Güncelleme Tarihi:
ARAP isyanında 30 yıllık Hüsnü Mübarek iktidarını deviren Mısırlılar ilk defa sonucunu bilmedikleri bir cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gittiler. Resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 25 oy alan Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi ile yüzde 24 oy alan eski hava kuvvetleri komutanı ve Mübarek’in son başbakanı Ahmet Şefik 16-17 Haziran’daki ikinci turda yarışacak.
Laik-İslamcı çatışması
Mübarek döneminin eski dışişleri bakanı Amr Musa ise büyük bir şok yaşayarak, yüzde 20 alan Müslüman Kardeşler’in eski üyesi bağımsız aday Abdül Münim Ebul Fütuh ve yüzde 19 ile onu izleyen Nasırcı Kerama Partisi’nin adayı Hamdin Sabbahi’nin ardından yüzde 10 oyla beşinci olabildi. Mısır’da Mursi-Şefik tercihi yeni dönemde ülkenin laik-İslamcı çatışması yaşayacağının sinyalini verdi.
Çünkü Şefik’i Mübarek’in devamı olarak gören çok sayıda Mısırlı onun seçilmesi halinde tekrar Tahrir Meydanı’na döneceklerini söylüyor. Diğer yandan “seçilirseniz Mısır plajlarında bikini giyilebilecek mi” sorusuna cevap vermeyen ve konuşmalarında hep Şeriat’ı uygulamaktan bahseden Mursi’den kaygı duyan laik-liberal Mısırlılar ve 13 milyon Hıristiyan’ın da aynı şeyi söylemesi kaos olasılığını artırıyor. Üstelik olası Mursi zaferi ülkede hemen tüm önemli kurumları kontrol eden ordu ile meclisi kontrol eden İslamcılar arasındaki tansiyonu daha da kötüleştirebilir.
Twitter’da isyan
Şefik kazanırsa yeni halk lazım
Mısırlılar seçim sonuçlarından duydukları hüsranı sosyal medyada dile getirdi. Mısırlı gençlerden biri Twitter’da “Şefik ile Mursi arasında seçim yapmak kendini yakarak mı yoksa köpekbalıklarıyla dolu bir havuza atlayarak mı intihar edeceğini seçmek gibi” yorumunu yaptı.
Bir başkası ise “Şoktayım.
Bu nasıl olabilir? Halk Mursi’yi de Şefik’i de istemiyor. İkisinden de bıktık. İnsanları Tahrir Meydanı’na geri döndürecekler” diye yazdı.
Çok sayıda takipçisi bulunan ve Tahrir Meydanı’ndaki gösterilerde de öne çıkmış bir Twitter kullanıcısı şunu yazdı: “Eğer Şefik çoğunluğu elde ederse ülkenin yeni bir başkana değil, yeni bir halka ihtiyacı var demektir.”
Bir de fıkra
Mübarek’in yüzde 100’lere yakın oylarla sürekli devlet başkanı olması ABD Başkanı Bill Clinton’ın ilgisini çeker. Clinton Mübarek’in seçim danışmanını kiralar. Mübarek’in seçim danışmanının çalışmaları sonrası televizyondan seçim sonuçları açıklanır: “Hüsnü Mübarek yüzden 99.9 oyla ABD Başkanı seçildi”.