Yaşar ANTER- Oktay ÇAYIRLI/MİLAS (Muğla), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2009 11:47
MUĞLA'nın Milas İlçesi'nde, 4 ve 25 Ocak günlerindeki şiddetli yağışların ardından, Ovakışlacık Köyü'nde ilçenin en verimli tarım arazilerinin 5 bin dönümü sular altında kaldı.
Son 25 yılın en yoğun yağışının olduğunu belirten Milas Ziraat Odası Başkanı Ali Atıcı “Yaptığımız ilk tespitte köylülerin yaklaşı 2 bin 525 ton mahsul zararı var. Bu da yaklaşık 1 milyon 250 bin TL yapıyor. Kaymakamlıkla birlikte acil kriz masası kurup zarar ziyan tespit çalışmalarına başladık” dedi. Milas Kaymakamı Şahin
Aslan da, köylülülerin yıllardır bekledikleri ve soruna çözüm getirecek Derince Barajı için bu yıl ihaleye çıkılacağı müjdesini verdi.
Ovakışlacık köyünün sel suları altında kalan bölgesinde incelemelerde bulunan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, selin hemen ardından zarar ziyan tespit çalışmalarının başladığını belirterek şunları söyledi:
“Önceki yıllarda buna benzer sel olaylarını yaşamış, valilik ve DSİ yetkililerine raporlar halinde bazı dere ve nehirlerin ıslah edilmesini söylemiştik. Ancak tüm bu uyarılar dikkate alınmayınca felaket geldi. Köylünün yaklaşık 1 milyon 250 bin TL. zararı var. Gerçek zarar ise sular çekildikten sonra ortaya çıkacak. Ancak zararın değerinin 4 biri kadar yatırım ve ıslah çalışması yapılsaydı, bu felaket yaşanmazı.”
‘DERE YATAKLARINA ÇÖP ATMAYIN’
Milas Kaymakamı Şahin Aslan, Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay, tarım müdürlüğü çalışanları ve Köylere Hizmet Götürme Birliği görevlileri ise Aktaş mahallesinde sular altında kalan buğday, fiğ, arpa ve enginar ekili alanlarda incelemelerde bulunmak üzere Ovakışlacık Köyü'ne gitti. Köylülerin dere yatakları ve su baskınları ile ilgili şikayetlerini dinleyen Kaymakam Aslan, dereler üzerinde bulunan köprülerde yapmış olduğu incelemelerle ilgili şöyle konuştu:
“Ahmetli Köprüsü ve Ovakışlacık Köyü girişinde bulunan köprüye gereksiz yere ve gereksiz sayıda beton ayaklar yapılmış. Suyla birlikte gelen çöp veya ağaçlar bu beton ayaklara takılarak barikat oluşturuyor. Böylelikle su daha yavaş ilerliyor ve dere yatağından çıkarak tarlalara zarar veriyor. Köprülerin ayaklarında biriken ve suyun ilerlemesine izin vermeyen atıkların toplanılması için çalışmamızı başlattık. Muğla'dan gelecek iş makineleri ellerinden geldiğince köprülerin altlarını temizleyecek. Tabi bu şimdilik geçici bir çözüm. Önümüzdeki günlerde bu köprülerin yerine daha kullanılabilir bir köprü yapacağız. Böylelikle su daha rahat akacak. Aslında sizlerin de bu su baskınlarında payı var. Yaptığımız gözlemlere göre dere yatakları çöplükten geçilmiyor. Dere yatağına attığınız her çöp belirli bir noktada birikerek suyun akışını yavaşlatıyor. Bu konuda da sizlerin daha duyarlı olmasını istiyorum.”
‘DERİNCE BARAJI İHALEYE ÇIKACAK’
DSİ tarafından bu yıl içerisinde dere yataklarında ıslah yapılacağını da belirten Kaymakam Aslan, köy kahvehanesinde bulunanlara bir de müjde verdi. Uzun yıllar boyunca köylü vatandaşlar ve sivil toplum örgütlerince dile getirilen Derince Barajı için çalışmalara başlanılacağını belirten Aslan, “Derince Barajı bu yıl içerisinde ihaleye çıkarılacak. İnşallah beş yıl içerisinde de tamamlanacak. Bu süre içerisinde bizler de mevcut koşulları iyileştirip düzenlemeye çalışacağız. Yani değişmesi gereken köprüleri değiştirip, yapılması gereken ıslah çalışmalarını yapacağız” dedi.