek rejimin ardından yapılan ilk demokratik ve şeffaf cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda oy sayımının sona yaklaşılıyor.
Adayların aldığı oylar, Mısır'ın Mübarek sonrası ilk cumhurbaşkanın, 16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak olan ikinci tur seçimlerde belirleneceğini gösteriyor.
Resmi olmayan sonuçlara göre, Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Mursi geçerli oyların yüzde 25'ni alırken, eski rejimin son Başbakanı Şefik yüzde 24 oy aldı.
Müslüman Kardeşler'den ayrılan ve gençlik üzerinde etkisi bulunan Abdülmunim Ebu El Futuh yüzde 20 oy alırken, Nasırcı Karame Partisi'nin Lideri Hamdin Sabbahi yüzde 19 oranında oy alabildi.
Seçimlerde favori gösterilen Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa ise yüzde 10'da kaldı.
Mısır'daki 27 vilayetin genelinde Mursi birinciliğini korurken, Mübarek'in memeleketi Munifiye'de Şefik, diğer adaylara fark attı.
Mübarek'in kuzenleri de Şefik'e oy verdiklerini açıkladı.
Seçimlerin bir diğer iddialı adayı Abdülmunim Ebu El Futuh'un kampanya merkezinden yapılan açıklamada, seçimlerde yasakların rakip adaylar tarafından ihlal edildiği ileri sürüldü.
Seçimlere katılım oranı beklenenin altında çıktı. 85 milyon nüfusa sahip Mısır'da, 52 milyona yakın kayıtlı seçmen bulunuyor.
Halk ayaklanması ile birlikte eski rejime son veren Mısırlılar ilk defa sonucunu bilmedikleri bir cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre 20 milyon kadar Mısırlı oy kullandı.
Mübarek'in cumhurbaşkanı seçildiği 2005 seçimlerinde 40 milyon seçmenden sadece 10 milyonun sandık başına gittiği açıklanmıştı.
Mübarek'e karşı aday olan muhalif lider Eymen Nur, 2005 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılımın yüzde 10 oranında olduğunu ileri sürerken, Yargıçlar Birliği seçimlerde hile olduğunu iddia etmişti.
Mübarek, 2005 yılındaki seçimlerde yüzde 86.6 oy oranı ile tekrar seçilirken, muhalif lider Eymen Nur ise yüzde 7.3 oy alabilmişti.
İlk defa çok adayın seçimlere katılmasına imkan tanıyan 2012 seçimlerine katılım beklenenin altında olsa da Mübarek döneminde yapılan seçimlere göre katılımın yüzde yüz oranından artığı gözleneniyor.
ŞEFİK TARTIŞMASI
Dün akşam seçimlerin ilk sonuçlarının açıklanmasından beri Mısır basınında Ahmet Şefik'in beklenmeyen çıkışı tartışılıyor.
İlk sonuçların ardından ikinci tura kalamayacağı kesinleşen Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Şefik'i suçlayarak, "Ahmet Şefik, eski rejimi geri getirmeye çalışıyor" diye konuştu.
Mısır'da seçim öncesi yayınlanan anketler de yanıldı. Seçim öncesi yapılan son anketlerde Musa'nın seçimlerden yüzde 40 oy oranı ile birinci çıkacağı, Ahmet Şefik'in ikinci, Futuh'un da üçüncü olacağı ön görülmüştü.
CLINTON MISIR'I TEBRİK ETTİ
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "tarihi" cumhurbaşkanlığı seçimleri için Mısır'ı tebrik etti.
Clinton, Washington'da yaptığı açıklamada, "Mısır'ın demokratik yollardan seçilen hükümeti ile işbirliği yapmaktan mutlu olacağız" dedi.
Dışişleri Bakanı Clinton, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun, "demokrasiye geçişte bir mihenk taşını" oluşturduğunu belirtti.