Güncelleme Tarihi:
TBMM Milli Savunma Komisyonunda, Askerlik Kanununda değişiklik öngören yasa teklifinin görüşmeleri sırasında CHP’li üyeler, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’den, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli paşa ve subaylar hakkında açıklama yapmasını istedi. Gönül de, “Bakanlığımızın onayına gelmemiştir. Bakanlığımızla ilgili olmayan bir konu” dedi.
TBMM Milli Savunma Komisyonu, AKP İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı başkanlığında toplanarak; Askerlik Kanununda Değişiklik Öngören Yasa teklifini görüştü. Komisyona katılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönü, CHP’li üyelerin “Ergenekon” davası ile ilgili sorularıyla karşılaştı.
“BU KİŞİLER NE YAPTI?”
CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, teklifin görüşülmesi sırasında söz alarak Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli paşa ve subaylar hakkında Milli Savunma Bakanı Gönül’ün açıklama yapmasını istedi. Gözaltına alınma ile ilgili olarak üst düzeyde görev yapmış ve hakkında suç isnat edilen kişiye davetiye çıkarılması ilkesinin bulunduğunu belirten Kaptan, “Kaçma imkanı olmayan bu kişilere yönelik uygulamalar nereden çıkıyor? Davetiye ile çağrılmaları mümkünken doğrudan yakalanma kararı çıkarılması konusunda komisyonu aydınlatmanız gerek. Bu kişiler devleti mi soymuş, ülkeyi mi bölmüş, yoksa ülkeyi bölmeye mi yetinmiş?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.
Gönül de konunun Milli Savunma Bakanlığı ile ilgili olmadığını belirterek, “Konuların hiçbirinin (Ergenekon soruşturması kapsamındaki gözaltılar) Bakanlığımızın onayına gelmemiştir. Bakanlığımızla ilgili olmayan bir konu” diyerek karşılık verdi.
CHP’LİLER SORDU: BAKAN GÖNÜL “İLGİMİZ YOK” DEDİ
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Tuncer Kılınç’ın durumunu öğrenmek istediğini belirterek Bakan Gönül'den bilgi istedi. Gönül, “Bizden onay almıyorlar” dedi.
CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı da, Milli Savunma Bakanı Gül’e yönelik, "Bakan, çalışma arkadaşlarının ne ile suçlandığını öğrenmez mi? Subaylar hakkında bilgi almaz mı? 12, 13. dalgada belki bugün birlikte görev yaptıklarınız alınacak. Herkes genel çerçevenin içine oturtulabilir. En yetkili, en sorumlu insanların ağzından olay nedir, gerisinde baskı planı var mı, herkese uzanabileceğinin provası mıdır? Öğrenmek isteriz. Bunları merak etmemizden daha doğal ne var?” diye sordu. Bakan Gönül bu kez Akın’cının sorusuna yanıt vermedi.
YASA NELER GETİRİYOR
Komisyonda yapılan görüşmelerin ardından yasa teklifi yeni verilen önergelerle kapsamı genişletilerek kabul edildi.
Bu çerçevede düzenleme; Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken ölen, akıbeti meçhul kalan, hakkında gaiplik kararı alınan veya maluliyet aylığı bağlanmasını gerektirecek biçimde malul olanların; baba ve annesinin müşterek olarak talep ettiği veya baba ya da annesinden biri ölmüş ise sağ olanın talep ettiği kardeşlerden biri, istekli olmadıkça silahaltına alınmayacak, silah altındaysa terhis edilecek. Baba veya annesinin müştereken anlaşamadıkları veya her ikisinin de ölmüş olması durumunda; öncelikle silahaltında olan kardeşi varsa, istekli olması halinde terhis edilecek. Silahaltında kardeşi yoksa veya silah altında olan kardeşi terhis olmak istemezse, askerlik hizmeti sırası gelen ilk kardeş, istekli olmadıkça askerliğe alınmayacak.
Askerlik yaparken, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden yükümlülerin çocukları ile aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça askerliğe alınmayacak, askerlik yapanlar ise istekleri halinde terhis edilecek.
YAZILI TEBLİGAT
Askerlik işlemlerinde yazılı tebligat uygulamasına son verilecek, tebligat, TRT aracılığıyla yapılacak. Milli Savunma Bakanlığı tarafından o yıl askerlik çağına girenler ile bir önceki sene, ertesi yıla terk edilenlerin son yoklamalarının yapılacağı, TRT aracılığıyla duyurulacak. Bu duyuru, hükümlülere tebliğ mahiyetinde olacak. Son yoklama sırasında, askerlik şubesine veya yurt dışı temsilciliklerine gelmemiş ve gelmeyiş sebebini bildirmemiş kişiler, yoklama kaçağı kabul edilecek.