Mimarın gözünden Osmanlı sanatı

Güncelleme Tarihi:

Mimarın gözünden Osmanlı sanatı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Anadolu ve İstanbul'daki Selçuklu ve Osmanlı eserleri üzerinde yaptığı incelemelerle tanınan mimar Alexandre Raymond'un ‘‘Yapı Desenleri Sergisi’’ bugünden itibaren 9 Ekim'e kadar Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Kütüphanesi'nde.

Yapı Kredi Kültür Merkezi, Osmanlı mimarisini desenleriyle yeniden yorumlayan Mimar Alexandre Raymond'un ‘‘Yapı Desenleri Sergisi’’ ile Osmanlı İmparatorluğu'nun 700. kuruluş yıldönümü etkinliklerini başlatıyor. Alexandre Raymond, 1890'lardan 1930'lara kadar, yaklaşık kırk yıl boyunca Anadolu ve İstanbul'daki Selçuklu ve Osmanlı eserlerini incelemiş, resimlemiş ve kitaplarını hazırlamış. Yaptığı suluboya ve karakalem çizimlerde, Anadolu sanatına damgasını vuran çinilerin, taş oymalarının, kalemişlerinin bütün güzelliklerini yeniden canlandıran bu desen ustası, bunların önemli bir bölümünü 1920'li yıllarda Prag'da basılan ‘‘Doğu'da İslam Sanatı’’ adlı albümünde toplamış.

Alexandre Raymond, yaptığı çizimler kadar, yayımladığı kitaplar ve dergilerle de tanınıyor. 1920'li ve 30'lu yıllarda İstanbul, Ankara gibi kentlerin tarihlerine ilişkin kitaplar yazmış, İstanbul'un yapı sektörünü tanıtan kitap ve dergiler yayımlamış olan Raymond'un bu eserleri, uluslararası müzayedelerin önemli parçaları arasında yer alıyor. Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Kütüphanesi Sergi Salonu'nda açılan ‘‘Bir Mimar-Bir Yorum: Alexandre Raymond - Yapı Desenleri Sergisi’’nde yer alan çizimler de, ‘‘Doğu'da İslam Sanatı’’ adlı albümdeki desenlerin orijinalleri. Yapı Kredi'nin kurucusu Kázım Taşkent'in İngiltere'de bir müzayedede rastlayarak satın aldığı, daha sonra da Harp Akademileri Komutanlığı Kütüphanesi'ne bağışladığı bu desenler, ilk defa bu sergiyle geniş kitlelere ulaşıyor.

Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Kütüphanesi Sergi Salonu, İstiklál Cad. 285, Beyoğlu. 2 Eylül'den 9 Ekim 1999'a kadar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!