Güncelleme Tarihi:
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müge Filiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milletvekili adayları ve parti liderlerinin 22 Temmuzda yapılacak milletvekili genel seçimleri nedeniyle yoğun propaganda çalışmaları sırasında bazı sağlık sorunları yaşayabileceklerini belirtti.
Adayların yalnızca propaganda süresince değil, tüm siyasi yaşamları boyunca sağlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Filiz, “Adaylar, yaş ve risk faktörlerine göre düzenli olarak genel sağlık taraması yaptırmalı ve koruyucu önlemler almalı. Kalp, tansiyon ve şeker hastalığı bulunanlar, aşırı kilolu olanlar diyetisyen takibi ile düzenli ve dengeli beslenme programlarına uymalı” dedi.
Adayların seçim dolayısıyla yoğun çalışma temposuna girdiğini dile getiren Filiz, uzun süre ayakta kalma veya seyahat etmeleri gerekebileceğini, bu çalışma temposuyla uyku düzenlerinin de bozulabileceğini, aşırı sıcakta, güneş altında uzun süre kalmanın ve çok sayıda kişiyle öpüşmenin sağlık açısından risk oluşturabileceğini vurguladı.
UZUN SÜRE OTURMAK DA RİSKLİ
UYKU DÜZENİNİN BOZULMASI HASTALIK SEBEBİ
Mitinglerin genellikle açık alanlarda düzenlendiğini, bu yüzden güneş çarpması, sıcak hava ve uzun süre ayakta kalmaya bağlı tansiyon düşmeleri görülebileceğine işaret eden Filiz, önlem olarak ince, vücudu sıkmayan pamuklu giysilerin tercih edilmesi, gölgelik, siperlik kullanılmasının yararlı olacağını dile getirdi. Filiz, konvoylarda
trafik kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini vurguladı.
El ve vücut hijyeninin de önemli olduğunu bildiren Filiz, adaylarda yoğun toplumsal ilişkilerde bulunmaları nedeniyle bu hijyenin bozulabileceğini, toplumda samimiyet gösterisi olan öpüşmenin çok sayıda hastalığın bulaşma nedeni olduğunu, bunun yerine el sıkma şeklinde selamlaşmanın tercih edilmesinin doğru olacağını söyledi.
“FAST FOOD VE KEBAPTAN UZAK DURUN”
Adayların düzenli ve dengeli beslenmeye, öğün atlamamaya dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, egzersiz yapmalarını öneren Filiz, şunları kaydetti:“Çok ağır egzersiz olmamak şartı ile eğer bir egzersiz programı uyguluyorlarsa buna devam etmeleri, eğer uygulamıyorlarsa haftada en az 2-3 gün 30 dakika tempolu yürüyüş veya yüzme gibi bir spor yapmaları uygun olur. Ofislerinde aşırı sigara kullanımı, yeterince havalandırmanın olmaması gibi akciğer hastalıklarına zemin hazırlayacak durumlara yönelik önlemler almaları gerekir.”