Güncelleme Tarihi:
Guardian’ın elde ettiği tanık ifadelerine göre, Mısır ordusu, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e karşı başlatılan protestolar süresince, yüzlerce kişiyi gizlice gözaltına aldı. 16’ncı gününe giren isyan hareketi boyunca, ordu tarafsız kaldı ve muhalefet ile Mübarek yanlılarını çatışma yaşanmaması için ayırmaya çalıştı. Ancak, insan hakları grupları orduyu hem gizlice gözaltılar ve işkence vakalarından sorumlu tutuyor.
Guardian, ordu tarafından dayak yediğini ve farklı kötü muamelelere maruz kaldığını iddia eden kişilerle görüştü. İnsan hakları grupları ise ordunun gözaltına aldığı bazı kişilere elektrik vererek işkence yaptığını belgeledi. Elde edilen bilgiler, ordu tarafından organize edilmiş bir korkutma kampanyası yürütüldüğünü gösteriyor.
Bu gelişmeler, Mısır’ın kötü ünüyle tanınan devlet güvenlik istihbarat teşkilatının(SSI) geçmişte yaptığı eylemleri hatırlattı.
İŞKENCE İDDİALARI
İnsan hakları grupları, çok sayıda ailenin kayıp olan yakınlarını aradığını, yüzlerce insanın, büyük protesto gösterilerine sahne olan Tahrir Meydanı’nındaki Mısır Antikaları Müzesi’nde tutulduğunu belirtti. Serbest kalan kişiler ise kendilerine işkence yapıldığını, Hamas ve İsrail için çalıştıklarının öne sürüldüğünü ifade etti.
Gözaltına alınanlar arasında insan hakları savunucuları, hukukçular, gazeteciler olduğunu, ancak birçoğunun serbest bırakıldığı belirtildi. Öte yandan, bir insan hakları örgütünün başında bulunan Hosaö Bahgat, yüzlerce, hatta binlerce sıradan vatandaşın sadece gösterilere katıldıkları için “ortadan kaybolduğuna” dikkat çekti.
Bahgat, bu insanların birçoğunun hala kayıp olduğunu ifade etti ve “Sokağa çıkma yasağına uymayanlardan, bir subay hakkında ileri geri konuşan kişilere kadar çok sayıda kişi ortadan kayboldu… Ordunun böyle bir şey yapıyor olması eşi inanılmaz bir durum” dedi.
Adının Aşraf olduğunu söyleyen, gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan bir Mısırlı, “Sokakta yürürken askerlerin kendisine nereye gittiğini sorduğunu, ardından yabancı ordular için çalışmakla suçlandığını ve askerlerin silahlarıyla kendisine vurmaya başladıklarını” anlattı.
Aşraf, gözaltında bulunduğu anları şöyle anlattı: “Beni bir odaya götürdüler. Devlete karşı harekete katılmam için kimden para aldığımı sordular. Ben ‘daha iyi bir hükümet istiyorum’ dediğim zaman kafama vurup yere düşürdüler. Ardından tekmelemeye başladılar… 10’dan fazla kişinin bulunduğu bir hücreye kapatıldım. Herkes dayak yemişti. Düştüğüm durum son derece korkutucuydu…”Aşraf, 18 saat sonra serbest bırakıldı.
Bahrat, gözaltına alınmaların gerçekleşme şeklinin, ordunun protestoları kırmak için yürüttüğü bir kampanya olduğunu düşündüklerini belirtti.
DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN MANŞETLER
http://twitter.com/HurriyetPlanet