Midye yasağı başlamalı

Güncelleme Tarihi:

Midye yasağı başlamalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kurt Sürüsü operasyonunu yöneten Marmara ve Boğazlar Sahil Güvenlik Bölge Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Vedat KaramanYeniköy ve Rumelifeneri arasındaki bölgede midye avlama yasağı uygulanmasını istedi.

SAHİL güvenlik ekiplerinin, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Karadeniz'de iki gün iki gece süren operasyonunda yasa dışı avlanan balıkçılar, kumcular ve akaryakıt dağıtımı yapan tekneler denetlendi.

İstanbul Boğazı'nda midye toplamanın yasak olduğunu ancak Yeniköy ve Rumelifeneri arasındaki bölgenin bir süre önce yasağın dışında bırakıldığına dikkat çeken Marmara ve Boğazlar Sahil Güvenlik Bölge Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Vedat Karaman, ‘‘Bilinmeyen bir nedenle, bu bölgede midye avcılığı serbest bırakıldı. Sahil güvenlik olarak Çevre Baskanlığı ve Tarım Bakanlığı ile ortak hareket ederek, yasağın bu bölgelerde yeniden konmasına çalışıyoruz. Midye avcılığı Boğaz'a yakışmıyor’’ dedi.

Sahil güvenliğin operasyonuna katılan ve Deniz Kuvvetleri'ne yeni katılan MRTB-15 tipi süratli, ani muharebe botları operasyonun gözbebeği oldu. Kısaca SAM adı verilen, 55 NOTT (yaklaşık 100 kilometre) sürati olan ve maksimum hıza 1 dakika 12 saniyede ulaşabilen, 15 metre boyundaki fiberglas hız tekneleri operasyonların ani baskın bölümlerinde çok başarılı oldu. Her biri 1 milyon dolar (yaklaşık 600 milyar lira) değerindeki botlardan sahil güvenliğin elinde 12 adet olduğu ve sürekli yenilerinin filoya katıldığı belirtildi. Operasyon sonrasında açıklama yapan Marmara ve Boğazlar Sahil Güvenlik Bölge Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Vedat Karaman, bu operasyonun çok geniş çaplı olduğu ve bir ilkin başlatıldığını belirterek, ‘‘Bundan sonra sürekli operasyon yapacağız. 1 Mayıs'da balık avı yasağı başlıyor. 1 Eylül'e kadar devam edecek. Balıkçılarımız bu yasağa uyması gerekir. Uymayanlar günün hangi saatinde olursa olsun karşılarında sahil güvenliği göreceklerdir’’ dedi.

TROL yasal ama

Trolün yasal bir avlanma biçimi olduğunu vurgulayan Kurmay Kıdemli Albay Karaman, ‘‘Trol yasaldır. Ancak yer ve zamanı vardır. Marmara ve Boğazlar'da yasaktır. Ama Karadeniz ve Ege'de kıyıdan 3 mil uzakta ve belirlenen yerlerde trol yapılabilir’’ dedi.

Operasyonlar sırasında denizi kirleten fabrika, marina ve kuruluşların da kameralarla saptandığını ve bunlar için yasal işlemler başlattıklarını anlatan Kurmay Kıdemli Albay Karaman, ‘‘Aynı şey kumcular için de geçerlidir. Denizden tabii ki kum çıkartılacaktır. Ama belirlenen yerler dışında küçük bir kum teknesinin bir avuç bile olsa kaçak kum çıkarmasına göz yummayacağız’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!