Güncelleme Tarihi:
Hatay İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’ndeki bazı polislerin usulsüz dinleme yaptıkları iddiasıyla Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nce başlatılan ve Özel Yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’na devredilen soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mustafa Çiğdem’in soruşturma sonunda aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 47 polis hakkında hazırladığı iddianame Hatay 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi.
13 mağdur, 28 müştekinin yer aldığı 104 sayfalık iddianamede usulsüz olarak dinlendiği tespit edilen kişiler arasında MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin de bulunuyor. Mağdurlar arasında yer alan Çirkin’in kullandığı cep telefonu numaraları iddianameye göre MHP Hatay İl Başkanı ve milletvekili adayı olduğu dönemde 3’üncü sınıf emniyet müdürü Y.E., Ö.C., emniyet amiri A.N., komiser yardımcısı M.E.U., M.İ., başpolis memuru S.B., polis memurları M.Ö. ve O.T. tarafından her biri 4’er kez olmak üzere toplam 8 kez dinlendi.
SELEFİLİK TERÖR ÖRGÜTÜNDEN DİNLENDİ
İddianamede, şüpheli polislerin Milletvekili Adnan Şefik Çirkin’in Adana 6’ncı, 7’nci ve 8’inci Ağır Ceza mahkemelerinden alınan kararlarla dinlendiği ve dinleme gerekçesinin ise ’Yasadışı Selef?lik Terör örgütü içerisinde faaliyet gösteren şahısların faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve Örgütsel irtibatı bulunan şahıslar tespit edilmesi amacıyla’ olduğu belirtildi. Her bir dinleme kararının ise 3’er aylık olduğu kaydedildi.
2 NUMARA, 5 İSİM
İddianameye göre Milletvekili Çirkin’in kullandığı 2 farklı cep telefonu numarasının dinlenmesi için polisler, mahkemeden izin alırken gönderdikleri yazıda 5 farklı isim kullandı. İddianamede, Çirkin’in 35 ile biten numarasının 28 Temmuz 2010’da Adana 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden İbrahim Erdoğan adıyla 3 ay, 3 Kasım 2010’da Adana 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nden, 2 Şubat 2011’de Adana 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden Adnan Şefik Çirkin adıyla 3’er ay, 2 Mayıs 2011’de ise Adana 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nden Mehmet Uyanık adıyla 3 ay dinlenmesi için karar çıkartıldı belirtilerek, "Aslında müşteki Adnan Şefik Çirkin’e ait numara değişik zamanlarda kendisi ve başka farklı 2 kişi kullanılarak dinleme izni alındığı ve yazılan yazıların hiç birinde ilgilinin siyasi kişiliğinden bahsedilmediği, bu dinlemeye ait evrak arasında Adnan Şefik Çirkin’in selefi örgütü İle illiyet bağının nasıl kurulduğunun ortaya konulmadığı, ilgilinin milletvekili adayı olduğunun bildirilmediği böylece söz konusu dinlemeye yönelik mahkeme kararının, iletişimin dinlenmesini gerektirecek yeterli bilgiler/emareler olmaksızın, eksik ve sahte bilgiler ileri sürülerek aldırıldığı" bildirildi.
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çiğdem, iddianamesinde Milletvekili Çirkin’in 89 ile biten numarasının ise 26 Temmuz 2010’da Adana 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden Burçin Bakar adıyla 3 ay, 3 Kasım 2010’da Adana 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nden, 2 Şubat 2011’de Adana 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden Adnan Şefik Çirkin adıyla 3’er ay ve 2 Mayıs 2011’de de Adana 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nden Servet Gezici adıyla 3 ay dinlenmesi için karar çıkartıldığını belirtirken, bu dinlemelerde de Çirkin’in selefi örgütü İle illiyet bağının nasıl kurulduğunun ortaya konulmadığı ve mahkeme kararının, iletişimin dinlenmesini gerektirecek yeterli bilgiler/emareler olmaksızın, eksik ve sahte bilgiler ileri sürülerek aldırıldığını kaydetti.
’TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK BELASI’
Kendisini en çok şaşırtan olayın selefilik terör örgütü kapsamında dinlemek olduğunu ifade eden Çirkin, şöyle devam etti:
"Bildiğim kadarıyla selefilik meselesiyle ilgili dinlenmişim. Halbuki selefiliği İŞİD ile birbirine bağlayarak bu meselenin Türkiye’nin en büyük belası ve ülkenin önümüzdeki yıllarda karşılaşacağı çok önemli bir sıkıntı olduğunu TBMM’de ifade eden ilk milletvekiliyim. Nasıl oldu da selefilikten dinlendim hayretler içerisindeyim. Bize tebligat yapıldı mı? Bilemiyorum. Önce tebligatı b.ekleyeceğiz Müdahil olabiliriz galiba öyle bir zorunluluk da olduğunu zannediyorum. Davacı olup olmama noktasında henüz kararımı vermedim. Şu açıdan vermedim, biz bu televizyonlarda dün Ergenekoncuları, balyoz davasından yargılananları bugün de bu polislerin eşlerini, anne babalarını gördükçe çok üzülüyoruz. O nedenle davacı olup olmamaya önümüzdeki günlerde karar vereceğim."
’O İSİMLERİ TANIMAM’
Dinlenen her iki numarayı kendisinin kullandığını belirten Çirkin, "35 ile biten numara benim adıma kayıtlı, 89 ile biten numara ise başka bir isim adına kayıtlı. Ancak her iki numarayı da kendim kullanıyorum. Bu iki numaranın dinlenmesi için mahkemeden alınan karardaki isimleri de tanımıyorum" diye konuştu.
DAVA, 20 NİSAN’DA BAŞLIYOR
’Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek’ suçlarında haklarında 8 yıla kadar hapis istemiyle dava çılan 47 polisin bir kısmı halen Hatay Emniyet Müdürlüğü’nde görev yaparken, bir kısmı da değişik illerde görevlerine devam ediyor. 47 polis, 20 Nisan 2015’te Hatay 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakimin karşısına çıkacak.