A.A
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2010 03:38
Davranış Bilimleri Enstitüsünün (DBE), travma sonrası stres bozukluklarının tedavisinde kullanılan EMDR yönteminin migren hastalarının sorunlarını hafiflettiğini tespit ettiği bildirildi.
Enstitüden yapılan yazılı açıklamada, psikolojik bir yöntem olan EMDR'nin (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) baş ağrısının şiddetini, süresini ve sıklığını azalttığının anlaşıldığı belirtildi.
Geliştirilen yeni bir proje ile migren ve gerilim tipi gibi birincil baş ağrısı çekenlerin derdine çare bulunduğu vurgulanan açıklamada, panik atak, fobiler, depresyon gibi pek çok psikolojik sorunun tedavisinde etkin bir şekilde kullanılan EMDR'nin klinik deneyim ve gözlemler sonucu baş ağrılarının tedavisinde de kullanıldığı belirtildi.
EMDR yöntemi uygulanan kişilerin baş ağrılarının da anlamlı derecede azaldığını gören enstitü uzmanlarının özel bir protokol geliştirerek akademik bir çalışma başlattıkları aktarılan açıklamada, bu çerçevede özel bir hastanede nörolog Dr.
Başak Gürpınar gözetiminde tedavi gören migren hastalarıyla bir çalışma yapıldığı ifade edildi.
Açıklamada, yapılan çalışmada EMDR yöntemi ile hastaların baş ağrılarının şiddetinde, sıklığında, süresinde ve ağrı kesici kullanımlarında istatistiki olarak belirgin bir azalma gözlendiğine dikkat çekildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen DBE Kurucu Başkanı Emre Konuk, uygulamanın EMDR yönteminin yenilikçi bir tarzda yorumlanması olduğunu ve elde ettikleri başarının kısa bir süre içinde yurt dışında da ilgi gördüğünü belirtti.
Emre Konuk, Türkiye'de kronik baş ağrısının erkeklerin yüzde 10'unda, kadınların ise yüzde 22'sinde görüldüğüne, yarattığı iş gücü kaybının da aynı oranlarda olduğuna dikkati çekti.
Baş ağrılarının travmatik ya da stres verici bir yaşam olayının ardından başladığını ve sonrasında da tetiklendiğini vurgulayan Konuk, araştırmaya katılan migren hastalarıyla ortalama 8-12 EMDR seansı yapıldığını kaydetti.
Konuk, EMDR uygulanan hastaların tedavi öncesi kullandıkları ağrı kesici sayısının ayda ortalama 140 olduğunu, bu rakamın üç ay sonra 20'ye, ağrı nedeniyle acil servislere başvurma sayısının ise ortalama 24'ten 3'e düştüğünü bildirdi.