Güncelleme Tarihi:
NİL DEMİRKAZIK ANALİZİ İÇİN TIKLAYIN
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugünkü duruşmasına Demirkazık ile avukatı Berivan Melik katıldı.
Mahkeme heyeti Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz'in, duruşmanın başında kendisine nasıl olduğunu sorması üzerine Demirkazık, “Sağ olun. İyi geçiyor” karşılığını verdi. Karadeniz de Demirkazık'a, “Bayağı iyileşmişsin” dedi.
Karadeniz, daha sonra, Demirkazık'ın akli dengesinin tespiti konusunda Ankara Numune Hastanesinin ön raporu gönderdiğini bildirdi. Rapora göre, Demirkazık'ta “duygu-durum bozukluğunun” tespit edildiğini kaydeden Karadeniz, raporda, “kesin tanı için Demirkazık'ın müşahede altına alınması gerektiğinin bildirildiğini” açıkladı.
Demirkazık'ın avukatı Berivan Melik, raporu kabul etmediklerini söyledi. Müvekkilinin uzun zamandan beri tutuklu bulunduğunu ve ileride suçun vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimali olduğunu ifade eden Melik, Demirkazık'ın tahliyesini talep etti.
Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Özcan da sanığın, alınan ön rapor doğrultusunda müşahede altına alınarak, rapor düzenlenmesi için Adli Tıp Kurumu Başkanlığına sevkine ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, cezai ehliyetinin bulunup bulunmadığının tespiti konusunda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 74. maddesi gereğince 3 haftayı geçmemek üzere müşahede altında tutularak, rapor verilmesi için Demirkazık'ın İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığına sevk edilmesini kararlaştırdı. Mahkeme, Demirkazık'ın tahliyesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
BAŞKAN KARADENİZ: “MİLLET AKIL VERİR, EKMEK VERMEZ”
Mahkeme Başkanı Karadeniz, ara karar yazdırılırken, Demirkazık'a, “Bak Nil, beni iyi dinle; millet akıl verir, ekmek vermez. Şimdi tahliye ediliyorsun. Sana bildirildiğinde İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gideceksin. Gitmezsen mahkeme seni yeniden tutuklar. Söz veriyor musun?” diye sordu. Demirkazık ise “Söz, tamam” cevabını verdi.
Davanın iddianamesinde, Demirkazık'ın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220/7. maddesi yollamasıyla “terör örgütü üyesi olmak” suçunu düzenleyen 314/2. maddesi ile Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. ve 7/2. maddesi uyarınca 8 yıl 6 aydan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.