Miraç Kandili’nde ne oldu? Miraç Kandili'nin anlamı nedir? İşte Miraç Kandili’nin fazileti hakkında merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

Miraç Kandili’nde ne oldu Miraç Kandilinin anlamı nedir İşte Miraç Kandili’nin fazileti hakkında merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2021 18:31

Miraç Kandili bu akşam ibadet ve dualar ile idrak edilecek. İslam alemi için hayırlarla dolu olan Miraç Kandili'nde Yüce Allah'ın affına sığınmak isteyenler Diyanet bilgisi ile ibadetlerine yön verecek. Miraç Kandili'nde İsra ve Miraç mucizesi ismiyle anılan bu kutlu yolculuk sırasında beş vakit namaz farz kılınmıştır. Amenerrasulü diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti vahyedilmiştir. İşte, Miraç Kandili'nin önemi ve fazileti hakkında merak edilen bilgiler.

Haberin Devamı

Miraç Kandili 2021 yılında 10 Mart tarihine denk geliyor. Miraç Kandili fazileti ile ilgili bilgiler yoğun ilgi görüyor. Kandiller birlik ve beraberliğin arttığı, kardeşlik ikliminin dört bir yanı sardığı günlerdir. Müslümanlar kandillerde bolca ibadet ediyorlar. Miraç, Mekke döneminde, risaletin zor zamanlarında, Sevgili Peygamberimizin, bir gece, Mescidi Haramdan Mescid-i Aksa’ya, oradan da semaya yaptığı ve Yüce Yaratan’ın sonsuz kudretinin eserlerini temaşa ettiği hikmet yüklü yolculuğu ifade etmektedir.

MİRAÇ KANDİLİ’NİN FAZİLETİ NEDİR?

Mirâç, Cenab-ı Hak’tan gelen davete icabet ederek kulluğun gereklerini yerine getirerek, her adımda O’na yaklaşmaktır. Mirâç, maddeden uzaklaşarak manaya ulaşmak; fânî olandan vazgeçip bâkî olana yönelmektir.

Haberin Devamı

İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Hazreti Muhammed, yolculuğunda "Burak" adlı binekle seyahat etti.

Beş vakit namaz, miraç gecesinde farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve Miraç gecesinde "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti indirildi.

Ayrıca bu gece Allah, Hazreti Muhammed'e insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan on iki emir vahyetti.

Miracın bir diğer hediyesi ise “Âmenerrasulü” diye başlayan Bakara suresinin son iki ayetidir. Her gün yatsı namazından sonra bu ayetler okunur, iman dile getirilir.

Miraç Kandili’nde ne oldu Miraç Kandilinin anlamı nedir İşte Miraç Kandili’nin fazileti hakkında merak edilenler

MİRAÇ KANDİLİ’NDE NE OLDU?

Mirac: Arapça'da merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek anlamlarını dile getirir. İslam'da Hz. Peygamber (s.a.s)' in göğe yükselerek Allah'ın huzuruna kabul edilmesi mucizesidir. Mirac olayı hicretten bir yıl ya da on yedi ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Hz. Peygamber (s.a.s) MescidülHaram'dan Beytü'l-Makdis'e (Kudüs) götürülür. Kur'an'ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında isra adını alır. İkinci aşamayı ise Hz. Peygamber (s.a.s)'in Beytü'l-Makdis'ten Allah'a yükselişi oluşturur. Mirac olarak anılan bu yükselme olayı Kur'an'da anılmaz, ama çok sayıdaki hadiste ayrıntılı biçimde anlatılır.

Haberin Devamı

Miraç Kandili’nde ne oldu Miraç Kandilinin anlamı nedir İşte Miraç Kandili’nin fazileti hakkında merak edilenler

Hz. Peygamber (s.a.s) ertesi günü Mirac olayını anlattı. Olayı duyan müşrikler yoğun bir kampanya başlatarak Hz. Peygamber (s.a.s)'i suçlamaya, alaya almaya başladılar. Bu kampanya bazı müslümanları da etkileyerek şüpheye düşürdü. Olayın gerçek olup olmadığını araştırmak isteyenler Beytü'l-Makdis'e ve Mekke'ye gelmekte olan bir kervana ilişkin sorular sorarak Hz. Peygamber (s.a.s)'i sınadılar. Hz. Peygamber (s.a.s)'in verdiği bilgilerin doğruluğu müslümanları şüpheden kurtardıysa da müşriklerin inatlarını kırmaya yetmedi. Mirac olayı inatlarını ve düşmanlıklarını artırarak onlar için bir fitne nedeni oldu. Bu olay karşısındaki tutumu nedeniyle Hz. Ebu Bekr, Hz. Peygamber (s.a.s)'ce "Sıddîk" lakabıyla onurlandırıldı. Hz. Ebu Bekir olayı kendisine anlatarak hala inanmaya devam edip etmeyeceğini soran müşriklere "O söylüyorsa şüphesiz doğrudur" cevabını vermişti.

BAKMADAN GEÇME!