Güncelleme Tarihi:
Çiftçiler ile elektrik dağıtım şirketi arasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle Şanlıurfa’ya giderek Dicle EDAŞ yetkilileri ve çiftçilerle görüşen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, toplantı sonrası basın açıklaması düzenledi.
Çiftçilere tarımsal sulama alanında birçok müjde verdiklerini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak tarımsal destekleme kalemimize enerji giderimizi de koyacağımızı üreticilerimizle paylaşmış olduk" dedi. Bakan Çelik, "Gün boyu Şanlıurfa’da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız ve Orman ve Su İşleri Bakanımızla beraber gerek Mardin’den gelen, gerekse Şanlıurfa’daki çiftçi kardeşlerimizle beraber olduk. Bu sulama, enerjiyle ilgili var olan farklı yorumları, değerlendirmeleri bir anlamda ortadan kaldırmaya dönük derli toplu bir görüşme gerçekleştirdik ve bu çerçevede daha önceden aldığımız ama bugün de teyit ettiğimiz bazı kararlar değerli bakanlarımızla birlikte çiftçilerimizle paylaştık. Şimdi tarımsal sulamayla ilgili aldığımız kararlardan bir tanesi burada o güven ortamından dolayı yaşanan sorunu ortadan kaldıralım dedik. Bunun yanlış bilgilendirmelerden dolayı kaynaklandığını çiftçilerimizle paylaştık ve herkesin sayaç takmasını özellikle ifade ettik. Herkes öncelikli olarak sayacı takacak ama çiftçilerimizin bizden dekar bazlı bir ödeme yapılmasıyla ilgili yani elektrik fiyatlarını dekar üzerinden yapmasıyla ilgili bir talebi oldu. Bunu da biz değerlendirdik ve sayaç takmak kaydıyla vatandaşlarımız, üreticilerimiz pamukta 20 lirayı geçmeyecek, 20 lira tavan, mısırda 11 lira tavan, buğdayda 15 lira tavan olmak üzere bir ödeme cetvelini de üreticilerimizle paylaşmış olduk. Bu konuda üreticilerimizin beklediği yani bu ödemelerin dekar başına olması konusunda mutabakat sağlamış olduk ve inşallah sayaçlar da takılınca burada az oranda elektrik kullanma durumu olursa, daha az kilovat kullanılırsa bu da çiftçimize olumlu bir şekilde yansıyacak” dedi.
TARIMSAL DESTEKLEMEYE ENERJİ GİDERİ EKLENİYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarımsal destekleme kalemine enerji giderini de koyacaklarını söyleyen Bakan Çelik, “Desteklemelerin üretici ile firma arasında bir sorun olmaması için tarımsal desteklemelerden enerji payı diye kesilmesi ve bu şekilde yeni itilafların da oluşmaması ve var olan itilafların da ortadan kaldırılması açısından yerinde olacağı düşüncesiyle böyle bir karar da aldık ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak tarımsal destekleme kalemimize enerji giderimizi de koyacağımızı üreticilerimizle paylaşmış olduk” şeklinde konuştu.
Çiftçinin helal lokmanın peşinde olduğunu dile getiren Bakan Çelik, “Koşullar biraz zordur. İklim koşulları 50 dereye varan bir sıcaklık ortamından bahsediyoruz. 400 - 500 metre derinlikten elektrikle su çekerek ürün yetiştiren bir çiftçi, bu zorluklarını da anlıyoruz ve bu çerçevede karşılıklı bir uzlaşma içerisinde sorunlarımızı geçmiş dönemde çözdüğümüz gibi bu gün de bakan arkadaşlarımızın desteği ve gayretiyle var olan ve burada oluşturulan olumsuz bir atmosferi kararlılık içerisinde, çiftçilerimizle görüşlerimizi paylaştık ve karşılıklı memnuniyet içerisinde ayrıldık” ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise, “Diğer iki bakanımızla birlikte bugün çok önemli bir görüşme yaptık ve üç tarafın da kaybettiği bir senaryoda, hem çiftçimiz kaybediyor, hem firma kaybediyor, hem de kamu olarak bizim kaybettiğimiz bir senaryoda inşallah önümüzdeki bu birkaç yıllık planlamayla, tarımsal sulama noktasında, toprakların daha verimli kullanılması noktasında ve en önemlisi de enerjiyi tasarruflu kullanma noktasında çok kritik kararlar aldık. Her tarafın memnun olduğu bir süreç oldu. Kazan,kazan noktasında bir süreç oldu. Sayaç takılması, bunsan sonraki süreçte topraklarımızın daha verimli, daha tasarruflu, tüm bu çerçevede daha iyi bir tarım politikasının ortaya konulması ve burada da inşallah önümüzde çok önemli büyük başarılara imza atmış olan bir bakanımız var. Biliyorsunuz Veysel beye de önemli bir görev düşüyor. Birkaç yıl içerisinde bu ara kanalların da tesisiyle birlikte güneydoğu bölgesi için hem istihdam anlamında, hem ekonomi anlamında çok güzel bir sürecin de başlangıcı olacağını düşünüyorum” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, DSİ Genel Müdürü ve Daire Başkanıyla birlikte Şanlıurfa için ne yapabilecekleri konusunda gecenin geç saatlerine kadar bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Şanlıurfa ve Mardin için ne yapabiliriz diye gece geç saatlere kadar çalıştık ve sabahleyin de buradaydık. Ben bütün Şanlıurfalılar’a, Mardinliler’e gönülden teşekkür ediyorum. Tabi bizim vazifemiz sulama. Kuyulardan su çekilmek vaziyetiyle sulama yapılan yerlerde enerji maliyeti vardır. Bizim hedefimiz bu enerji maliyetini azaltacak olan cazibeli sulamaları hemen devreye sokmak olacaktır. Bu konuda da Başbakanımızla toplantıya ara verdiğimizde bir görüşme yaptık. Kendisine ve bakan arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum çünkü sulama konusunda çok büyük destek vereceklerini söylediler” diye konuştu.