Milli Savunma Bakanı Akar ve Yunan mevkidaşı Panagiotopoulos'tan açıklama... 'Ege ve Akdeniz dostluk denizi olsun'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2023 16:31

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunan mevkidaşı Nikolaos Panagiotopoulos ile Hatay’da açıklama yaptı. Bakan Akar, "Komşu ülkeler olarak bizim sorunlarımız da dostluğumuz da çok boyutlu. Bizim temennimiz, beklentimiz yeni bir felaketi beklemeden deprem felaketinin akabinde yaşanan bu yaklaşımın ve olumlu yapıcı havanın devam etmesi ve diyalog kapılarının açık olması. Böylece kalıcı bir iş birliği ortamının oluşturulmasıyla Ege ve Akdeniz'in artık gerçekten dostluk denizi olması bizim samimi dileğimiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, Hatay’da açıklamalarda bulundu.

İşte Bakan Akar'ın açıklamalarından satır başları:

"Asrın felaketi olarak adlandırdığımız 6 Şubat depreminden sonra da Yunanistan bizi ilk arayanlardan olmuştur. İlk yardım teklifinde bulunan ülkelerden olmuştur. Gerek arama kurtarma gerekse insani yardım konusunda buradaki çalışmalarımıza gerçekten önemli katkılar sağlamıştır. Dostum, meslektaşım sayın bakana bu gösterdiği destek ve dayanışmadan dolayı bir kez daha sizlerin huzurunuzda kendisine teşekkür ediyorum. Bu vesileyle 28 Şubat'ta meydana gelen elim tren kazasında hayatını kaybedenlere de taziyelerimi sunuyorum. Yaralılar var, onlara da acil şifalar diliyorum. 

"EGE VE AKDENİZ'İN DOSTLUK DENİZİ OLMASI SAMİMİ DİLEĞİMİZ"

Haberin Devamı

Yunanistan'la ilişkilerimiz her zaman  iyi olması için karşılıklı gayretlerimizi sürdürüyoruz. Tabii ki bazı sorunlarımız var. Bu sorunlarımızı da çözmek durumundayız. Bu sorunları da iki medeni ülke olarak uluslararası hukuk çerçevesinde müttefiklik ruhuna uygun olarak ve barışçıl yol ve yöntemlerle karşılıklı saygı ve diyalog içinde çözebileceğimizi ümit ediyor ve tüm kalbimle inanıyorum. 

Bizim tabii komşu ülkeler olarak bizim sorunlarımız da dostluğumuz da çok boyutlu. Bizim arzumuz, dileğimiz, temennimiz, beklentimiz yeni bir felaketi beklemeden, deprem felaketinin akabinde yaşanan bu yaklaşımın ve olumlu yapıcı havanın devam etmesi ve diyalog kapılarının açık olması. Böylece kalıcı bir iş birliği ortamının oluşturulmasıyla Ege ve Akdeniz'in artık gerçekten dostluk denizi olması bizim samimi dileğimiz. Böylece Türkiye'de ve Yunanistan'da yaşayanların rahat içinde, güven içinde, refah içinde yaşaması. Temel düşüncemiz, arzumuz, isteğimiz budur.

Bu önemli ve anlamlı ziyaretten dolayı, bu sıkıntılı günlerde bize gösterdikleri nezaketten dolayı mevkidaşım değerli dostum Yunan Savunma Bakanı Sayın Panagiotopoulos'a bir kez daha hoş geldiniz dileklerimi sunuyorum. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca deprem sırasında bize gösterdikleri yakın ilgiden dolayı, isteklerimizi ihtiyaçlarımızı sormasından dolayı bir kez daha kendilerine teşekkür ediyorum. Bu vesileyle de Yunan halkına sağlık ve esenlikler diliyorum."

Haberin Devamı

"BU FELAKETİN SON OLMASINI DİLİYORUZ"

Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos'un açıklamalarından satır başları:

"Bu vesileyle bir kere daha depremlerde hayatını kaybeden binlerce kişi Yunanistan halkının baş sağlığı dileklerini bir kere daha iletmek istiyorum. Ziyaret çerçevesinde sevgili dostum ve mevkidaşım Hulusi ve onun ekibiyle yapmış olduğumuz görüşme çerçevesinde şunu ifade etmek isterim ki dünyamız son dönemde yeni meydan okumalarla karşı karşıyadır. İklim değişikliği ile ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde artan doğal afetler anlamında yeni bir meydan okumalara karşı biz de ülkeler olarak bu yeni meydan okumalara karşı nasıl mücadele edebileceğimizi konuşmak durumundayız. 

Haberin Devamı

Yunanistan depremin ilk dakikalarından itibaren, Türkiye'nin uluslararası yardımla ilgili talebi çerçevesinde Avrupa yardım mekanizmasının harekete geçmesiyle ilgili üzerine düşeni yapmıştır. Komşumuzda yaşanan bir felaket sonrasında elimizden gelen tüm desteği göstermek için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz.

Son derece zor bir durumla karşı karşıyayız. Miçotakis’in sözünü tekrar hatırlatmak istiyorum. Kendisi Türkiye’ye bu zor günlerin aşılmasında Yunanistan olarak ellerinden gelen bütün desteği sağlamaya hazır olduklarını ifade ettiler.

Benzer trajediler, bize doğal afetler esasında ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların ne kadar da küçük boyutlarda olduğunu göstermekte bize. Başka bir açıdan da baktığımızda bu trajedilerin ve afetlerin aslında gerginliklerin azaltılması anlamında da bir katalizör rolü oynama niteliğinde olduğunu görüyoruz.

Haberin Devamı

Bu tür felaketler hiç kimsenin hoşuna gitmez, hiç kimse bu tür felaketler sonrası mutlu olmaz. Ancak biz yine de bu felaketin bir son olmasını diliyor ve bu felaketin ülkelerimiz arasındaki istikrar ve iş birliğine vesile olan bir durum olarak hatırda kalmasını arzu ediyoruz."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!