Güncelleme Tarihi:
Birinci Dünya Hava Oyunları'na hazırlanan milli paraşütçü 22 yaşındaki Hülya Çetişkol, 70 metreden kayalıklara çakıldı. Ölümden dönen Çetişkol'un el ve ayaklarında çok sayıda kırık olduğu ve ameliyata alınacağı belirtildi.
Denizli'nin Honaz Dağı'nda 1'inci Dünya Hava Oyunları'na hazırlanan Yamaç Paraşütü Milli Takımı'nın başarılı sporcusu, üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Hülya Çetişkol ölümden döndü.
Honaz Dağı'nın 2 bin 500 metre yüsekliğindeki kaza, önceki gün öğle saatlerinde meydana geldi. Çetişkol, 10 arkadaşıyla antrenman uçuşu yaparken, yamaç paraşütüyle kendini boşluğa bıraktı. Sıcak hava akımının etkisiyle paraşüt 40 metre kadar yükselip süzülmeye başladı. Ancak ters akıma kapılan paraşütün sol tarafı kapandı. Genç sporcu, arkadaşlarının çaresiz bakışları arasında yaklaşık 70 metreden kayalara çakıldı.
ÇOK SAYIDA KIRIK VAR
Kolları ve ayakları kırılan Çetişkol, yardıma koşan arkadaşları ve güvenlik ekipleri tarafından Denizli Özel Sağlık Hastanesi'ne kaldırıldı. Genç kız, ilk müdahalenin ardından İzmir'e Ege Üniversitesi Hastanesi'ne sevkedildi. İzmir'in Karşıyaka İlçesi'nde oturan gökyüzü tutkunu sporcunun hayati tehlikeye atlattığı belirtildi.
Türkiye'nin evsahipliği yapacağı 13-21 Eylül arasındaki olimpiyatlar için çalışan Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencisi ve Havacılık Kulübü Üyesi milli sporcu Çetişkol'un arkadaşları da korkunç kazanın şokunu üzerinden atamadı.
Hava Oyunları Saha Müdürü ve Yamaç Paraşütü Kısım Amiri Bekir Baştuğ, ‘‘Arkadaşlar sırayla dalış yaparken, Hülya havalandıktan kısa bir süre sonra paraşütünün bir tarafı kapandı. Paraşüt üç tur döndükten sonra dağa çarptı. Kaza, sporcularımızı üzüntüye boğdu. Bu tür kazalar Fethiye'deki Babadağ'da da sık sık yaşanıyor. Hava olimpiyatlarından sonra yönetmelik çıkarılacak. Yamaç paraşütleri, denetime alınacak'' dedi.
AMELİYATA ALINACAK
Ege Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'nde tedavi altına alınan Hülya Çetişkol'un kol ve bacaklarında çok fazla sayıda parçalı kırık bulunduğu bildirildi. Kan değerleri düşük olduğu için kan verilen genç kızın, normale dönmesinden sonra Ortopedi Kliniği'nde ameliyata alınacağı belirtildi. Talihsiz genç kızın bilincinin açık olduğu kaydedildi.
Hava akımıyla uçuş
Yamaç paraşütü, tepeden veya yamaçtan paraşütle atlayarak yapılan ve hızla yayılan spor dalı. Yüksek bir tepede, önce paraşüt açılıp yere serilir. İpler atlayacak pilota bağlanır. Pilot koşarak hız kazanırken, rüzgar paraşütü şişirip havalandırır, uçuş başlar. Paraşüte yön veren iki yandaki ipler elle çekilerek sağa sola dönülür. ‘‘Fren‘‘ denilen ve paraşütün arka kısmını geriye yatırıp içine hava dolmasını önleyen iple de iniş sağlanır. Yamaç paraşütüyle atlanacak bölgede, rüzgar kadar aranan bir başka özellikte sıcak hava akımıdır. Sıcak hava aşağıdan yukarı doğru çıktığı için, paraşütü yere indirmez, aksine gökyüzüne doğru yükseltir. Böylece paraşütün, istenirse saatlerce uçması sağlanır. Ege'de yamaç paraşütü sporu Fethiye'nin Babadağ ve Denizli'nin Honaz Dağı'nda yapılıyor.