Güncelleme Tarihi:
Kanserden ölüm oranının dünya ortalamalarının 30 kat üzerinde olduğu belirtilen Kocaeli’nin Dilovası İlçesi’nde, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkarı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun ’anne sütü ve yeni doğan bebeklerin dışkısında bile ağır metale rastlandığı’ açıklamaları üzerine Dilovası çevreci ve siyasetçilerin de ilgi odağı oldu.
MİLLETVEKİLLERİ MUHTARLAR, STK VE VATANDAŞLARI DİNLEDİ
Bugün bölgeye gelerek vatandaşların sorunlarını dinleyip inceleme yapan TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, CHP Kocaeli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Hikmet Erenkaya Dilovası Yıldırım Düğün Salonu’nda sivil toplum örgütleri, mahalle muhtarları ve vatandaşların sorunlarını dinledi.
GECE ÇALIŞTIRILMAYAN BACALARI DENETLEYEN YOK MU?
TBMM’nin özel komisyon kurarak buradaki sorunlarını tespit ettiğini belirten İzmir Milletvekili Ahmet Ersin şunları söyledi: "Burada sizi size şikayet ediyorum. Hala ’öyle mi böyle mi’ diyorsunuz. Siz burada yaşıyorsunuz. Bilim adamının söylediğine bakılırsa anne karnında çocuklar rahatsızlanıyor. Dilovalılar kaderlerine mi terk edildi? İşletmelerin arıtma tesislerini gündüz çalıştırıp gece durdurdukları söyleniyor. Bunu denetleyen yok mu? Dilovasının sorunu bugün mü ortaya çıktı? Koskoca TBMM Dilovası için özel komisyon kurmuş. TBMM insan yaşamını etkileyen problem olduğunu tespit etmiş. Peki buradaki sanayi tesislerinin gece çalıştırılmayan bacalarını kim denetleyecek? Dağdaki çoban bile biliyor da sen bilmiyor musun? Kör müsün? Bunlar nasıl çözülecek? Buraya devlet disiplini lazım."
İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ise fabrikaların çevreyi tehdit eder durumdan kurtarılması gerektiğini belirterek Dilovası’nın "Zehirovası" olarak adlandırıldığını, buradaki sorunun çözümü için ortak çalışma yapılması gerektiğini bildirdi.
ERENKAYA: "8 YILDIR ÇEVRE ADINA BİRŞEY YAPILMADI"
CHP Kocaeli Milletvekili Hikmet Erenkaya ise son 8 yıldır çevre adına Dilovası’nda birşey yapılmadığını söyledi. Hükümetin çevre konusunda bölgede başarılı olamadığını söyleyen Erenkaya, "Burada yaptığımız incelemeleri ve düşüncelerimizi başta Çevre Bakanı olmak üzere TBMM’ye ileteceğiz. Dilovası deniz kenarında gözüküyor harita üzerinde. Fakat Dilovası’nın denizle bağlantısı kesilmiş. Bu insanların denizden faydalanma imkanları yok. Ayrıca Körfez işgal edilmiş durumda. Sadece yerli değil yabancı sanayi kuruluşları da 1-2 metrekare alabilmek için sıraya girmiş durumda bekliyorlar.Bu sorunlara çözüm arayacağız" dedi.
EVİMİZ DEMİR TOZU İLE DOLUYOR
Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Halis Polat ise sanayi kuruluşları ile mahallelerinin içiçe olduğunu, mahalleyi her gün demir tozu kapladığını söyledi. Demir çelik fabrikalarının depo alanı olarak kullandıkları Dilovası’nda inanılmaz bir çevre kirliliği yaşandığını söyleyen Halis Polat, "Hurda demirler dağ gibi olmuş. Buradan esen rüzgarlar demir tozlarını mahallemize ve evimize getiriyor" dedi.
SANAYİ YAPILANMASI HIZLA DEVAM EDİYOR
Dilovası bölgesinde sanayi yapılanmasının hızla devam ettiğini söyleyen Dilovası Koruma ve Geliştirme Platformu üyesi Metin Dilmen sanayileşmenin burada bir türlü önüne geçilemediğini söyledi. Sürekli yeni sanayi kuruluşları eklendiğini söyleyen Dilmen, "Termik santrali mevcuttu. Şimdi de kömür santrali kurulması yönünde kararlar alındığını öğrendik. Sanayileşme burada durdurulmalı" dedi.
Komisyon üyeleri Dilovası Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, Başkan Yardımcısı Necmettin Bitlis ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basına kapalı toplantının ardından, Dilovası İlçesi’nde Yeni Yıldız ve Fatih Mahallelerinde inceleme yaptı.