Mısır Çarşısı davasında söz savunmanın

Güncelleme Tarihi:

Mısır Çarşısı davasında söz savunmanın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2006 10:21

Kamuoyunda "Mısır Çarşısı Davası" olarak bilinen davada müebbet hapis istemiyle yargılanan sosyolog Pınar Selek ve avukatları esas hakkında savunma yapacak.

Haberin Devamı

İstanbul DGM’de 1998’de açılan ve halen Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Mısır Çarşısı davasında sosyolog Selek, babası Alp, kardeşi Şeyda Selek ile diğer avukatlarının kapsamlı savunma yapması bekleniyor.

Mısır Çarşısı önündeki patlamadan 2 gün sonra gözaltına alınan, ancak "örgüt üyeliği ve patlayıcı imal etmek" iddiasıyla tutuklanan Selek’e gözaltında patlama ile ilgili hiçbir soru yöneltilmedi. Selek tutuklandıktan 1.5 ay sonra cezaevindeyken "Mısır Çarşısı’na bomba koyduğu" suçlamasını basından öğrendi.

Abdülmecit Öztürk’ün "bombayı Pınar ile birlikte hazırladık ve Mısır Çarşısı’na beraber koyduk" yönündeki ifadesini, "şkence altında alınan bu ifadeyi kabul etmiyorum, Pınar’ı tanımıyorum" diyerek reddetti.

Ancak Öztürk, adliyede bekletilirken ve henüz polis kontrolündeyken "ilk emniyet ifadesini kabul ediyorum" diyerek ikinci bir ifade verdi. Fakat, savcılıktaki bu son ifadede savcının bile imzası bulunmuyor. Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Haberin Devamı

PATMA BOMBADAN MI , GAZ KAÇAĞINDAN MI?

Davada en ilginç tartışmalardan biri de Mısır Çarşısı’ndaki patlamanın bombadan mı, yoksa gaz kaçağından mı kaynaklandığı oldu. Savcı iddiasını, olay yerinde "nitroselüloz kalıntıları" bulunduğu gerekçesiyle patlamanın bombadan kaynaklandığını öne sürerken, bilimsel raporlarda nitroselülozün vernikten boyaya, suni deriden, mürekkebe, yapıştırıcılara kadar birçok materyalde bulunduğuna dikkat çekti.

25 yıllık bomba uzmanı Başkomiser Nuri Çelik başkanlığındaki polis heyeti de "Bomba olsaydı en aşağı yarım metrelik bir çukur kazardı, böyle bir çukur bulunmamaktadır" diyerek patlamanın bombadan değil, doğal gaz kaçağından kaynaklandığını rapor etti.

Ortaya çıkan rapor üzerine Selek, 2.5 yıllık hapisten sonra Aralık 2000’de tahliye olurken bu kez İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü, herhangi bir laboratuar çalışması içermeyen imzasız raporları dosyaya koydu.

Pınar Selek’in avukatları Adalet Bakanlığı’nın düzenli olarak dava hakkında bilgi almasını ve dosyaya konulan imzasız raporları "müdahale" olarak değerlendirirken, dosyaya konulan raporlar da çoğaldı. Mahkemenin Jandarma Kriminal Laboratuvarı’ndan aldığı raporu ODTÜ öğretim üyesi Prof. İnci Gökmen imzalamayarak ayrı rapor hazırladı.

Haberin Devamı

Prof. Gökmen, patlamanın gaz kaçağından kaynaklandığını ortaya koydu. Dosyaya konulan en son rapor ise ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden oluşan heyet tarafından hazırlandı. ODTÜ heyeti, "görüntü işleme teknolojisi"nden yararlanarak hazırladığı raporda, patlamanın gaz kaçağından olduğunu saptadı. Pınar Selek ve avukatları, 17 Mayıs Çarşamba günü son savunmalarını yapacak, ardından da mahkeme kararını açıklayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!