Güncelleme Tarihi:
İngiliz kökenli Mısırlı olan Ömer, Kahire’de yaşayan bir film yapımcısı ve aktivist. Guardian ve El Cezire gibi basın organlarında yorumları yer alan Ömer, aynı zamanda Mısır devriminin başlamasıyla kurulan, kar amacı gütmeyen Mosireen basın merkezinin kurucularından. Sansürsüz gazetecilik için mücadele veren Mosireen üyeleri, devrimin kalbi Tahrir Meydanı’ndaki eylemleri ilk günden itibaren cep telefonları ve kameralarıyla takip etti.
Merak ettiğim soruları yanıtlayan Ömer, aynı zamanda Mosireen’in hazırladığı ve Mısır devriminin en çarpıcı görüntülerini içeren en son kısa filmini de bize gönderdi.
MISIR'DAKİ DEVRİM BÖYLE YAŞANDI / WEB TV
BARIŞI GETİRECEK TEK YOL
Tahrir Meydanı’nda toplanan insanlar kim ve ne istiyorlar? Mısır’daki düzensizliği bastıracak ve bu insanları sakinleştirecek faktör ne?
Tahrir’deki insanlar, Mısır halkı ile onların ekmek, özgürlük ve sosyal adalet için sürdürdükleri mücadeleyi temsil ediyor. Halkın protestolarına son vermesini sağlayacak ilk ve en önemli faktör, geçici hükümetin başında bulunan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin (SCAF) görevini terk etmesi ve Mısır’ın sivil yönetim altına girmesi.
Tahrir Meydanı’nda toplanan protestocular kim? İslamcılar mı, liberaller mi, öğrenciler mi?
Mısır toplumunun barındırdığı her kesimden insanı Tahrir’de görebilirsiniz.
Mısır’daki devrimle Tunus ve Libya’daki devrim arasındaki fark ne? Halk sadece 18 gün içinde Mübarek’in gitmesini nasıl sağladı?
Mübarek’i 18 gün sonra koltuğundan indiren gücün SCAF olduğunu biliyoruz. Çünkü onu koltuğundan indirmek amaçlarına hizmet edecekti. Geride kalan aylar içinde Mübarek’in yakınında bulunan isimleri tutukladılar. Bu isimler son 10 yıl içinde güç merkezlerini ordudan elit iş adamlarına kaydıran kişilerdi. Kısaca, SCAF sessiz bir darbe yaptı.
Devrimin ilk günlerinde ortaya çıkan bazı Wikileaks belgeleri, devrim öncesi günlerde ABD’nin Mısırlı aktivist Ömer R. Hamilton.
ABD, dünyanın diğer ülkelerinde de olduğu gibi Mısır’daki örgütlere para yardımı yapıyor. Washington bu şekilde küresel alandaki stratejik avantajlarını gerçekleştirebilmek istiyor. Mısır’daki hiçbir parti, meşru olarak isyan hareketinin arkasında olduğunu öne süremez. Demokrasi konuları için faaliyet gösteren büyük partiler ise ABD’den para yardımı almadı.
ABD’den gelen paranın isyanın arkasında olduğu düşüncesi, SCAF tarafından öne atılan sıradan bir kinaye. SCAF bunu yaparak devrimin meşruluğunu yok etmeye ve onu “yabancı ülkelerin işi” olarak göstermeye çalışıyor.
MISIR'DAKİ İSYANIN ARKASINDA ABD Mİ VAR / ARŞİV
Mısır ordusu devlet başkanlığı seçimlerinin ardından politikadan elini ayağını çekecek mi? Gelecekte Mısır ordusunun politikada nüfuz sahibi olmayacağı düşünülebilir mi?
Eğer bu soruyu cevaplayabilseydim, tüm işlerimi bırakır tatile çıkardım.
Müslüman Kardeşler örgütünü nasıl görüyorsunuz? Eğer iktidara gelirlerse ne yapmayı istiyorlar?
Ben ve benim gibi birçok insan, Müslüman Kardeşler’in kalbinde gerçekten tüm Mısır’ın çıkarlarının yattığı düşüncesine inanmayı çok istedik. Ancak, seçimleri riske atmamak için son bir ay içinde düzenlenen protesto eylemlerine katılmayıp halka sırtlarını dönmeleri, Mısır halkını temsil eden talepleri değil, kendi çıkarlarını öne çıkardıklarını gösteriyor.
İktidara gelirlerse ne yapacaklarını bilmiyorum. Şu an ele geçirilmeye çalışılan parlamento çok az meşru yetkiye sahip. Bu yüzden sorulması gereken soru, seçimlerin ardından kimin sözünün geçeceği konusunda SCAF ile sürtüşme yaşanıp yaşanmayacağı.
TAHRİR'DE GÖZ YAŞARTICI BOMBA SAVAŞLARI / FOTO GALERİ
Mısır’daki liberal muhalif liderlerden, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) eski başkanı Muhammed El Baradey’in devlet başkanlığı için şansı ne? Mısır’da liberal bir devlet başkanı ile İslamcı bir parlamento olması mümkün mü?
Bence bu mümkün. Ancak ilk olarak liberal adaylardan daha uyumlu ve ikna edici bir yaklaşım görmeliyiz.
Müslüman Kardeşler şu an öne çıkan politik güç, çünkü çok organize ve dikkatliler. Ancak liberal adaylar onlar gibi değil. Eğer düzgün bir şekilde seçim kampanyası yürütmeye ve insanları geçerli olacak programlar, fikirler ve vizyonla ikna etmeye başlamazlarsa, seçimleri kaybedecekler.
Son olarak, gelecekten ne bekliyorsun? Mısır’da gerçek demokrasi ve kaos arası bir ortam mı oluşacak? Yoksa tek parça halinde, istikrarlı bir Mısır mı doğacak?
Ümidimi koruyorum. Devrim Mısır’daki herkeste sivil bir uyanış başlattı. Bugün tüm odaklar parlamento üzerinde. Yarın, devlet başkanlığı üzerinde olacak. Ama tüm bunların altında, arzu, siyaset ve kendi kaderiyle yolunu bulma isteğiyle yeniden güç kazanan bir ülke var.
Altından kalkılması gereken sayısız engel var. Dahası, eski rejimin siperlerine ulaşıp onları aşmak çok zor. Ancak Mısır halkı şu an yaptığı gibi çalışmaya devam ederse, nihayetinde devrimin amaçlarına ulaşacağız. Mısır özgür, adil bir ülke haline gelecek ve dünyadaki hak ettiği, tarihsel konumunu elde edecek.