Güncelleme Tarihi:
Bu yıl ilk kez Türk Yıldızları ve Solotürk, saygı geçişi yaptı. Türk Yıldızları Anıtkabir üzerinde kalp şekli çizdi. Vatandaşlar da Anıtkabir’e akın ederek, Ata’ya kırmızı karanfiller sundu. Yurdun dört bir yanında da saat 9’u 5 geçe saygı duruşunda bulunuldu.
10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü nedeniyle Anıtkabir’de düzenlenen resmi tören, saat 08.55’de devlet erkânının Aslanlı Yol’da yürüyüşü ile başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Numan Kurtulmuş, Yüksek Yargı Temsilcileri, Bakanlar Kurulu üyeleri, Kuvvet Komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkânı yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ay yıldızlı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi Atatürk’ün mozolesine bıraktı. Saat 09.05’de ‘ti’ sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi. Erdoğan daha sonra Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Erdoğan ve beraberindekiler Misak-ı Milli Kulesi’nden çıkıp uçakların saygı geçişini izlerken, bazı vatandaşlar, “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” diye slogan attılar.
CUMHURİYET’E SALDIRININ HESABI SORULACAK
İstanbul’da Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde düzenlenen törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve bazı sivil toplum örgütleri katıldı. Törenin başlamasının ardından çelenkler Cumhuriyet Anıtı önüne konuldu. Saat 09.05’te ise saygı duruşunda bulunuldu. Sirenlerin çalmasıyla Taksim’de hayat bir dakikalığına durdu. Çevredeki işyerleri ve otellerde çalışan birçok kişi sokaklara çıkarak saygı duruşunda bulundu. Törenden sonra anıtın önünde İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyeleriyle açıklama yapan Kocasakal, şunları söyledi: “Ne yazık ki bugün kurduğun Cumhuriyet, devrimlerin dahili ve harici büyük bir saldırı ve tehdit altındadır. Emperyalizmin sözcülüğüne ve destekçiliğine soyunanlarca Cumhuriyet ve onun kurucu değerleri, sistematik olarak değersizleştirilmeye, toplumsal bellekten silinerek ortadan kaldırılmaya, ülke parçalanmaya çalışılmaktadır. Cumhuriyet’e yönelik hain saldırı ve başkaldırı mutlaka defedilecek, bu girişimin hesabı sorulacak, ilke ve devrimlerin yeniden ülkeye egemen olacaktır. Tek rehberimiz ve ışığımız sensin. Hiçbir güç sana olan sevgi ve saygımızı, ilkelerine bağlılığımızı ortadan kaldıramaz.”
14 KİLOMETRE ATA’YA SAYGI ZİNCİRİ
İstanbul’da Büyükçekmece Belediyesi’nce Türkoba Mahallesi’nde yaptırılan Atatürk Meydanı ve anıtı da, Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un katılımıyla açıldı. Kadıköy ve Maltepe Belediyesi’nin düzenlediği ‘Ata’ya Saygı Zinciri’ne de binlerce kişi katıldı. Kadıköy Fenerbahçe’den başlayan insan zinciri Maltepe Cevizli’de son buldu. 14 kilometrelik insan zincirinde yer alan vatandaşlar, İstiklal Marşı ve ‘Andımız’ı okudu. Beşiktaş’tan Dolmabahçe’ye de insan zinciri oluşturuldu. Dolmabahçe önünde dev Türk bayrağı açıldı.
DOĞDUĞU EVDE ANMA
İzmir Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve Konak Belediye Meclisi üyeleri, Atatürk’ü, 10 Kasım’da Selanik’te doğduğu evin önünde düzenlenen törene katılarak andı.
Çanakkale’de saat 19.00’da yakalaşık 10 bin kişi meşalelerle Cumhuriyet Meydanı’ndan Morabbin Parkı’na yürüdü. Eskişehir’de Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde Atatürk’ün sevdiği şarkılar seslendirildi. Kayseri’de akşam saatlerinde toplanan kalabalık, pankartlar ve meşalelerle Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.
İZMİR’DE HÜZÜN
İZMİR Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nce oluşturulan ‘İzmir Basını’nda 10 Kasım’ adlı serginin açılışında Atatürk’ün ölümünün üzüntüsünü canlandıran tiyatro sanatçıları büyük ilgi gördü. İzmirliler sergiyi bir hafta boyunca gezebilecek.
KÖPRÜDE SAYGI DURUŞU
Saat 9’u 5 geçe Boğaziçi Köprüsü’nde de trafik durdu. Vatandaşlar saygı duruşunda bulundu.
POLİS EYLEM SANDI
Atatürk’ü anma etkinlikleri sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde şaşırtıcı bir telsiz konuşması yaşandı. Esenyurt bölgesinde görev yapan bir polis, saat 09.05’te merkeze ‘otoyolda eylem’ bildiriminde bulundu. Polis, “Yolun ortasında aracını durduran bir kişi eylem yapıyor” dedi. Merkezden polise, yapılanın ‘günün anlamına uygun bir hareket’ olduğunu belirtildi.
10 KASIM REKORU
EMEKLİ SAT Komandosu Namık Ekin (72), Boğaziçi Köprüsü’nden paraşütle atlayarak yeni bir rekora imza attı. 24 Mayıs 2014’te Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden atlayan Ekin, İstanbul Valiliği’nden gerekli izinleri aldı. Bir minibüsle köprüye gelerek, kendini aşağı bıraktı. Ortaköy Sahili’nde eşi Fatma Ekin’in karşıladığı Namık Ekin, “En alçaktan atlayıp, en alçakta paraşüt açan en yaşlı insan oldum. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden de açıldığı gün atlamak istiyorum” dedi. - Eyüp SERBEST / İSTANBUL
YENİ TÜRKİYE ÖZLEMİMİZ 1920 RUHU
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, ‘Yeni Türkiye’ kavramını ilk olarak Atatürk’ün Nutuk’ta kullandığını belirterek, “Gazi Mustafa Kemal, tam da bizim addettiğimiz gibi yeni Türkiye ile 23 Nisan 1920’de temelleri atılan Türkiye’yi kastetmiştir. Bizim yeni Türkiye özlemimiz tıpkı Gazi Mustafa Kemal’in kastettiği gibi 23 Nisan 1920 Türkiye’si, o ruh, o heyecan ve o örftür” dedi. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda düzenlenen anma töreninde Erdoğan, şunları söyledi:
BİR LİDER OLARAK ÖĞRETİLMELİ
10 Kasım 1938’de vefatının hemen ardından Gazi Mustafa Kemal, herkesin farklı yorumladığı, maalesef herkesin kendi çıkarına, kendi ideolojisine, kendi dünya görüşüne göre şekillendirdiği bir tarihi figüre dönüştürülmüştür. Yakın tarihimizde milli birliğimizi, dayanışmamızı, hatta demokrasimizi tahrip eden nice girişim, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırası istismar edilmek suretiyle meşrulaştırılmak istendi. Türkiye’nin tüm genç ve çocuklarının, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü tüm yalınlığı ile sadece ve sadece bir insan, bir lider olarak anlayabilmesi, okuyabilmesi, öğrenebilmesi en büyük arzularımdan biri. 1938’de vefatının ardından üretilen bir Atatürk değil, 1881’de doğan, ailesiyle, eğitimiyle, askeri ve siyasi hayatıyla, yaşam tarzı ve fikirleriyle konuşulan, öğrenilen ve öğretilen bir Atatürk, inanıyorum ki en başta O’nun aziz hatırasına gösterilebilecek en güzel hürmet olacaktır. Herkesin kendi şahsi arzu ve beklentisine göre bir Atatürk yoktur. Ne Gazi Mustafa Kemal ne de Türkiye Cumhuriyeti köksüzdür. Cumhuriyet, bir anda, tek kişinin aldığı kararla kurulmamış, uzunca bir sürecin ve istişarelerin neticesi olarak ortaya çıkmıştır. 29 Ekim 1923, 1071 Malazgirt Zaferimizin bir uzantısıdır. 29 Ekim 1923, 1299’da kurulan Osmanlı Cihan Devleti’nin bir uzantısıdır. 1923, 1453’ün bir devamıdır. Çanakkale Zaferimiz, Kutü’l-Amare zaferimiz, onlarca cephede milletçe verdiğimiz mücadelemiz, Cumhuriyetin kuruluşunun adeta girizgâhıdır. 27 Mayıs müdahalesinin ardından ‘Yeni Türkiye’ kavramı kullanılmıştır. 27 Mayıs’ın ‘Yeni Türkiye’si, köklerinden, demokrasiden, milli iradeden koparak, Atatürkçülük adı altında Atatürk’ün hatırasını çiğneyen, Atatürk’ün ‘Yeni Türkiye’ kavramına hürmetsizlik eden bir Türkiye özlemidir. Bizim yeni Türkiye özlemimiz ise tıpkı Gazi Mustafa Kemal’in kastettiği gibi 23 Nisan 1920 Türkiye’si, o ruh, o heyecan ve o örftür.”
DAVUTOĞLU: MİLLİ EGEMENLİĞE BAĞLI KALACAĞIZ
Törende konuşan Başbakan Davutoğlu da özetle şunları söyledi: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yeni bir Türkiye olarak inşa ederken öne çıkardığı 3 ilkeye dikkat etmekte fayda var. Birincisi milli egemenlik ilkesi. Nihai karar sadece milletin tercihleriyle şekillenecektir. Bu sebeple özellikle 2014 yılında halkımızın doğrudan cumhurbaşkanını seçmesiyle bu ilke taçlanmıştır ve bundan sonra da tarihin her kritik evresinde ve istikbale doğru yürürken bu ilkeye sadakatle bağlı kalınacaktır. İkinci önemli vasıf, yeni Türkiye’nin kendi ayakları üzerinde duran iktisadi bağımsızlığına sahip olmasıdır. Üçüncü temel prensip ise muasır medeniyet seviyesine ulaşmak.” - Ümit ÇETİN/ ANKARA
UYANIK OLMALI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 10 Kasım töreni için bulunduğu Anıtkabir’de Atatürk’e benzerliğiyle tanınan Sanatçı Göksel Kaya ile fotoğraf çektirdi. Bahçeli yayınladığı mesajında da şöyle dedi: “Gazi Mustafa Kemal’in ‘en büyük eserim’ diyerek övdüğü Türkiye Cumhuriyeti’nin sinsi, istismarcı ve art niyetli tutumlara kurban verilmemesi konusunda uyanık ve dikkatli olmak her millet evladının görevi olmalıdır. Gazi Mustafa Kemal 57 yıllık ömrüne birçok başarıyı sığdırmış, şartlara göre değişmeyen ilke ve ülküleriyle Türk tarihine mühür vurmuştur. 10 Kasım ağlama, dövünme günü değildir. Aziz Atatürk’ü daha iyi anlamak, eşsiz hizmetlerini samimiyetle kavramak için bir fırsat, bir tazelenme dönemidir.”