Güncelleme Tarihi:
Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl’ün Kocatepe Konferans Salonu’nda düzenlediği toplantıya, Belediye Başkanvekili Mehmet Taş, Emniyet Müdürü Serdal Yurdagül, Jandarma Komutanı Binbaşı İlhan İnce, daire müdürleri, mahalle ve köy muhtarları ile din görevlileri katıldı. Kaymakam Bingöl, köylerde görev yapan din adamlarının genelde lojman talebinde bulunduğunu belirterek, "Devlet olarak her köyün, her mahallenin en kılcal damarlarına kadar işleyen, ulaşan tek kesim bizim Diyanet görevlisi ağabeylerimiz.
Bu anlamda sorumluluk noktasında sizlerden büyük fedakarlıklar bekliyorum, fakat şu ana kadar sizlerden gerek bir sosyal sorumluluk projesi olsun, gerek bir adaletsizliğin çözümü olsun, gerek fakir fukara olsun, ben din görevlisi ağabeylerimizden böyle bir taleple karşılaşmadım. Genelde lojmanın iyi ya da kötü olması, lojmanın olması ya da olmaması, iki odalı lojmanın imam arkadaşa yetmemesi gibi bizim karşılaştığımız taleplerdir bunlar. Tabi ki bunlar insanın iyi hizmet edebilmesi için iyi altyapılar. Ama bir köyde dul olduğu
"YOL SORACAK MÜSLÜMAN EVLADINI CAMİDE BEKLEYEN İMAM HAYAL EDİYORUM"
İmamların, camide beş vakit namaz kıldırdıktan sonra ilçedeki işyerine giden din görevlisi profilinden çıkması gerektiğini belirten Bingöl, "Köylerde din görevlilerinin sadece beş vakit namazı kıldırıp, camisini kapatıp ilçeye gelmelerini hayal etmelerini istemiyorum. Camide namaz kıldırırken bir taraftan da ’dükkandaki satışlar ne oldu?’ diye düşünürsek, biz en büyük ihaneti zaten kendimize yapmış olacağız, daha sonra da önünde namaz kıldığımız insanlara yapmış oluruz. Camilerin kapatılmasını istemiyorum arkadaşlar. Müftü bey burada. Ben artık bu aşamadan sonra, bunu yüz kez tekrarladım, yüz defa söyledim; ben şunu hayal ediyorum.
İkindiyi camide kıldığım bir vakitte, minberin dibine çökmüş, gözünde gözlük, Kuran’ını okuyan ve olur da ’bir Müslüman evladı gelir yol sorarsa’ diye bekleyen imamlar hayal ediyorum. Namazı kılar kılmaz dükkandaki telefon satışının kaç olduğunu görmek için, öğrenmek için dükkanına kaçan imamlar istemiyorum. Elbette ki ticaret yapabilirsiniz, ama mesleğiniz sizin bu işi yapmanıza müsaade etmiyor. Açacağız camilerimizi, gerekirse sabaha kadar camilerimiz açık olacak" diye konuştu.
"FAİZİN HARAM VE YANLIŞ OLDUĞUNU ANLATIN"
Bazı vatandaşların kendi aralarında, haram olduğu için faiz kapsamına girmesin diye, çeşitli hilelerle verdiği borç para karşılığında daha yüksek paralar alındığı yönünde duyumlar aldığına dikkat çeken Kaymakam Bingöl, şunları söyledi: "Faiz konusunu dile getirmek istiyorum. Ben ehil değilim, ben hüküm vermeye yetkili bir insan değilim, ama ben şunu biliyorum. Borç paraya ihtiyacı olan birisi varsa ve borç para almaya gidiyorsa, daha fazlasını da bir süre sonra ödüyorsa, bu İslam anlayışına göre haramdır.
Ama ben gene bazı şeyler duyuyorum. Hile-i Şer’iye mi diyorsunuz Müftü bey? Hile-i Şer’iye yapılarak, yağın yeri değiştirilerek, traktöre binilip inilerek borç para veriliyor. Mantık şudur; borç para almaya gelen bir insan, borç para alıp gitmişse, onun karşılığında daha fazla para vermişse, istenildiği kadar yağın yeri değiştirilsin, istenildiği kadar traktöre, arabaya binilip inilsin, istenildiği kadar altın önce alınsın sonra verilsin. Ne olur bunların yanlış olduğunu topluma anlatın. Anlatın ben ayağınızın altında paspas olayım. Ama artık toplumu bilinçlendirin. Size ihtiyacın en fazla olduğu dönemdir arkadaşlar. Adaletsizlik bizim elimizle yapılıyor. Bizden güç almadıkları müddetçe devlet olarak kimse adaletsizlik yapmaya yeltenemez. Bu adaletsizliğe müsaade etmeyin."
"YATILI BÖLGE OKULLARI KIZ ÖĞRENCİLERE TAHSİS EDİLECEK"
Kız çocukların okullara gönderilmesi konusunda istenilen hedefe ulaşamadıklarını anlatan Bingöl, din görevlilerine bu konuda büyük görevler düştüğünü belirtti. Bingöl, "Bizim eğitim ile ilgili en büyük sıkıntımız; kız çocuklarımızın okullaştırılması konusunda istediğimiz hedef ve seviyeye ulaşamadık. Burada din görevlisi arkadaşlara çok büyük görev düşüyor.
Bir ailede tüm çocukların okuma imkanı yoksa, önceliğin kız çocuklarına verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Öğrencilerimiz isterlerse karma eğitimle, isterlerse lise ve orta ortaokul tercihi ile sadece kız çocuklarımızın eğitim görecekleri alanlarda eğitim görebilirler. Bu konuda sizlerden istirhamımız, kız çocuklarınızı kendi bahanelerinizle ve bizim bahanelerimizle okuldan uzaklaştırmayın. Sizler kız çocuklarınızı, imam hatip okullarında okutmak istiyorsanız, sizler için bu alternatifi de oluşturacağız. Yatılı bölge ortaokulumuzu, bundan sonra sadece kız çocuklarımıza tahsis edeceğiz. Kız İmam Hatip Ortaokulu ve Kız İmam Hatip Lisesi olacak. Bundan sonra kızların okula gönderilmesi ile ilgili bir bahanenin kalmadığını düşünüyorum ve destek bekliyorum" dedi.