Güncelleme Tarihi:
Ünlü müteahhit Remzi Aybek'in trilyonluk mirası, yalnızca mirasçıları değil, iki üniversiteyi de birbi-rine düşürdü. Marmara ve Kocaeli Üniversitelerinin şüpheli raporları, doktorları mahkemelik etti.
İstanbul'un ünlü müteahhitlerinden Remzi Aybek'in trilyonlarca liralık serveti, film senaryolarını aratmayacak olayların yaşanmasına neden oldu. Miras, aileyi birbirine düşürürken, iki üniversite de ‘‘sahte rapor’’ iddialarıyla mahkemelik oldu. Bu raporların altında imzası bulunan 9 hekim hakkında, ‘‘sahtecilik’’ iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Skandal şöyle gelişti:
Trilyonların yönetimini almak için vesayet davası açan kardeşi Zeki Aybek, davadan 8 gün önce, Marmara Üniversitesi Hastanesi'nde düzenlenen 30 Kasım 1998 tarihli heyet raporunu dayanak gösterdi. ‘Demans, Alzheimer Hastalığı’ tanısı konulduğunun belirtildiği raporda, ‘mali ve hukuki konularda ehil olmadığı’ hükmü de yer aldı.
Davanın görüldüğü Kadıköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi, raporu, hukuki açıdan eksik buldu ve yeni bir heyet raporu düzenlenmesini istedi.
Remzi Aybek'in, 25 Aralık 1998'de vefatı, vesayet davasını sona erdirdi. Kardeş Zeki Aybek'in açtığı davalar, yeni raporlar ortaya çıkardı. Kadıköy Asliye 4. Hukuk Mahkemesi Muazzez Aybek'in, ‘‘düzmece’’ iddiasında bulunduğu, 30 Kasım 1998 tarihli rapora ait ‘‘123474’’ nolu dosyayı ve belgeleri istedi.
Hastanede Remzi Aybek adına herhangi bir kayıt ve dosya bulunmadığı Başhekim Prof. Dr. Mithat Erenus imzasıyla mahkemeye duyuruldu. Bu arada Kocaeli Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu'nun imzasını taşıyan ve ‘Remzi Aybek 1998 Ekim ayında tarafımdan muayene edilip Alzeneimer tanısı almıştı’ ifadesini taşıyan rapor dava dosyalarına girdi. Ancak, bu raporun da ‘‘sahte’’ olduğu öne sürüldü. Kocaeli Üniversitesi, dosyanın depremde çöken bina enkazının altında kaldığını mahkemeye duyurdu. Ancak, sözü edilen binanın çökmediği, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın teknik raporlarıyla kanıtlandı.
İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü de heyet raporunun yanı sıra diğer bulguların da yetersiz buldu. Remzi Aybek'in eşi, raporlarda imzası olan Marmara ve Kocaeli Tıp Fakültesi doktorları için suç duyurusunda bulundu. Kocaeli Üniversitesi olayı kapatıp, ‘‘soruşturmaya gerek yok’’ derken, Marmara Üniversitesi, soruşturmanın sürdüğünü bildirdi. Muazzez Aybek, Marmara ve Kocaeli Üniversitelerinin, skandalı örtbas etme çabası içinde olduklarını savunarak, YÖK'e başvurdu. YÖK ise gerekli soruşturmanın ‘‘acil’’ tamamlanması için üniversiteleri harekete geçirdi, Denetleme Kurulu'nu da devreye soktu.