Milletvekilleri Twitter yasakları için ne dedi?

Güncelleme Tarihi:

Milletvekilleri Twitter yasakları için ne dedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2014 09:49

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın Türkiye'de erişiminin engellenmesine siyasilerden büyük tepki. En sert tepki CHP'li Aylin Nazlıaka'dan geldi: Nazlıaka "Sırada ne var?" diye sordu.

Başbakan Erdoğan'ın 'Twitter'ı miwitterın kökünü kazıyacağız' sözlerinden saatler sonra Twitter'a erişim yasağı geldi. Ancak az önce devletin en üst makamı, Cumhurbaşkanı, yasak olmasına rağmen tweet'ler atmaya başladı. Gül gibi pek çok siyasi de Twitter'in yasaklanmasını eleştiren tweet'ler attı. Bazı AK Parti'li milletvekilleri de yasak olmasına rağmen Twitter'den mesajlar yayınladı. İşte siyasilerin Twitter yasakları karşısındaki tepkileri ve yorumları:

Twitter'ın yasaklanmasını eleştiren isimlerden biri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Gül, Twitter'dan Twitter yasağını eleştirdi.

Gül, şunları yazdı:
Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez. Ayrıca, daha önce defalarca belirttiğim gibi iletişim teknolojilerinin bugün ulaştığı noktada Twitter gibi bütün dünyada kullanılan platformlara erişimin topyekün engellenmesi teknik olarak zaten mümkün degil.
Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal gibi suç oluşturan hususlar varsa, ancak mahkeme kararıyla sadece ilgili sayfalar kapatılabilir.
Umarım bu uygulama uzun sürmez

Kılıçdaroğlu, Twitter'da ''Twitter Yasağına İnat Özgürlüğe Tweet At!'' diye yazdı.

CHP sözcüsü Haluk Koç yasağı, "diktatörün son çırpınışları" olarak nitelendirdi. Koç, yaptığı yazılı açıklamada, "Alo Twitter hattını çalıştıramadıkları için toptan yasaklama yoluna gittiler” ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi yaptığı açıklamada, Twitter'ın açılması için tüm yasal girişimleri yapacaklarını bildirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da Twitter'dan yasağı eleştirdi:
Oran, ''GÜNAYDIN TÜRKİYEM... ERDOĞAN'IN TWITER YASAKLAMA GİRİŞİMİ BİZE SÖKMEZ'' diye yazdı.

CHP'li vekil Aylin Nazlıaka, Twitter'da tepkisini şöyle dile getirdi:

Sırada ne var?
a) İnterneti yasaklamak
b) Kadını eve kapamak
c) Elektriği kesmek

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül de Twitter yasağını şu tweetlerle eleştirdi:
Twitter'ı yasaklamak Türkiye'yi demokratik dünyadan koparmaktır. Sn. Başbakan bu karar ile demokrasimize leke sürmüştür.
Gençlerimiz bu yasağın üstesinden mutlaka gelecektir. Demokrasiye inanan tüm yurttaşlarımız en güzel cevabı sandıkta vereceklerdir.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de Twitter'dan yasağı eleştirerek ''Başbakan "Twitter, mivitter'ın kökünü kazıyacağım demişti. "Twitter'ı kazıdın saysak bile, mivitter patladı'' diye yazdı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bu sabah avukatına talimat verdiğini belirterek, hem yasağın kaldırılması hem de başta Başbakan, BTK Başkanı ve TİB Başkanları ile Başbakan'ın sözü üzerine yasak kararı aldıran savcı hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

BDP Grup Başkan vekili PErvin Buldan da Twitter'a yasağı deldi ve Twitter'ın yasaklanmasını Twitter'dan eleştirdi: Twitter YASAKLANAMAZ.

BDP'li Sırrı Sakık da Twiiter'da eleştirisini şu sözlerle dile getirdi:
Ey iktidarlar, ey egemenler, yasakların felaketlere karşı sigorta oluşturamayacağını daha anlayamadınız mı?

Siyasiler arasında Twitter'ı en aktif kullanan isimler arasında olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bugün yapacağı Twitter mitingini erişim yasağından dolayı iptal ettiğini duyurdu.

Yasağa rağmen tweet atan Gökçek, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: “Bugün Cuma namazından sonra yapacağımız twitter mitingini iptal ettim... twit alemine duyururum...”

Sabah saatlerinde yasağa rağmen tweet atanlardan biri de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç oldu.

Arınç, ''Bugün Manisa'da olacağız'' diye yazdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Twitter'ın kökünü kazıyacağız" sözünden hemen sonra gelen Twitter'a erişim yasağını, AK Parti Sivas Milletvekili Nursuna Memecan da deldi.

Memecan, yasağa rağmen bugün Twitter'dan attığı mesajda, "Twitter insanları dinlemek için çok yararlandığım bir ortam. Farklı görüşler ve bilhassa esprili yorumlar toplumu daha iyi anlamamı sağlıyor" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Twitter yasağıyla ilgili TV ekranlarında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

''Bazı noktalarda, nokta atış imkanı yok. Öyle olmayınca da maalesef tamamen erişimin engellemesi ile karşılaşılabiliyor. Son seçenek dolarak mecburiyetten bu kararları alınıyor. Çok istenerek alınan kararlar değil. Hukuk çiğneniyorsa, hukuk ihlali varsa o konuda bir şeyler yapmak gerekiyor. ''

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Twitter yasağıyla ilgili şunları söyledi:

''Twitter halka açık bir şirket hassasiyet göstermiyor. Türkiye’den reklam alıyorlar vergi vermiyorlar. Bu da kabul edilebilir bir şey değil. Twitter veya başkası olsun. Kendi ülkelerinde hangi hassasiyetleri taşıyorsa oraya nasılsa burada bunu yapmak zorundalar. Yasaklanmasına üzüldüm ama yasakçı bir zihniyet söz konu değil. Toplumun sosyal medyayı zenginlik olarak görüyoruz. Bence çok faydalı sosyal medya. Kişilik haklarına özel hayata saygı gösterilmesi lazım. Tekrar erişimi dört gözle bekliyoruz. Yurtdışındaki idareye nasıl hassasiyetlerle cevap veriyorsa bize de versin… Vatandaşların özel hayatına müdahale gerekeni yapsın. Tekrar Twitter’a kavuşalım.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, "Bunu bir kere kapatma, yasaklama diye algılamak doğru değil. Bu bir engelleme" dedi.

Haberin Devamı

DIŞ BASIN BÖYLE YORUMLADI

Twitter’ın resmen kapatılmasına karşı dün gece sosyal medyada gösterilen tepkilerse dış basında şöyle yer aldı.

REUTERS: TÜRKİYE'DE İNSANLAR TWITTER HESAPLARINA ERİŞEMEZ OLDU
Reuters, Twitter'a gelen yasağı, Hükümete büyük zarar veren yolsuzluk skandalıyla boğuşan Erdoğan'ın sosyal medyaya müdahale edeceğini açıklamasından birkaç saat sonra, Türkiye'de insanlar Twitter hesaplarına erişemez oldu diye dünyaya duyurdu. Twitter hesaplarını açmaya çalışan insanların, Telekonomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) Bu internet sitesi (Twitter.com) hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı (TMK 10. maddesi ile görevli)'nin 20032014 tarih ve sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır mesajı ile karşılaştığı belirtilen haberlerde Twitter yasağının Bazı kullanıcıların Erdoğan'ın çevresindeki insanların yaptığı iddia edilen yolsuzluklara kanıt olabilecek belgeleri ve ses mesajlarını paylaşmasından sonra geldiği belirtildi.

San Francisco merkezli Twitter kuruluşu, resmi bir açıklama yapmadı ancak konuyla yakından ilgilendiklerini belirtti. Twitter ayrıca Türkiye'deki Twitter kullanıcılarına, SMS olarak nasıl mesaj atabileceklerini açıkladı.

NBC: BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN TEHDİTLERİNDEN SONRA TÜRKİYE'DE TWITTER BLOKE EDİLDİ
ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarında NBC de, web sitesinde yer alan haberinde, Başbakan Erdoğan'ın tehditlerinden sonra, Türkiye'de Twitter'in bloke edildiğini duyurdu. Başbakan Erdoğan'ın sosyal medyayı kapatma tehdidinin ilk olmadığına değine NBC, Erdoğan'ın 6 Mart'ta ATV televizyon kanalında yaptığı konuşmadaki Bu milleti Youtube'a Facebook'a yediremeyiz. Atılması gereken adım neyse biz bu adımı en kesin hatlarla atacağız. Kapatılmaları da dahil sözlerine yer verdi.

CNN: SOSYAL MEDYADA ÇIKAN UTANÇ VERİCİ SIZINTILARI ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞIYOR
CNN'de, Türkiye'de Twitter'a erişimin kapatılması ile ilgili haberinde, Türkiye'deki erişim engellemesinin ardından 'TwitterisblockedinTurkey', 'DictatorErdogan' ve 'TurkeyBlockedTwitter' kullanıcı adlarının dünyada en çok izlenenler arasına zıpladığını belirtti. Türkiye'de yapılacak yerel seçimlere 9 gün kala gelen yasak geldiğine dikkat çeken CNN'in haberinde, Hükümet, Erdoğan'ın kabinesinde yer alan eski dört bakanın karmakarışık bir yolsuzluk soruşturması ile bağlantılı sosyal medyada çıkan utanç verici sızıntıları engellemek için çalışıyor. Erdoğan yolsuzluk soruşturmasının bir darbe planı olduğunu iddia ediyor denildi.

Erdoğan'ın aile bireyleri, bakanlar, üst düzey yöneticiler ile yaptığı, başka yetki konuşma kayıtlarını yansıttığı öne sürülen belgelerin son haftalar içinde günlük bazda sosyal medyaya sızdığını belirten CNN, Erdoğan tarafından ahlaksızca düzenlenmiş malzeme olarak tanımlanan kayıtların CNN'in tarafından teyit ettirilmesinin mümkün olmadığına değinerek, Ama Başbakan Erdoğan'ın, bir muhalefet liderinin konuşmasının canlı yayınını sansür etmesi için bir televizyon kanalının üst düzey sorumlusunu azarladığı yolunda çıkan ses kayıtları ve haberleri kendisi doğruladığına haberinde yer verdi. CNN, Çarşamba günü Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) olağanüstü oturumunda, muhalefetin tüm girişimlerine karşın yolsuzluk soruşturma iddianamelerinin okunmasını önlemeyi başardığına da dikkat çekildi.

BBC: TWITTER TÜRKİYE'DE ENGELLENDİ
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye'deki twitter kullanıcılarının sosyal medya sitesine erişemediklerini yazdı.
Twitter engelinin Başbakan Recep Erdoğan'ın Bursa'daki konuşması sırasında "Twitter'ın kökünü kazıyacağız" açıklamasının ardından geldiğine dikkat çeken BBC, Twitter'ın bu engelleme ile ilgili şu ana kadar bir açıklama yapmadığını bildirdi.

AP: TÜRKİYE TWITTER'A GİRİŞİ BLOKE ETTİ
Dünyanın önde gelen ajanslarından Associated Press de (AP), Twitter yasağını Türkiye Twitter'a girişi bloke etti başlığıyla duyurdu. Türkiye'nin yerel seçimlere yaklaştığı günlerde, sosyal medyada hükümetin saygınlığını küçük düşürecek sızıntılar olduğunu belirten AP, Başbakan Erdoğan'ın Bursa mitingindeki konuşmasının ardından birkaç saat sonra Twitter'a erişimin kesildiğini belirtti. Avrupa Komisyonu Başkan yardımcısı Neelie Kroes'in Türkiye'de uygulanan yasağı kendi Twitter hesabından attığı mesajla eleştirerek, Yersiz, gereksiz ve korkak bir yaklaşım olarak değerlendirdiği bilgisini haberine ekleyen AP, Kroes'in Hem Türk halkı hem de uluslararası toplum bunu bir sansür olarak değerlendirecektir dedi.

Son haftalarda sosyal medyada paylaşılan, birinde Erdoğan'ın oğluna evde bulunan yüklüce parayı, polis baskınına uğramadan bir an önce yok etmesi talimatları verdiği öne sürülen ses kayıtlarının Türkiye'yi savurduğu belirtilen haberde, Erdoğan'nın yolsuzluk iddialarını inkar ettiği de belirtildi.

FINANCIAL TIMES: TÜRKİYE TWITTER'A ERİŞİMİ ENGELLEDİ
İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'deki Twitter yasağını "Türkiye Twitter'a erişimi engelledi" başlığı ile duyurdu.
Perşembe gecesi Türkiye'de Twitter'a erişimin Başbakan'ın sosyal medyaya yönelik "kökünü kazıyacağız" ifadelerinin ardından engellendiğini yazan Financial Times, Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, şirketin Türkiye'deki mahkeme kararına uymadığı gerekçesiyle Twitter internet sitesini yasaklamaktan başka seçenekleri olmadığı açıklamasını aktardı.
Hükümetin Twitter aracılığıyla internete sızdırılan bir dizi ses kayıtlarına maruz kaldığına vurgu yapan gazete, Başbakan'ın kendi ve oğlu arasında olduğu iddia edilen telefon görüşmelerinin sahte olduğunu söylediğini aktardı.

GUARDIAN: TÜRKİYE'DE TWITTER KULLANIMI YASAKLANDI
İngiltere yayınlanan Guardian gazetesi de haberi "Başbakan'ın sosyal medyaya saldırısının ardından Türkiye'de Twitter kullanımını yasakladı" başlığı ile duyurdu.
Başbakan Erdoğan'ın internete sızan ses kayıtlarının ardından sosyal medya sitelerini kapatmaya yönelik tehditlerde bulunduğunu hatırlatan gazete, iki hafta önce Başbakan'ın Facebook ve Youtube internet sitelerini yasaklama fikrinde olduğunu ancak bunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından reddedildiğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!