MHP'de muhalif cephede çatlak

Güncelleme Tarihi:

MHPde muhalif cephede çatlak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2016 16:13

MHP'de Çağrı Heyeti'nin dün düzenlediği olağanüstü kurultayda yapılan bazı tüzük değişiklikleri muhalif cephede tartışma yarattı, "ikinci Gemerek" endişesi yaşanıyor.

Haberin Devamı

Kurultayda genel başkanlığa aday olması beklenen eski MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, yola çıkarken asıl amaçlarının olağanüstü kurultaylarda genel başkanlık seçiminin önünü kapatan 63. maddenin dördüncü fıkrasında değişiklik ve genel başkanlık yolunda yürüyen MHP'lilerin üzerindeki disiplin ve ihraç gibi tehditlerin ortadan kaldırılması olduğunu söyledi. Dün yapılan olağanüstü kurultaya bu tehditleri ortadan kaldıracak iki tüzük değişikliği maddesi ile geldiklerini ancak başkanlık divanında, orada ilk defa gördükleri bazı değişiklik önerileri ile karşılaştıklarına işaret eden Oğan, şöyle devam etti:

ONAYIMIZ DIŞINDA GETİRİLDİ

"Dün gereğinden fazla tüzük değişikliği yapıldığı kanaatindeyim. Orada gündeme getirilen tüzük değişikliklerinin birçoğu da bizim onayımız ve bilgimiz dışında getirildi. Dolayısıyla da yarın olabilecek herhangi bir olumsuzluktan dolayı sorumluluk da kabul etmiyoruz.

Haberin Devamı

DELEGELER BAŞVURUR

Biz orada iki konuyu gündeme getirmek istemiştik. Bunlardan biri 63. maddenin dördüncü fıkrasını değiştirip genel başkanlık seçiminin önünü açmaktı. Diğeri de genel merkezin 'ihraç ettim, edeceğim' gibi tehditlerine karşı bu ihraçların önünü kesmeyi düşünüyorduk ancak dün oraya çok ciddi sayılabilecek değişiklikler getirildi. Her bir değişiklik bir itiraz konusu olabilecek genel merkez için konudur.
Genel merkezin eline yeni Gemerek mahkemeleri süreçleri imkanı verildi, bunu doğru bulmuyorum. Genel merkezden yapılan açıklamada 'hukuk yoluna başvurmayacakları' belirtildi ama zaten kendileri başvurmayacak zira Gemerek'e de kendileri başvurmamıştı. Delegelere başvurduracaklar."

SORUMLULUK DİVAN BAŞKANI VE AKŞENER'E AİT

Genel başkanlığa aday olması beklenen isimlerden eski Trabzon Milletvekili Koray Aydın ise "Değiştirilen tüzük maddeleriyle ilgili bütün sorumluluk divan başkanına ve Meral Akşener'e ait olacaktır. Buradan çıkacak bütün olumsuzluklar onların sorumluluğundadır bundan sonra" dedi.Olağanüstü kurultayda "emrivaki" yapıldığını savunan Aydın, şunları ifade etti:

Haberin Devamı

BİZİ OYALADILAR

"Bugüne kadar kurultay ile ilgili yapılan çalışmalarda bir takım çalışması yürütülüyordu ama yapılan tüzük değişikliğinde takım çalışması gerçekleşmedi. Meral Hanım kendisi toplantımıza katılmadığı gibi, toplantıya onun adına katılanlar son iki gün 'öğleden sonra, akşam, sabah, avukatlar yolda, geliyorlar' diyerek sürekli bir oyalama taktiği ile salonda o emrivaki ile hazırlanmış olan teklifleri ortaya çıkarıldı. Buna karşılık bizim birlikte çalışarak oluşturduğumuz teklifler vardı. Onları biz o zaman ortaya çıkarmadık çünkü bir kargaşa, bir kaos, delegenin konuyu kavrayamamasından kaynaklı bir kaotik bir ortam doğacaktı ona gerek görmedik. Sadece şunu söyleyebiliriz, kongrenin 10 Temmuz'da yapılması kararı alındı, bu bir kazanımdır. İkinci olarak olağanüstü kongrelerde seçim yapılamaz maddesi değiştirildi, o da bir kazanımdır. Bu iki hakkın kazanılması bir kurultay zaferidir."

Haberin Devamı

Diğer önergelerle ilgili konuyu ise tektik etmediği için onlar üzerinde bir yorum yapmayacağını vurgulayan Aydın, "Çünkü bunlar teknik bir çalışmaydı, onların hazırlayıp getirdiklerinin hukuken bir sıkıntısı olup olmadığı konusunda şu anda bir bilgim yok. Dolayısıyla değiştirilen tüzük maddeleriyle ilgili bütün sorumluluk divan başkanına ve Meral Akşener'e ait olacaktır. Buradan çıkacak bütün olumsuzluklar onların sorumluluğundadır bundan sonra" dedi.

BAHÇELİ'NİN DE HAKKI

MHP Genel Başkan adaylığı için adı geçen eski Konya Milletvekili Sait Gönen de dünkü tüzük değişiklikleri ile ilgili endişeleri bulunduğunu belirtti.
"Biz dünkü kurultaya; Yargıtay kararı ile de kesinleşen, yasal olarak zorunlu bir kurultay olarak baktık ve o perspektiften kurultaya katıldık" diyen Gönen, yapılan çok sayıda tüzük tadilatının seçimli kurultay öncesi problem yaratabileceğini iddia etti. Gönen, şu görüşlere yer verdi:"Kurultaydan önce genel başkan adayları bir araya geldik, Meral Akşener Hanım da davet edilmiş ama o katılmadı. Oradaki sohbetimizde de bu kurultayın hukuki olduğunu ama 10 Temmuz'daki Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin açıkladığı seçimli olağanüstü kurultayın da en az kadar bu kadar hukuki olduğunu değerlendirdik. Tüzüğümüze göre olağanüstü kurultay kararını genel başkan veya MYK veya üyelerin beşte biri karar verir.

Haberin Devamı

Biz bu kurultayda tüzüğümüzü değiştirip 10 Temmuz'da da seçimin yapılmasına uygun hale getirmek amacıyla bir araya geldik. Dünkü toplantının amacı tüzük tadilatıydı, çok sayıdaki madde değişikliğinden benim ve Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Koray Aydın Bey'in haberi olmadı."

Disiplin ile ilgili madde değişikliklerine hak verdiklerini belirten Gönen, "Şu anda tekrar bir disiplin mağduriyetinin seçim öncesi yaşanmasını biz de arzu etmiyoruz ama yapılan her bir değişiklik, mahkemeye gidip bizim işimizi uzatacak şeyler taşıyor kendi bünyesinde. Bizim seçimli kurultay yapmamızın önüne engel koyacak ipuçları taşıyor. Bunları kendi aramızda konuşarak halletsek daha iyi olurdu diye düşünüyoruz." dedi.
Parti organlarının göreve devam ettiği bir ortamda Divan'ın yetki transferi yapamayacağını belirten Gönen, şunları kaydetti:
"Divan, seçimli olağanüstü kurultay için komisyon oluşturup yetki veriyor. Divan kendine verilen yetkiyi devredemez ki. Partimizin organları, genel merkezi, başkanı, MYK'sı halen fiili olarak görevde ve 10 Temmuz ile ilgili bir kurultay kararı açıklamış, komisyon oluşturularak yetki devri bir kurumun ya da kurumsal yapının kendisine verilen yetkiyi devretme yetkisi yok. Komisyonun seçim yapmak üzere komisyon oluşturması söz konusu olamaz.
Mahkeme bizi 63/4 ile yetkilendirdi. Orada yapılması gereken önce bu maddenin oylanıp kabul edilmesi ondan sonra ek madde gelebilir hale getirmekti. Burada da sanki usul hatası yapıldı."

Haberin Devamı

DİVAN BAŞKANI DERVİŞOĞLU YANIT VERDİ

Al Jazeera'nın haberine göre dünkü kurultayda Divan Başkanı olan Musavvat Dervişoğlu, “Neden Oğan ve Aydın’ın tüzük değişikliği önergelerinden haberi yoktu?” sorusuna  yanıt verdi.

“Önergelerden haberleri olmadığını söyleyebilirler. Genel kurul aldıkları kararlarla ilgili herkesi bilgilendirirse o divanı yönetenin tarafsızlığına da gölge düşürür. Kararların doğru mu yanlış mı olduğunu tartışmak yerine haberimiz yoktu demeyi doğru bulmuyorum. Ne karar alındı? 10 Temmuz kurultayı garantiye alındı. Kongre sürecinde haksız mekanizmalarla disiplin mekanizmasının işletilmesinin önü kesildi. Kongre heyeti teşekkül etti" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!