Mihrimah Sultan Hırvatistan'da Hürrem'i solladı

Güncelleme Tarihi:

Mihrimah Sultan Hırvatistanda Hürremi solladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2013 23:51

Kanuni Sultan Süleyman'ın, Hırvat asıllı devlet adamı ve sadrazam Rüstem Paşa ile evlendirdiği kızı Mihrimah Sultan, eşi dolayısıyla yüzyıllar önce tanındığı Hırvatistan'a, Osmanlı'nın zirvede olduğu yılları konu alan Türk dizisiyle geri döndü. Mihrimah Sultan'ın popülaritesi Hırvatistan'da Hürrem Sultan'ı geride bıraktı.

Haberin Devamı

Gösterildiği ülkelerde, özellikle de Balkan ülkelerinde büyük ilgi gören "Muhteşem Yüzyıl" dizisi, bu ülkelerde söz konusu döneme ilişkin ilgiyi artırdı. Dizinin Hırvatistan'da gösterildiği bölümlere Rüstem Paşa'nın dahil olması, burada ilgiyi başrol karakterleri Sultan Süleyman ve Hürrem'den, Rüstem Paşa ve Mihrimah Sultan'a çevirdi. Böylece Mihrimah Sultan'ın popülaritesi Hırvatistan'da Hürrem Sultan'ı geride bıraktı.

RÜSTEM PAŞA MEZİYETLERİYLE KANUNİ'NİN DİKKATİNİ ÇEKTİNCE...

Osmanlı tarihinde iz bırakan devlet adamlarından olan ve Hırvat kökeniyle bilinen damat Rüstem Paşa (1500-1561), genç yaşta İstanbul'a getirildi ve Enderun'da eğitim gördü. Meziyetleriyle Sultan'ın dikkatini çeken Rüstem Paşa, rikab ağalığı, Diyarbakır beylerbeyliği, Anadolu beylerbeyliği ve vezirlik gibi görevler yaptı. Üçüncü vezirken 26 Kasım 1539'da Şehzade Cihangir ve Şehzade Bayezid'in sünnet düğününde Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan ile evlendi. Bu yüzden "damat" sıfatıyla anılan Rüstem Paşa, Kanuni Sultan Süleyman'ın saltanatı döneminde iki kez sadrazamlık yaptı.

Haberin Devamı

MİHRİMAH SULTAN'A AİT EV VE ARAZİ / FOTO GALERİ

Hürrem Sultan ve eşi Mihrimah Sultan'la bir olup Şehzade Mustafa'nın katline sebep olduğuna dair rivayetler de bulunan Rüstem Paşa, Osmanlı Devleti'nde padişahlardan sonra en zengin devlet adamı olarak biliniyor. İkinci sadrazamlığı sırasında vefat eden Rüstem Paşa'nın, 22 yıl evli kaldığı Mihrimah Sultan'a, büyük miktarda mücevherat, altın ve gümüşten yapılmış değerli eşyanın yer aldığı büyük bir servet bıraktığı kaydediliyor.

YAPTIĞI HAYIR İŞLERİYLE BİLİNİYOR

Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın tek kızı olan Mihrimah Sultan (1522-1578) da yaşamı boyunca devlet işlerinde çok söz sahibi olmanın yanı sıra, eşinden kalan servet ve yaptırdığı hayır eserleriyle biliniyor.

Mihrimah Sultan'ın hayırseverliği eşinin memleketi Hırvatistan'a da yansıdı. Mihrimah Sultan, Rüstem Paşa ile evlendikten sonra özellikle Hırvatistan'ın güneyindeki sahil kenti Solin'de başta değirmenler olmak üzere aralarında kale ve caminin de bulunduğu çok sayıda eser yaptırdı. Mihrimah Sultan, eşinin vefatıyla Solin'de Rüstem Paşa'ya ait tüm mal varlığının da sahibesi haline geldi.

Haberin Devamı

Mihrimah Sultan'ın, Muhteşem Yüzyıl dizisi sayesinde bugünlerde yeniden adının anıldığı Solin kentinde kendisine kalan servetin bir kısmı halen varlığını koruyor.

"DİZİYİ MİHRİMAH SULTAN İÇİN İZLİYORLAR"

Hırvatistanlı sanat tarihçisi Valter Firiç, ülkesinde yeniden popüler olan Mihrimah Sultan ve Rüstem Paşa'nın bölgede bıraktığı iz ve eserlere ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.

Bugün Solin olarak bilinen Klis bölgesinin büyük bir bölümünün o dönemde Rüstem Paşa'ya ait olduğunu ifade eden Firiç, Paşa'nın ölümün ardından tüm bu bölgenin mülkiyetinin eşi Mihrimah Sultan'a geçtiğini söyledi.

Mihrimah Sultan'ın, bu mal varlığından ve değirmenlerden elde ettiği gelirle Solin'in Gradini bölgesine inşa ettirdiği caminin bakımını yaptırdığını kaydeden Firiç, "Burada önemli olan Yadro Nehri. Çünkü Osmanlı döneminde bu nehir üzerine çok sayıda değirmen inşa edildi. Nehrin çevresinin büyük bir kısım ise Rüstem Paşa'ya aitti" dedi.

Haberin Devamı

Rüstem Paşa ve eşi Mihrimah Sultan'ın bölgeyi ziyaret ettiğine dair belge bulunmadığını belirten Firiç, paşa ve eşinin buradaki mal varlıklarının kontrolünü kendi hizmetkarları üzerinden sağladıklarını söyledi.

DİZİNİN ADI HIRVATİSTAN'DA "MUHTEŞEM SÜLEYMAN"

"Muhteşem Yüzyıl dizisi bölge ülkelerinde yayınlanmaya başlamadan önce burada hiç kimse Mihrimah Sultan hakkından fikir sahibi değildi" diyen Firiç, Solin sakinlerinin ülkede "Muhteşem Süleyman" adıyla yayınlanan dizinin fanatik birer izleyicisi haline geldiğini, Solin'de yaşayanların Mihrimah Sultan hakkında daha fazla şey öğrenmek için diziyi yakından takip ettiğini dile getirdi.

Rüstem Paşa ve Mihrimah Sultan'ın torunu Mustafa'nın 1591 yılında Klis bölgesinde sancak beyliği yaptığını belirten Firiç, "Bildiğimiz kadarıyla Sancak Beyi Mustafa, Venedik'le Osmanlı Devleti arasında sınırlar çizilirken kendi inisiyatifiyle Klis ile Split arasındaki sınırı koymuştu. Söz konusu bu sınır aynı zamanda Osmanlı ile Venedik arasındaki sınırdı" dedi.

Haberin Devamı

Bir dönem Osmanlı'nın sıkça telaffuz edildiği ve etkinliğinin büyük oranda hissedildiği Solin'de bugün çok olmasa da o döneme ait bazı eserler hala varlığını koruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!