MHP'den AKP'ye EKOBANK tepkisi

Güncelleme Tarihi:

MHPden AKPye EKOBANK tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2007 14:26

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, AKP Hükümeti’nin seçim öncesinde nöbetçi hakim durumunda olduğunu, ancak buna rağmen, TBMM’de 2 Mayıs'ta geçen ve uluslararası EKOBANK’ın kurulmasına ilişkin bir yasanın Türkiye için ciddi sorunlar yarattığını söyledi.

Haberin Devamı

Şandır, yaptığı yazılı açıklamada, erken genel seçim kararı alındığı 3 Mayıs tarihinden bu yana TBMM’nin çıkardığı kanunların ve AKP Hükümeti’nin aldığı kararların demokrasi ve siyasi etik açısından tartışmalı, hukuk açısından meşruiyet özürlü olacağını ifade etti.

Mehmet Şandır, TBMM’de 2 Mayıs tarihinde kabul edilen “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ticaret Ve kalkınma Bankası Arasında MERKEZ Antlaşmasının onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanunun“, AKP Hükümeti tarafından meclise getirildiğini ve her yönüyle sakıncaları bulunduğunu belirtti.

Kabul edilen bu kanunla bir uluslararası bankanın kurulduğunu kaydeden Şandır, “Kurulan banka, ‘Türkiye de ve üye ülkelerde hem kamu hem özel sektör projelerine finansman sağlayacak, üye ülkeler arasında ticareti finanse edecek ve finansman kaynağı yaratmak üzere gerekli uluslararası bankacılık hizmetlerini de yerine getirmek’ amacıyla kurulmaktadır” dedi.

Şandır, kuruluş antlaşması daha önceden imzalanan söz konusu bankaya (EKOBANK), kabul edilen bu kanunla verilen yetkilerin ve tanınan ayrıcalıkların kabul edilemez olduğunu söyledi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı, çıkarılan kanunla kurulan EKOBANK’ın, mali faaliyetleri ve işlemlerinin Türk Bankacılık Hukukuna tabi olmayacağını, yasal dokunulmazlığa sahip olacağını ve idari, adli, askeri veya polis olsun, Hükümetin hiçbir görevlisi veya kamu yetkisini kullanan hiçbir şahıs Bankanın mekanına giremeyeceğini ifade etti.

Şandır kanuna göre bankaya bağlı kişilerin, resmi görevlerinde yapmış oldukları fiiller bakımından görev ve hizmetleri sona erdikten sonra dahi yasal takibattan masun olacağını da belirtti.

“Duyun-u Umumiye İdaresi kurulması ve Kapitülasyon antlaşmaları şartları ancak bu kadar ağırdı ve ayrıcalıklıydı. Bu kanunla yeni bir ‘Osmanlı Bankası’ kurulmaktadır” diyen Şandır, bankaya tanınan ayrıcalıklar ve getirilen yasal dokunulmazlıklarla, Türkiye’de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kontrolünün dışında bir anlamda bir özerk finans yapı oluşturulduğunu savundu.

Şandır, “Bu yapı kimlerin kontrolü altında olacaktır?” diye sordu. Bu kanunla Türkiye’nin işgal veya vesayet altında bir ülke durumuna düşürüldüğünü belirten Şandır, Türkiye’nin bağımsızlık ve egemenlik haklarının gasp edildiğini söyledi.

Şandır ayrıca “Buna neden ihtiyaç duyulmuştur? Bu banka vasıtasıyla Türkiye’ye getirilecek para ne için ve nerede kullanılacaktır? Hangi projeler ve kimler desteklenecektir?” diye sordu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!