Mis kokan domatese hasret kalacağımız aklımıza gelir miydi

Güncelleme Tarihi:

Mis kokan domatese hasret kalacağımız aklımıza gelir miydi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2014 00:55

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’le Diyabeti Durduralım kampanyası ve sağlıklı yaşam üzerine konuştuk. Cumhurbaşkanı Gül ile egzersiz yapmaya çalıştıklarını söyleyen Hayrünnisa Gül, “Yürüyüşü ve yüzmeyi seviyoruz. Bu bizi hem bedenen hem de zihnen zinde tutuyor” dedi.

Haberin Devamı

Siz ve eşiniz Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül egzersiz yapar mısınız?
- Yoğun tempo, yurtiçi ve yurtdışı seyahatleri, gelen misafirler, günlük kabuller düzenli egzersize çok fazla imkân vermese de vakit buldukça egzersiz yapmaya çalışıyoruz. Özellikle yürüyüş yapmayı ve yüzmeyi seviyoruz. Bu bizi hem bedenen hem de zihnen zinde tutuyor.

Köşkte beslenme danışmanınız var mı? Kilo kontrolünüzün sırları var mı? Korumak için hangi önlemleri alırsınız?
- Cumhurbaşkanlığı Sağlık Sistemi’nin en önemli unsurlarından biri beslenme ve diyet bölümü. Tüm yemeklerin hammaddesinin temininden hazırlanmasına, pişirilmesinden sunumuna kadar her aşamada görev alıyorlar. Yalnızca bizlerin değil, Cumhurbaşkanlığı’nda görev yapan personelin ve gelen misafirlerimizin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için özen gösteriyorlar.

Haberin Devamı

Türk mutfağı sağlıklı mı?
- Ülkemizin coğrafi farklılıkları var. Bunlar yemek kültürümüze de zenginlik olarak yansıyor. Bence Türk mutfağı, kullanılan sebze-meyve çeşitliliği, zeytinyağlıları, et yemekleri, balık çeşitleri, yöreden yöreye değişen baharatları, pişirme ve saklama yöntemleriyle besin çeşitliliğini sağlayan dünyada ender ve örnek mutfaklar arasında. Tabii hamur işlerimiz, tatlılarımız insanın nefsini zorlayan lezzetlerimiz ama beslenme uzmanlarının da belirttiği gibi her şeyi kararında yediğimiz sürece bir sorun olmayacaktır.

Eşinizin yedikleriyle bizzat ilgilenir misiniz?
- Tüm ailemin olduğu gibi eşimin de sağlığıyla yakından ilgilenirim. Tükettiklerinin sağlıklı ve doğal olmasına da özen gösteririm.

GELENEKSEL YEMEKLERİ MODERNİZE EDİYORUZ

Mutfağa girip gıdalarla bizzat ilgilenir misiniz?
- Yemek yapmaya çok vakit bulamıyorum ama mutfakla yakından ilgilenirim. Mönülerin belirlenmesinden tutun da mutfağa giren her türlü malzemenin kalitesine, yemeğin üretiminin hijyen kurallarına uygunluğundan sunumuna kadar her şeyi yakından takip etmeye çalışırım. Bunların hepsi tabii zaman alan işler. Her hanım gibi mutfak işleri benim de vaktimin büyük bölümünü alıyor. Misafirlerimize Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini bazen geleneksel usullerde bazen modernize ederek bazen de dünya tatlarıyla sentezleyerek sunuyoruz. Mönülerimizi güncellemek için sürekli yeni tarifler geliştirmeye çalışıyoruz. Tabii ki yemeğin lezzetinin yanı sıra hijyenik koşullarda hazırlanması ve güvenilir olması da son derece önemli. Diyetisyen ve gıda mühendislerinden oluşan Gıda Güvenliği ekibimizin çalışmalarını da yakinen takip ediyorum. Ekibimizin büyük bir titizlik ve hassasiyetle yürüttüğü bu çalışmalar neticesinde Çankaya Köşkü mutfaklarımız ISO 22000 Gıda Güvenliği Kalite Belgesi almaya hak kazandı.

Haberin Devamı

YEDİĞİMİZ HER ŞEYDEN KORKAR HALE GELDİK

İlla organik gıda mı tüketmeye gayret edersiniz?
- Bugün ne acı ki böyle bir soruyla karşı karşıya kalıyoruz. Çocukluğumuzun sebze ve meyvesini özleyeceğimiz, mis gibi kokan bir domatese hasret kalacağımız aklınıza gelir miydi? Yediğimiz her şeyden korkar hale geldik. Bırakın işlenmiş ürünleri, bir meyveyi, sebzeyi bile çocuklarımıza yedirirken saflığından, doğallığından endişe ediyoruz. Bizim neslimiz bu konuda daha şanslıydı, bizler doğal ürünlerle büyüdük. Maalesef artık birçok ürünün tohumlarını bile bulamıyoruz. Oysa yöresel tohumlarımız ve ürünlerimiz ülkemizin kimliğidir, mirasıdır. Onları özenle korumamız gerektiğine inanıyorum. Gelecek kuşaklar bu tatları hiç tadamayacaklar diye üzülüyorum. Köşk’te oluşturduğumuz küçük bahçelerimizde tadımlık da birçok ürün yetiştiriyoruz. Hem Ankara’da hem de Tarabya’da küçük birer seramız var. Domatesten bibere, şeftaliden elmaya kadar birçok sebze-meyve yetişiyor. Buradan elde edilen ürünleri konuklarımıza ikram ediyoruz, yapılan yemeklerde değerlendiriyoruz. Küçük bir kümesimiz var. Taze yumurta alabiliyoruz.

Haberin Devamı

Özellikle yemekten kaçındığınız yemekler, yiyecekler neler?
- Çok yağlı, ağır ve tuz içeriği yüksek yemeklerden mümkün olduğunca uzak durmaya gayret ediyoruz. Hipokrat “gıdalarınızın ilacınız olmasına izin verin” der. Her gıdanın kendine özgü lezzetinin yanı sıra birçok yararı da var. Uygun miktar ve çeşitlilikte tüketildiğinde aldığımız besinler her türlü hastalığa karşı koruyucu. Elbette hiçbir besin mucizevî özelliğe sahip değil. Bu bilinçte her besinin doğal olanını tercih etmeye
çalışıyorum.

Bahçeyle uğraşmak beni dinlendiriyor

Stresle baş etmek için geliştirdiğiniz yöntem, hobi vs. var mı?
- Bu yoğun tempoda beni en çok bahçeyle, toprakla, bitkiyle uğraşmak dinlendiriyor. Daha önce atıl vaziyetteki alanları hobi bahçesi, sera, sebze-meyve bahçesi haline getirdik. Ayrıca Çankaya’da da, Tarabya’da da çok geniş yeşil alanlarımız var. Bu alanların da bakımıyla ve peyzajıyla çok yakından ilgileniyorum. Bu benim en büyük zevkim. Böylece hem birbirinden güzel peyzaj çalışmaları ortaya çıkıyor hem de dinlenmiş oluyorum.

Haberin Devamı

‘Etiketinde doğal yazan her ürün sağlıklı değil’

Kendinizi yemekten alıkoyamadığınız yemek var mı?
- Yok, aslında yemeğe düşkün bir insan değilim. Bu konuda da çok iradeli olduğumu söylerler. Değişik tatlara, farklı lezzetlere çok açığımdır. Herkes gibi ben de yediğim şeyin sağlıklı olduğu kadar lezzetli olmasını da isterim.

Sofranızdan eksik etmediğiniz, favori gıdalarınız var mı?
- Soframızda mutlaka mevsimine uygun bir salata olur. Mevsimine uygun sebze yemekleri ve çorbalar da soframızın vazgeçilmezlerindendir.

Bitkisel çaylara vs. ilginiz var mı? Siz ve eşiniz içer misiniz?
- Son yıllarda bitkisel ürünlerin özellikle de bitkisel çayların popülerliği arttı ancak bilinçsiz kullanımın ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını da biliyoruz. Bir ürünün etiketinde “bitkisel” ve “doğal” yazması onun her zaman sağlıklı olduğu anlamına gelmeyebilir. Bu yüzden bitki çayları konusunda temkinli davranmaya çalışıyorum. Daha çok taze veya kendimizin kuruttuğu bitkisel çayları tercih ediyoruz. Küçük bir hobi bahçemiz var. Ekinezyadan ıhlamura kadar birçok bitkiyi yetiştiriyoruz.

Haberin Devamı

En çok korktuğunuz hastalık nedir?
- Böyle şeyleri hiç düşünmem. Sağlığımıza dikkat etmeye çalışıyoruz. Allah bizlere, çocuklarımıza, anne-babalarımıza, herkese sağlık–sıhhat versin diye dua ediyoruz. Allah kimseyi sağlıkla imtihan etmesin, bütün hastalara da acil şifalar versin.

Obezite ve diyabet Türkiye’de de salgın

SON 50 yılda hayat tarzımız inanılmaz ölçüde değişti. Besinlerimiz doğallık ve saflıktan uzaklaştı. Tüketilen gıdaların neredeyse tümü endüstriyel ürünlere dönüştü. Modern hayat beraberinde yalnızca fast food kültürüyle sağlıksız beslenmeyi değil hareketsizliği de getirdi. Sürekli tüketim pompalanırken teknolojik gelişmelerin de sonucu olarak eskiye göre çok daha az hareket ediyor insanlar. Sonuçta, sağlıksız beslenme ve hareketsiz hayat hızla artan obezite ve diyabet oranlarını karşımıza çıkarıyor. Oysa uzmanlara göre tip 2 diyabet, yalnızca hayat tarzında yapılacak küçük değişikliklerle yüzde 60’lara varan oranlarda önlenebilir ya da en azından ortaya çıkışı geciktirilebilir. Bugün dünyada 200 milyon kişi diyabetle mücadele ediyor. Bu gerçekten inanılmaz bir rakam… Bizim ülkemizdeki durum da hiç iç açıcı değil ne yazık ki. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine bakıldığında fazla kilo ve obezitenin dünyada olduğu gibi ülkemizde de salgın seviyesine ulaştığı görülüyor. Gelecek nesillerimiz için büyük bir tehdit oluşturan bu sorunla savaşmak ve doğru beslenme bilincini yaygınlaştırmak için herkese görev düştüğüne inanıyorum. Cumhurbaşkanlığı himayesinde Türkiye Diyabet Vakfı tarafından yürütülen Diyabeti Durduralım Kampanyası işte bu inancın bir neticesi…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!