'Milletvekili seçilme yaşı 18’e indirilsin' kampanyası

Güncelleme Tarihi:

Milletvekili seçilme yaşı 18’e indirilsin kampanyası
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2015 16:40

Sivil inisiyatifler Ulusal Gençlik Parlamentosu ve Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği ‘Adayını genç seç’ mesajıyla bir kampanya başlattı. Kampanyayla, gençlerin toplumsal hayata ve karar alma süreçlerine aktif katılımını hedefliyorlar.

Haberin Devamı

Oyuncu Hande Doğandemir’den yazar Yekta Kopan’a birçok ünlü ismin yer aldığı kampanya filminde ‘Adayını genç seç’ sloganıyla milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesi mesajı veriliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 0’unu 15-29 yaş arasındaki gençler oluşturuyor. Ancak 1923 yılından bu yana TBMM’de gençlerin temsil oranı ortalama %1.09 olmasına dikkat çeken sivil inisiyatifler, gençlerin 25 yaşında seçilme hakkını elde etmelerine rağmen partiler tarafından aday listelerinde yer bulamadıklarından yakınıyor.

GENÇLER 18 YAŞINDA VEKİL OLABİLİR Mİ?

HABİTAT ve Ulusal Gençlik Parlamentosu’nun ortak mesajları ise şöyle:
“2015 yılı 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri yaklaşırken, seçilme hakkımızı hatırlatmak ve takipçisi olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Tüm siyasi partilerden;
Seçme ve seçilme yaşının eşitlenerek, seçilme yaşının 18’e indirilmesini,
25-30 yaş arasındaki genç, kadın ve engelli milletvekili aday aylarından hiçbir adaylık ücreti alınmamasını,
25-30 yaş arasındaki gençlerin aday listelerinde seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi ve desteklenmesini talep ediyoruz"

Haberin Devamı

2006'DA KAMPANYA İLE SEÇİLME YAŞINI 25'E DÜŞÜRDÜLER

Ulusal Gençlik Parlamentosu tarafından milletvekili seçilme yaşının 30’dan 25’e çekilmesi amacıyla, ‘Seçilmek istiyorum’ kampanyası yapıldı. TBMM, 8 Ekim 2006 tarihinde milletvekili seçilme yaşınının 30’dan 25’e indirilmesiyle ilgili Anayasa değişikliğini kabul etti. Elde edilen hak, 29 Mart 2009’daki yerel seçimlerde hayata geçirildi.

Habitat, 1995 yılında Kopenhagen Sosyal Kalkınma zirvesinde ve Birleşmiş Milletler Habitat II Zirvesi için bir araya gelen aktivistler tarafından kuruldu. Ulusal Gençlik Parlamentosu ise 19 Mayıs 2004 tarihinde bir araya gelerek TBMM’de gerçekleştirilen törenle kuruluşunu ilan etti. Bugün 68 ilden gençlik alanında faaliyet gösteren 179 üye kuruluşu bünyesinde bulunduruyor.

Haberin Devamı

OY VE ÖTESİ: İSTANBULLU OYUNU KENDİ SAYSIN

BAKMADAN GEÇME!