Güncelleme Tarihi:
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) personel olmak isteyenlerin üniversite eğitimlerini tamamlayacağı Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavı geçtiğimiz ay tamamlandı. Sınavın ardından MSÜ tercih başvuruları yapıldı. Fiziksel yeterlilik mülakatı öncesinde tercih sonuçlarının açıklanması ile ikinci aşamaya geçilecek. İşte, MSÜ tercih sonuçları ve diğer süreçler hakkında bazı bilgiler
FİZİKİ DEĞERLENDİRME NASIL YAPILACAK?
Aday öğrencilerin değerlendirilmesinde Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde yer alan boy ve kilo sınırları esas alınır. Ölçümler mutlaka ayakkabısız yapılacaktır. Yaşının gerektirdiği boy uzunluğu ile boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına sahip olmayan adaylar başvuru şartlarını taşımadığından seçim aşamalarına katılamazlar. Bu aşamada elenen adayın itirazı kabul edilir ve farklı tartı, ölçüm veya kontrol cihazları ile tekrar değerlendirilir.
İkinci değerlendirmede belirlenen sonuçlar kesindir ve tekrar itiraz edilemez. Askeri Öğrenci Adayları için Boy-Kilo Sınırları kılavuzda yer alan TABLO-2’de gösterilmiştir. Hava Harp Okulu adayları için uygulanacak boy-kilo sınırları anılan tablodaki 165 cm -190 cm (dahil) arasında olacaktır.
MSÜ NEDİR?
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişiminin ardından, harp okulları ve askeri liselerin kapatılmasının gündeme gelmesi üzerine yeni bir düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda, "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair", 25 Temmuz 2016 tarihli, 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) kuruldu. Aynı KHK ile Harp Akademileri Kanunu yürürlükten kaldırıldı ve askeri liseler kapatıldı.
Cumhurbaşkanlığının 4 Ekim 2016 tarihli ve 2016/97 sayılı kararı ile Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof.Dr. Erhan Afyoncu atandı. Milli Savunma Bakanlığı'nın 25 Ekim 2016 tarihli emri ile harp okulları, enstitüler, astsubay meslek yüksek okulları, bando astsubay meslek yüksek okulu ile mülga olan Harp Akademileri Komutanlığı ve tüm askeri liselerin personeli, taşınır/taşınmaz malları, Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğü emrine verildi.
9 Kasım 2016 tarihli 6756 sayılı, "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanun" ile 669 sayılı KHK kabul edildi. Bakanlar Kurulu'nun 14 Kasım 2016 tarihli, 2016/9522 sayılı kararı ile MSÜ Teşkilatı oluşturuldu, 25 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete'de de yayımlandı.
MSÜ BÜNYESİNDEKİ BÖLÜMLER
MSÜ, harp okulları, meslek yüksekokulları ve enstitülerden oluşuyor. Üniversite bünyesinde Ankara'da Kara Harp Okulu, Tuzla'da Deniz Harp Okulu, Yeşilköy'de Hava Harp Okulu, Balıkesir'de Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu, Yalova'da Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu, İzmir'de Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu, Ankara'da Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu, Kara, Hava ve Deniz Harp Enstitüleri, Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, Müşterek Harp Enstitüsü, Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü, Alparslan Savunma Birimleri Enstitüsü, Barbaros Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü, Hezarfen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü ve Milli Savunma ve Güvenlik Enstitüsü yer alıyor.