Milli Güvenlik Kurulu’ndan uluslararası aktörlere çağrı: İsrail’e karşı harekete geçin

Güncelleme Tarihi:

Milli Güvenlik Kurulu’ndan uluslararası aktörlere çağrı: İsrail’e karşı harekete geçin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2024 07:00

Beştepe’de 3.5 saat süren MGK sonrası yapılan açıklamada, uluslararası aktörlere İsrail’in saldırgan tutumunun önlenmesi gerektiği çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe’de toplanan kritik Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı yaklaşık 3.5 saat sürdü. Toplantı sonrası yayımlanan 5 maddelik bildiride uluslararası aktörlere, İsrail’in bölge ülkelerine yönelik saldırılarının engellenmesi çağrısında bulunuldu. Bildiride, “İsrail’in çatışmaları Ortadoğu’ya yayma hedefiyle Filistin topraklarının ötesine yönlendirdiği saldırıların engellenmesi hususunda, başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere mesuliyet mevkiinde bulunan aktörlere bir an evvel harekete geçme çağrısında bulunulmuştur” denildi. MGK sonrası İletişim Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

TERÖRLE MÜCADELE

“PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere millî birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurtiçinde ve yurtdışında azim, kararlılık ve başarıyla gerçekleştirilen operasyonlar ile son dönemde meydana gelen uluslararası gelişmeler hakkında kurula bilgi sunulmuştur.

Haberin Devamı

SURİYE’DE ‘OLDUBİTTİ’YE MÜSAADE ETMEYİZ

Suriye topraklarında yuvalanan terör örgütlerinin etkisiz kılınmasına yönelik faaliyetlerin aralıksız bir şekilde sürdürüleceği ve millî güvenliğimize halel getirebilecek herhangi bir plana veya oldubitti girişimine müsaade edilmeyeceği vurgulanmış; ülkedeki ihtilafın, bölgemiz ile Suriye halkının menfaati ve beklentileri istikametinde çözüme kavuşturulmasına yönelik gayretlerin artırılacağı belirtilmiştir.

IRAK’LA TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ

Komşumuz Irak ile başta PKK/KCK-PYD/YPG olmak üzere ülkelerimiz için müşterek tehdit oluşturan terör örgütleriyle mücadelede işbirliğimizi ilerletme konusundaki kararlılığımız teyit edilmiş; kardeş Irak halkının güvenliğine, huzuruna ve refahına atfettiğimiz önemin altı bir kez daha çizilmiştir.

İSRAİL’İN ÇATIŞMALARI YAYMA HEDEFİ

Filistin halkının bir yıldır tüm dünyanın gözleri önünde maruz kaldığı soykırımın durdurulması ve Filistin’de kalıcı ateşkes ve barışın gecikmeksizin sağlanması yönündeki Türkiye’nin kararlı çabalarının yanı sıra uluslararası gayretlerin de artırılarak sürdürülmesi gerektiği ifade edilmiştir. İsrail’in çatışmaları Ortadoğu’ya yayma hedefiyle Filistin topraklarının ötesine yönlendirdiği saldırıların engellenmesi hususunda, başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere mesuliyet mevkiinde bulunan aktörlere bir an evvel harekete geçme çağrısında bulunulmuştur. İsrail’in insanlık dışı saldırıları karşısında, Türkiye’nin milleti ve devleti ile kardeş Lübnan halkının ve hükûmetinin yanında olacağı teyit edilmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ni istenmeyen kişi ilan ederek ülkeye girişini yasaklaması, İsrail’in hukuk tanımazlığının son örneği olarak kınanmıştır.” 

Haberin Devamı

AKDENİZ VE EGE VURGUSU

- MGK açıklamasında Ege ve Akdeniz’e de değinilerek, “Türkiye’nin, Akdeniz ve Ege Denizi’nde kalıcı istikrar ve huzurun tesisi marifetiyle işbirliği zeminleri geliştirilmesine yönelik samimi yaklaşım ve gayretlerinin suistimaline izin vermeyeceği kaydedilmiş; aklıselimle hareket edilmesinin en doğru tercih olduğu vurgulanmıştır” denildi.

BAKMADAN GEÇME!