Muammer ELVEREN
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 17, 2013 16:45
Mısır’da ordunun yönetime el koyarak Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirmesinden sonra başlatılan geçici hükümet çalışmaları iki haftada sonuçlandı.
Mısır’ın yeni hükümeti şu isimlerden oluştu: |
Başbakan Hazım el Belavi Başbakan Vekili ve Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi İçişleri Bakanı Tümgeneral Muhammed İbrahim Dışişleri Bakanı Büyükelçi Nebil Fehmi Maliye Bakanı Dr. Ahmet Celal Adalet Bakanı Müsteşar Emin Mehdi Savunma Sanayi Bakanı General Reda Mahmud Hafız Sosyal Adaletten Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ve Yükseköğretim Bakanı Hussam İsa Petrol Bakanı Şerif İsmail Sosyal Birlik Bakanı Ahmet el Boray Kültür Bakanı Sabır El Arab Vakıflar Bakanı Dr. Muhammed Muhtar Enformasyon Bakanı Dr. Doria Şerefeldin Dış Ticaret ve Sanayi Bakanı Munir Fahri İşgücü ve Göç Bakanı Kemal Ebu Aita Sağlık ve İskan Bakanı Maha El Rebat Çevre Bakanı Dr. Leyla Raşid İskender Turizm Bakanı Hisham Zazu Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulmuttalib İletişim Bakanı Atıf Helmi Yerel Kalkınma Bakanı General Adil Labib İç Ticaret ve Tedarik Bakanı General Muhammed Ebu Şadi Planlama Bakanı Eşref el Arabi Elektrik Bakanı Ahmet İmam Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Dr. Ziyat Bahaeldin Tarım Bakanı Eymen Ferid ebu Hadid Spor Bakanı Tahir ebu Zeyd Altyapı, İskan ve Yerleşim Bölgeleri Bakanı İbrahim Mehlip Gençlik Bakanı Halid Abdulaziz Bilim Araştırmalar Bakanı Dr. Ramiz George Astino Yatırım Bakanı Usame Salih Sivil Havacılık Bakanı General Abdulaziz Fadıl Antik Eserler Bakanı Muhammed İbrahim Milli Eğitim Bakanı Mahmud ebu el Nasr Ulaştırma Bakanı ise adayın son anda hükümette yer almayacağını açıklaması nedeniyle henüz atanmadı. |
Geçici Başbakan Hazım el Belavi’nin ordu destekli kurduğu teknokrat hükümeti Cumhurbaşkanı Adli Mansur’un huzurunda yemin ederek göreve başladı. Liberallerin ve Kıptilerin de yer aldığı 35 sandalyeli kabinede çevre, sağlık ve enformasyon bakanlıklarına kadınlar atanırken darbeyi gerçekleştiren Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi başbakan vekili ve savunma bakanı oldu.
Geçici hükümetin yasadışı olduÄŸunu ileri süren Müslüman KardeÅŸler devrik CumhurbaÅŸkanı Mursi’nin göreve iadesini isterken, ordu destekli hükümette yer almayacaklarını açıkladı.  Â
MISIR BASINI NE DÄ°YOR
El Ahram gazetesi geçici hükümet kurma çalışmaları sürerken, Müslüman Kardeşler’in, Kahire ve Giza’da yaptıkları protesto gösterilerinin ve grevlerin dozunu artırdığını yazdı.
Gazete haberinde, Cumhurbaşkanı Basın Danışmanı Ahmet el Muselmani’nin yakın tarihte anayasa değişikliğini gerçekleştirecek Hukuk Komisyonu’nun açıklanacağı yönündeki açıklamalarına yer verdi. Haberde ayrıca Müslüman Kardeşler başta olmak üzere tüm siyasi partilerin Cumhurbaşkanlığı’nın yaptığı ulusal uzlaşma çağrılarına davet edildiği belirtildi.
DARBE DEĞİL ‘HALK DEVRİMİ’
El Ahram Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi’nin, Mısır’da 30 Haziran’da meydana gelen olayın darbe değil, dünyada örneği olmayan milyonlarca kişinin katıldığı barışçıl bir halk devrimi olduğu sözlerini aktardı. Gazete, NBC televizyonuna dayandırdığı bir haberinde, Müslüman Kardeşler teşkilatında bölünmelerin arttığını ve bin 400’den fazla Müslüman Kardeşler üyesinin ‘Şiddete Karşı Müslüman Kardeşler’ adı altında bir hareket kurduklarını yazdı.
MURSÄ° CUMHURBAÅžKANINA LAYIK YERDE TUTULUYOR
El Akbar gazetesi ise yine el Muselmani’ye dayandırdığı haberinde Mursi’nin bir cumhurbaşkanına yakışır ve güvenli bir yerde olduğunu belirterek kendisine eski bir cumhurbaşkanı gibi davranıldığını söylediğine yer verdi. Gazete Başsavcı Hişam Barakat’ın, 25 Ocak 2011 devrimi sırasında Vadi el Natrun Cezaevi’nden mahkumların kaçmalarını ele alan dava kapsamında başta Mursi olmak üzere 16 Müslüman Kardeşler liderinin Adalet Bakanlığı tarafından davayı inceleyen yargıca sevk edilmelerini kararlaştırdığını yazdı.