Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2008 00:00
YASED Başkanı Tahir Uysal, Milli Takım’ın Euro 2008’de yarı final oynamasının Türkiye’nin tanıtımına önemli katkıda bulunduğunu belirterek, "Bu başarı, Türkiye’ye gelebilecek yabancı sermaye için de teşvik edici oldu" dedi.
ULUSLARARASI Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal, Euro 2008’de Türk Milli Takımı’nın tüm dünyaya Türkiye’yi en iyi şekilde tanıttığını belirterek "Mili Takımımızın gösterdiği mücadele azmi, kararlılığı ve elde ettiği başarılı sonuç Türkiye’ye gelmek isteyen yabancı sermaye için de teşvik edici olumlu bir görünüm ortaya çıkardı" dedi. Tahir Uysal Türkiye’de futbolun dinamik ve yatırım yapılmaya uygun bir sektör durumuna geldiğini belirterek, "Yabancı yatırımcıların katılımıyla Türkiye’ye yapılacak gelecek yılki Yatırım Konseyi toplantısının gündemine Türkiye’de futbol klüplerine yabancı sermayenin yatırım yapması konusunu koymayı düşünebiliriz" diye konuştu.
Türkiye hálá çekici ülke YASED Başkanı Uysal, "İyi bir
haber olarak belirtmeliyim ki politik konjonktürdeki belirsizliğe ve küresel ortamdaki çalkantılara rağmen, yabancı sermaye açısından Türkiye hala çekici bir ülke olarak görülüyor" dedi. Uysal, tüm dünyada enflasyonist baskıların artmakta olduğunu, enflasyon hedeflerinde ciddi sapmalar yaşandığını, enerji ve emtia fiyatlarındaki artışın küresel ekonomi ile ilgili öngörüleri zorlaştırdığını ve tüm bu faktörlerin Türkiye’ye de yansımaları olduğunu ifade ederek şu görüşleri dile getirdi:
Krizin henüz dibi görünmedi"Şu anda dünya ekonomileri uzun soluk gerektiren ve sıkıntılı bir dönem içinde bulunuyor. Küresel finans piyasalardaki sorunlar sürerken, petrol fiyatları bir zamanlar düşünülmesi bile mümkün olmayacak düzeylere yükseldi. Biz krizin V veya U şeklinde bir seyir izlemediğini yani dibin göründüğünü düşünmüyoruz. ABD’de hala ciddi sıkıntılar var. AB ekonomileri de enflasyon başta olmak üzere ekonomide aynı şekilde sıkıntı yaşıyor. Ancak bir ilginç şey daha var ki gelişmiş ekonomilerde bu sorunlar yaşanırken, BRIC diye nitelediğimiz Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in içinde yer aldığı gelişen ekonomilerde ciddi oranlı büyümelere tanık oluyoruz. Bu da gösteriyor ki yaşanan bir global kriz değildir. Gelişmiş ekonomilerin büyümelerindeki yavaşlama dünyanın diğer bölgelerindeki ekonomik büyüme ile bir ölçüde dengeleniyor."
Yabancı yatırımcılar yerliden daha cesurYASED Başkanı Tahir Uysal, uluslararası konjonktürün sağladığı olumlu ortam nedeniyle yabancı sermayenin Türkiye’ye bakışının içerdeki politik istikrarsızlığa rağmen olumlu olduğunu söyledi. Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de son rakamlara bakılırsa kapanan yerli şirket sayısının açılan şirketlerden daha çok olduğunu gösteriyor. Yabancı sermayeli şirketlerde ise olumlu bir trend var. 1954-2002 arası dönemde kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı sadece 5 bin 438 düzeyinde. 2002-2008 arası dönemde ise tam 14 bin 109 yabancı sermaye ile ilintili şirket kuruluşu gerçekleşti. Politik ve ekonomik istikrarın o kadar da iyi olmadığı 2007’de bile kurulan yabancı şirket sayısı ise 3 bin 702 olarak görülüyor. Politik iç sorunlara rağmen bu trendin 2008’de de sürdüğünü ve yabancı sermayenin ilgisinin canlılığını koruduğunu gözlüyoruz" diye konuştu.
IMF, Türkiye’ye yardımcı olurTAHİR Uysal, "Türkiye’nin küresel piyasalardan borç alamama gibi bir sorunu yok. Burada Türkiye için artan borçlanma maliyeti söz konusu. IMF ile ihtiyari gözetim yönünde yapılacak bir anlaşma Türkiye’nin mali disiplini sürdürmesi ve ekonominin istikrarı açısından yardımcı olacak" dedi.
Yabancılar kapatma davasına pek bakmıyorAKP’ye yönelik kapatma davası ile ilgili olarak YASED Başkanı Tahir Uysal, "Yabancı sermaye Türkiye’ye öncelikle uzun dönemli bakıyor. o yüzden prensipler genelde pek değişmez" dedi. Uysal, "Ancak AKP için kapatma yönünde bir karar çıkarsa tabi ki şartlar yeniden gözden geçirilir. Daha da önemlisi uluslararası sermayedeki görüş Türkiye’nin sıkıntılarını kendi içinde çözeceği yönündedir. Dolayısıyla sonuç ne olursa olsun Türkiye’nin dengeleri bulacağına inanıyorlar" diye konuştu.
Cari açık 50 milyar dolara gidiyorCARİ açığın Gayrisafi Milli Hasıla’ya (GSMH) oranının yüzde 6-7 düzeyi ile hala kabul edilebilir bir noktada olduğunu hatırlatan YASED Başkanı Tahir Uysal, bir yandan da enerji ithalatı maliyetinin ham petrol fiyatlarındaki hızlı tırmanışa bağlı olarak çok yüksek rakamlara çıktığını belirtti. Uysal, "Cari açık 42 milyar dolardan 2008’de 50 milyar doları aşacak gibi görünüyor. 2002’de enerji ithalatının maliyeti 10 milyar dolar civarında iken 2008’de bu rakam 35 milyar dolar olacak. Enerji maliyeti açısından cari işlemlerde önemli bir pozisyon taşıyoruz Türkiye. Bu konuda mutlaka bir şeyler yapılmalıdır" dedi.