Mimarlık dünyasının Nobel'i Toyo Ito'nun oldu

Güncelleme Tarihi:

Mimarlık dünyasının Nobeli Toyo Itonun oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2013 16:16

Hyatt Vakfı tarafından 1979’dan beri her sene verilen Pritzker Mimarlık Ödülü, bu yıl, geleneksel yapılara alternatifler üreten Japon mimar Toyo Ito'nun oldu.

Haberin Devamı

Ito, farklı alanlardan gelen fikirleri ve kavramları mimariyle birleştiren 'Kavramsal Mimari'nin öncülerinden biri olarak tanınıyor.

TOYO ITO'NUN ESERLERİ / FOTO GALERİ

Kavramsal Mimari'de bir ürün olarak tamamlanmış bina, kavramsal mimaride ona yol gösteren fikirlerden daha az önemli sayılıyor. Bu fikirler, metinlerden, diyagramlardan ya da sanatsal enstalasyonlardan oluşabiliyor.

Ito'nun sanatı, Munesuke Mita ve Gilles Deleuze gibi filozofların düşünceleriyle benzerlik gösteriyor. Yepyeni uzamsal koşullar ve formlar arayışında olan mimarın eserleri, sınırsız varlık felsefesini yansıtıyor.

1979'DAN BERİ VERİLİYOR

Pritzker Prize, yeteneği, önsezileri ve sorumluluk bilinciyle, topluma ve mimarlığa anlamlı katkılar sağlayan mimarları onurlandırmak amacıyla, 1979'tan beri veriliyor.

Haberin Devamı

Hyatt Vakfı Jay A. Pritzker ve eşi Cindy Pritzker tarafından Pritzker Mimarlık Ödülleri’ni vermek için kuruldu ve de finansmanı halen Pritzker ailesi tarafından sağlanıyor.

SAĞLAMLIK, İŞE YARALIK, ZARAFET

Milliyet, ırk, köken ve ideoloji ayrımı yapılmaksızın gerçekleştirilen seçim süreci sonunda ödül olarak; hem 100 bin dolar para ödülü hem de üzerine Latince "Firmitas, Utilitas, Venustas" (Sağlamlık, İşe Yararlık, Zarafet) yazılmış bir bronz madalya veriliyor.

Mimarlık dünyasının bir nevi Nobel’i sayılan ve en prestijli ödülü olarak kabul edilen Pritzker Mimarlık Ödülü için bugüne kadar 47 ülkeden, 500'den fazla kişi veya kuruluş başvuruda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!