Güncelleme Tarihi:
'Merhaba Yüzyıl'ın iddiası, tarihçileri ve Atatürkçüler'i kızdırdı
MHP İstanbul İl Başkanlığı'nın yayın organı ‘‘Merhaba Yüzyıl’’da, Atatürk'ün bir ‘‘Bozkurt’’ olduğu öne sürüldü. Tarihçiler Atatürk milliyetçiliğinin ırk esasına dayanmadığını anımsatarak, ‘‘Atatürk'ün milliyetçilik anlayışı kafatasçılık değildir, Atatürk barışçı ve ırkçı olmayan bir milliyetçiliğe bağlıdır’’ görüşünü savundular.
Derginin 1 Mart 2001 tarihli son sayısında bu başlıklı yazısında özetle şöyle deniliyordu:
‘‘Atatürk bir Bozkurt'tur. Tıpkı Türk soyunun Ergenekon vadisinden çıkışında yol gösteren Bozkurt gibi... Yedi Düvel Türk topraklarını dört bir taraftan işgal etmiş iken O, Türk Milleti'nin önüne düşmüş, yol göstermiş ve Anadolu'da bir kurtuluş yürüyüşünü başlatmıştır. Yıllar süren Kurtuluş Savaşı'nın sonunda düşman mağlup edilmiş ve Türk Milleti yeniden bir vatan coğrafyasına sahip olmuştur.
Bozkurt Atatürk, bu vatan coğrafyasında yeni bir devlet kurmuş ve adını Türk koymuştur. O bir Bozkurt'tur.’’
Yazıda Bozkurt'un tarihte Türk Milleti'nin sembolü olduğu belirtilirken, Atatürk'ün bunun için Türk Milleti'nin sembolü olan Bozkurt'un Türk devletinin parasına basılarak yeniden Türk kültürüne yerleşmesine öncülük ettiği söyleniyordu.
Yazının devamında Atatürk'ün Bozkurt olduğunun kanıtları ise şöyle sıralandı:
Adını Atatürk'ün verdiği ilk yolcu gemimiz Bozkurt'a, 1927 yılında Ege Denizi'nde bir Fransız gemisinin çarpması ile ilgili dava, Uluslararası Lahey Adalet Divanı'nda görülmüştür. Dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat'ın savunduğu Türkiye, davayı kazanmıştır. Bu nedenle Haley Adalet Divanı'nca Mustafa Kemal'e anı olarak tunçtan yapılmış bir Bozkurt heykeli hediye edilmiştir.
Soyadı kanununun çıkmasından sonra Mahmut Esat'a Atatürk tarafından Bozkurt soyadı verilmiştir.
Türklüğü imha etmek isteyen şark siyasetçilerine karşı, Türk tarihinin derinliklerinden aldığı güçle insanlık tarihinde eşi benzeri görülmeyen bir mücadele veren ilk TBMM ve onun hükümeti, 23 Ocak 1922'de çıkardığı pulda Bozkurt'u kullanmıştı.
Harf devriminden sonra bastırılan 6 kuruş değerindeki bir pul Ergenekon'u tasvir etmektedir.
Harf inkılabı yapılmadan önce Mustafa Kemal emriyle tedavüle çıkarılan 5 ve 10 liralık paralarda da Bozkurt kullanılmıştı.
Türk devletinin armasının seçim için 1925 yılında açılan yarışmada birinciliği Namık İsmail'in eseri kazanmıştı. Bu arma, eserde Bozkurt'un mutlaka bulunmasını isteyen Atatürk tarafından milli sembolümüzün görkemini yansıtmadığı gerekçesiyle kullanılmadı.
Şiddetle reddederiz
Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu (İstanbul Üniversitesi Rektörü)
Atatürk Bozkurt değildi. Irkçı, turancı değildi. Milliyetçiliği, akla dayanan, Misak-ı Milli sınırları içinde ‘Ne mutlu Türküm diyen’ milliyetçilikti. Anayasamızda da milliyetçilik, Misak-ı Milli sınırları içinde, Türk bayrağı altında yaşayan herkesin Türk olduğu belirten bir anlayıştır. Tek ulus, tek devlet, tek bayrak, tek vatan, tek dil görüşündeki milliyetçilik anlayışıdır. Bir takım yabancı kaynaklı bozkurt benzetmelerini şiddetle reddederiz
Turancılığa karşıydı
Dr. Orhan Koloğlu (Tarihçi-Yazar)
Bozkurt kavramı Ziya Gökalp ve Turancı ekiple birlikte gelen, milliyetçiliği, ırkçı anlamda alan kesimin kavramıdır. Atatürk, Turan mantığına aykırıdır. Halk evlerini niçin kurduğu ve Türk Ocaklarını neden kapattığına bakılırsa, fark ortaya çıkar. Atatürk, şiddetle Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bir milliyetçilik taraftarıdır. Bu anlayışta, ırk yoktur, kaynaşma vardır. Türk toplumunun tarihini araştırırken, Osmanlı'dan geriye doğru gider. Türklerin Orta Asya'dan geldiğini reddetmez ancak aynı zamanda, bu toprağın halklarına da sahip çıkar.
O insanî milliyetçiydi
Doç. Dr. Zekeriya Kurşun (Öğretim Üyesi)
Bozkurt sembolik bir kullanımdır. Cumhuriyetin ilk yıllarında önemli ölçüde ulusçuluk hareketi vardı ve onu besleyen semboller kullanılıyordu. Bunlardan biri de Ergenekon Destanı ve Bozkurt'tu. Bu sembolün yoğun kullanılması, o yıllar için makul bir olaydır. İngiliz gazeteci-yazar H.C. Armstrong'un Atatürk'ü anlatan kitabının da adı ‘Bozkurt’ tur. Kitap, Atatürk'ün sağlığında yazılmıştır. Bu açıdan baktığımızda Atatürk'ü ‘milliyetçilik’ anlamında bir ‘bozkurt’ olarak sembolize etmek mümkündür. Ama Atatürk'ü bugünkü anlamda, dar, sınırlı siyasi şemsiyenin altında ‘bozkurt’ olarak görmekte yanılma vardır. Bu Atatürk'ü dar kalıba sokmaktır.
Kemalizmin ilkeleri net
Halil İbrahim Şahin (ADD Genel Başkanı )
Atatürk şovenist aklın değil, özgür aklın önderidir. Bu bakımdan Atatürkçü düşünce sistemini Atatürk'çe yorumlamak Atatürkçülük'tür. Atatürkçülük'ü kendilerine benzetmek değil, kişiler ve kuruluşlar Atatürkçülük'e benzemeye çalışmalıdır. Kemalizm'in ilkeleri çok açık ve nettir. Ulusçuluk ilkesi; ırk ya da din değil, 1000 yılda oluşmuş bir kültür ortaklığı üzerinde yükselir.
MHP olsa olsa boz-kuş olur
Gürbüz Çapan (CHP-Esenyurt Belediye Başkanı)
MHP'liler, Kübalılar'a da ‘Küba milliyetçisi’ diyorlar. Bunlar bağımsız devlet olma anlayışını ve ulus bilincini kavrayamıyor, her şeye kendi dar pencerelerinden bakıyorlar. Atatürk'ün bozkurtluğu hürriyet ve bağımsızlık ifadesidir. MHP'de bozkurtluk hal mi kaldı? Onlar olsa olsa 'boz-kuş' olur. MHP'liler emperyalizme karşılar mı, IMF'ye karşılar mı, ulus devleti savunuyorlar mı?
Kafatasçılık manasında değil
Hasan Hüseyin Ceylan (MHP İstanbul İl Başkanı)
İlmi anlamda milliyetçiliğe göre, soydan gelme vardır, Ancak milliyetçiliğin ikinci bir anlamı daha vardır. Buna göre milliyetçi olmanız için o milletin düşüncelerine sahip olmanız lazımdır. Türk milletinin iyiliğini istiyorsanız, bölünmezliğine katılıyorsanız, kalkınmasını istiyorsanız Türk milliyetçisinizdir. Bu ırki anlamda, kan manasında, kafatasçılık manasında değildir. Atatürk ve Türk milliyetçileri bu manada birleşirler. ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım’ diyen herkes Türktür. Atatürk de Türk bozkurtları da bunu kabul eder.
Bu iddia çok anlamsız
Prof. Dr. Sina Akşin (Öğretim Üyesi):
Evet o dönemde bozkurt pullarda vardı, efsanesi vardır. Ama bu iddia çok anlamsız. Atatürk'ün turancı politikalarla hiç ilgisi yok. Atatürk zamanında Türkiye bütün komşularıyla mükemmel ilişkiler içindeydi. Atatürk, barışçı ve ırkçı olmayan bir milliyetçiliğe bağlıdır. Onun için Atatürk milliyetçiliği diye belirtiyoruz. Çünkü Türkiye'de ırkçılığa ve savaşçılığa dayanan bir milliyetçilik anlayışını savunanlar da var.
Ortak kültüre inandı
Abdullah Kehale (Tarih uzmanı)
Afet İnan'ın ‘Vatandaşlar İçin Medeni Bilgiler’ adlı kitabında, Türk milletinin tanımı var. Burada, Türk milleti ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran insanlar' ve ‘Bu vatan üzerinde yaşayan, aynı güzel geleceği paylaşmak isteyen insanların oluşturduğu topluluk’ olarak tarif ediliyor. Bu ifadelerde, her hangi bir etnik kökenle ilgili en ufak bir şey yok. Tam tersine Atatürk konuşmalarında, dünyanın hiçbir yerinde Pantürkizm'in, Panislamizm'in çözüm olduğu başarılı bir örnek olmadığını anlatıyor.
Ben Bozkurt'um hiç demedi
Dr. Cemal Avcı (Başbakanlık Atatürk Araştırma Merkezi)
Atatürk'ün Türklüğü öne çıkarmasının nedeni, dini devletten milli devlete geçmeye çalışmasıdır. Bu doğrultuda insanların milletleriyle övünmesini sağlamak için Türklük kavramı üzerinde durmuştur. Fakat bu Türklük anlayışını kafatasçılık olarak değil, kendisini Türk olarak nitelendiren herkesin Türk olduğu görüşünden hareketle geliştirmiştir. Bozkurt sembolü de bu çerçevededir ama Atatürk, ‘‘Ben bozkurtum’’ diye bir şey söylememiştir.
Atatürk Atatürk'tür
Hasan Ekinci (DYP Genel Başkan Yardımcısı)
Atatürk Bozkurt mudur değil midir? Her siyasi parti bunu kendine göre yorumlarsa çirkin olur. Atatürk Atatürk'tür. Kaldı ki, son zamanlarda tarihçiler, Türklüğün ambleminin bozkurt değil de keçi olduğunu söylediler. Hatta tartışmalar oldu. Atatürk'e siyasi bakımdan bazı yakıştırmalar yapmak millet vicdanını da rahatsız eder.